Az új divatirányzatok már a küszöbön toporognak bevetésre készen, a tavaly bemutatott tavaszi-nyári kollekciókból pedig jól lemérhető, hogy azért jó néhány meglepetésre számíthatunk 2024-ben.

hirdetés

A szezonváltáskor olykor nemcsak felfrissülnek, hanem teljesen új irányt vesznek a trendek, a tavaszi kollekciók befutásával gyakorlatilag eldől, hogy milyen fazonok és öltözködési stílusok kapnak uralkodó szerepet az új évben.

Bár kínálkozik pár meglepetés, azért elképesztően nagy fordulatokra nem kell számítani 2024-ben, a vezető divatirányzatok csakúgy, mint tavaly, most is a vintage és a retró hatást erősítik, modern stílusmixekbe ültetve.

Ami azt illeti, idén igencsak nagy kreativitást enged meg a divat az öltözködés terén, bár a letisztult, klasszikus stílusirányzatok ugyanúgy népszerűek maradnak, mellettük utat törnek maguknak a különleges anyagok, az élénk és pasztelles színek, valamint a merész fazonok.

A legmenőbb divatirányzatok 2024-ben

Arra most igazán nem lehet panasz, hogy nem elég változatos a paletta. A húszas évektől kezdve a kilencvenes évekig szinte minden meghatározó divatkorszakból kiragadnak valamit a trendek.

A tavalyi divatirányzatok közül is velünk maradnak a nagy kedvencek 2024-ben, mint például a maszkulin stílusjegyek, a fémszínű, csillogó felületek, az átlátszó anyagok, a leopárdmintás holmik, valamint a széles szárú nadrágok és az oversize fazonok. A horgolt anyagok ismét befészkelik magukat a melegebb napokra tervezett tavaszi-nyári divatba, és a télen felkapott bordó sem vonul háttérbe a kikelet érkezésével.

Jön az extra magas derékszabás: ezek a bő szárú nadrágok kapnak figyelmet

A nagy divatheteken bemutatott kollekciókban szinte egyöntetűen felbukkantak az extra magas derekú nadrágok. Ha azt gondoltad, hogy már nem lehet jobban machinálni a derékszabással, nagyot tévedtél, hiszen egészen a derékcsúcsig vagy a mell alatti területig futhat a derékpassz.

Phillip Lim, Loewe. Képek: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho, Pascal Le Segretain/Getty Images.

 

Kicsit olyan, mint amikor kis korunkban gatyába ráztak minket a szüleink, de a tervezők abszolút uralkodó szerepet szánnak ennek a fazontrendnek.

Ez az öltözködési irányzat már most élre törhet, hiszen a vastagabb kordbársony, bőrhatású és farmernadrágok között éppúgy akadnak meglepően magas derekú verziók.

Lakk- és bőrhatású darabok bordó árnyalatokban

Csakúgy, mint most, télen, a tavaszi szezon kezdetén megszaladhatnak a bordós, vöröses árnyalatok. Ám valamiért ez a bőrhatású és lakkfelületű holmik trendjében csúcsosodik ki igazán. Bordó és burgundi tónusokban pompázó szoknyákra, zakókra, trencskókra és táskákra lehet számítani, melyek fényes és hüllőmintás bőrutánzó anyagból készültek.

Gucci 2024-es tavaszi-nyári kollekció. Képek: Daniele Venturelli/Getty Images.

Galléros pólók

Nem először tör utat magának ez a trend a divatirányzatok között, ám 2024-ben még nagyobb figyelmet kapnak a hosszú és rövid ujjú, galléros kialakítású pólók. A könnyed, áttetsző anyagú verziók éppúgy jelen lesznek a kínálatban, mint kötött és horgolt társaik, de a sportosabb pamutfelsők sem maradnak ki a választékból.

A viselésüket illetően izgalmas változásokra lehet számítani, a vékonyabb galléros pólókat most bátrabban lehet rétegezni. Felkaphatjuk egy ingre, vagy csak lazán betűrhetjük a szoknyába, és blézerrel bolondíthatjuk meg a hanyagul nőies öltözékünket. A zsebes nadrágokkal és tornacipőkkel ugyancsak szimpatizálnak a retró galléros pólók, sőt, a várhatóan tavasszal felfutó rövidnadrágokkal szintén megtalálják a közös hangot.

Gucci, Max Mara. Képek: Daniele Venturelli, Victor VIRGILE/Gamma-Rapho/Getty Images.

Kapucnis pulóverek az utcai öltözékekben

A cipzáras nyakú és a kámzsás kialakítású lezser pulóverek sokféle stílusban megmutatkoznak idén. Új arcukat ismerhetjük meg azáltal, hogy például a kapucnis felsőket akár ceruzaszoknyával, blézerrel is összeboronálhatjuk, szemrebbenés nélkül. A szuper mini sortok szintén jó barátságot fognak ápolni a tréningruhára hajazó darabokkal, vagyis igazán izgalmas stílusmixek előtt állunk.

Modern és vintage stílusú fehér ruhák

Amint megengedi az időjárás, azonnal uralkodó szerepre törnek a légies, azsúrozott és csipkés fehér ruhák. A hálóingre hajazó ruhafazonok után nem meglepő ez a fordulat, ám mégis kicsit furcsa lesz esküvői ruhának is beillő kreációkkal találkozni az utcán.

Némelyik azonban roppant puritán és hordható, az éledező természetet, a vidéki tájak romantikáját, a tengerparti sütkérezést, valamint a nyári szabadságot juttatják eszünkbe. Az antik hatású csipkék jól passzolnak a vintage stílushoz és megalapozzák a trend romantikáját.

Valentino, Christian Dior. Képek: Marc Piasecki/Wirelmage, Francois Durand/Getty Images.

 

Akadnak viszont elegánsabb verziók is a repertoárban, szinte nincs olyan tavaszi-nyári kollekció, amelyben ne bukkanna fel legalább egy-két fehér vagy krémszínű, lágy esésű midi- és maxiruha.

Rövidnadrágok minden mennyiségben: minitől a bermudáig

Noha a miniszoknyák népszerűsége nem fog látványosan csökkenni, méltó vetélytársat köszönthetnek majd maguk mellett, már ami a falatnyi sortokat illeti.

Versace 2024-es tavaszi-nyári kollekció. Kép: Daniele Venturelli/WireImage/Getty Images.

 

Már tavaly sem volt ismeretlen a trend, ami a bugyifazonú aprócska rövidnadrágokat szorgalmazta, 2024-ben pedig még nagyobb lánggal lobbannak fel a sortokat éltető divatirányzatok.

Ám nem kell megijedni, valószínűleg nyáron sem fogják ellepni az utcákat a merészen aprócska combvillantó sortok, viszont a hordhatóbb mini változataikra már tavasztól számítani lehet. Ugyanígy a bermudák is befutnak, blézerrel kombinálva, illetve lezserebb viseletekben, galléros pólókkal például remekül mutatnak.

Maszkulin trend

A férfias stílus a divat egyik rutinos visszatérő eleme, tavaly óta nem kellett nagyon messzire sodródnia, a tavaszi kollekciókban ugyanis számtalan variációban felbukkan. Előkerülnek ismét a nyolcvanas évekből átemelt válltöméses blézerek, amelyek férfiszabású és karcsúsított fazonban egyaránt kelendők lesznek.

A ropogós fehér ing, az extra magas derekú szövetnadrág, a nyakkendő, a nadrágkosztüm, valamint az öltönymellény éppúgy része lehet egy maszkulin típusú szettnek, de a kilencvenes évek irodastílusát is alapul veheted. A határozottságot sugalló szögletes, merev sziluettek, valamint a lágyabb, nőiesebb vonalvezetések és anyagok jól megférnek egymás mellett.

Stella McCartney, Saint Laurent, Loewe. Képek: Marc Piasecki/Wirelmage, Pascal Le Segretain/Getty Images.

Pelerinek

A kötött pelerinek úgyszintén nagyon divatosak lesznek, így tovább formálódik a gyapjúszövetből készült átmeneti pelerinkabátkák trendje.

Kiemelt kép: Daniele Venturelli, Pascal Le Segretain/Getty Images.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés