A válltömés az idei divat nagy visszatérője, a nyolcvanas évek legütősebb trendje ismét meghódítja az utcai viseleteket.

hirdetés

A nyolcvanas években mindenki tömött vállú fazonokat viselt. A kis párnákat blézerekbe, blúzokba, kabátokba, sőt, még ruhákba is belevarrták annak érdekében, hogy az adott darab tényleg trendivé és divatossá váljon. A fazon különlegessége abban rejlik, hogy bár szögletessé teszi az alakot, ezáltal kissé maszkulin hatást kelt, mégis fokozza a nőiességet és a vonzerőt. Ez annak köszönhető, hogy a szélesebb vállak mellett sokkal inkább fókuszba kerül a karcsú derékvonal. Így férfias szabás ide vagy oda, az összkép mégis a nőiesség felé húz.

Úgy tűnik, 2024-ben nem lesz szükség sufnituning módszerekre ahhoz, hogy otthon alakítsuk át a már meglévő darabjainkat egy kis apró párna bevarrásával, ugyanis az üzletek kínálatában csak úgy dúskálnak majd a válltöméssel ellátott darabok. A retró trend idén ismételten szárnyra kap, s talán népszerűbb lesz, mint valaha volt.

Képek: Jeremy Moeller/Getty Images.

 

A válltömés az idei divat nagy visszatérője

A válltömés nem volt mindig ilyen népszerű, sőt, a különböző divatkorszakokban mindig más és más célból vetették be a hölgyek a kiszélesített vállú szabást. Sokan nem értik, hogy miért is kezdték el a nők ezt a maszkulin vonalvezetést előnyben részesíteni, azonban a történelmet elemezve tulajdonképpen világossá válik, hogy miért váltak a férfias blézerek a női ruhatár egyik kulcsdarabjává. A nők társadalmi szerepe sokat változott az 1900-as évek elején, illetve közepén, s a hölgyek tulajdonképpen erejüket, magabiztosságukat és határozottságukat igyekeztek tükrözni az öltözködésükkel.

Az idő múlásával a válltömés új szerepet kapott, manapság inkább alakformáló hatása miatt szeretik a szélesebb vállú darabokat. Mivel szögletessé teszi a felsőtestet, ezáltal kissé aszimmetrikussá varázsolja a megjelenést, a derékvonal karcsúbbnak tűnik. A teljes sziluett átalakul, s noha ez csupán egy apró részlete a szettnek, a szemeket garantáltan becsapja. Az optikai illúzió bármilyen formában működik, legyen szó ruháról, blézerről, blúzról vagy éppen kabátról, a szélesebbre húzott vállvonal miatt a törzs karcsúbbnak, vékonyabbnak tűnik.

Képek: Streetstyleshooters/Getty Images.

 

Manapság elképesztően trendivé váltak az oversize, túlméretezett darabok, amelyek válltöméssel ellátva egészen másként mutatnak a csinos, nőies alakon. Ha a vállrész ki van párnázva, kevésbékell tartani a nagy méretű holmik alakromboló hatásától. Alacsonyabb tremet vagy rövid nyak esetén a túlméretezett szabás és a válltömés kombinációja nem túl szerencsés, de nem lehetetlen ellensúlyozni. Például válltöméses blézer vagy kabát alatt garbó helyett érdemesebb V kivágású holmikat viselni, és nem árt, ha a válltömés nem túl hangsúlyos, a derékvonalra pedig fókusz kerül.

Lazább, sportosabb és elegáns összeállításokban éppúgy remekül mutatnak a válltöméses darabok, gyakorlatilag bármilyen stílusban beillesztheted őket a mindennapi ruhatáradba. Alakformáló hatásuk miatt már eleve megéri kipróbálni őket, a retró trendek fellendülésével pedig különösen divatossá varázsolhatod a megjelenésedet, ha a válltömés is szerepel az outfitedben.

Kiemelt kép: Jeremy Moeller/Getty Images.

Cikkfotók: Jeremy Moeller/Streetstyleshooters/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés