Bár tény, hogy nem sok újdonságra számíthatunk a szezonban, panaszra semmi okunk, hiszen az őszi-téli trendek nagyon változatosak idén. Rengeteg visszatérő irányzatra számíthatunk, de most egy kicsit más formában jelennek meg a divat vérkeringésében.

hirdetés

A heves nosztalgiahullámnak még koránt sincs vége, az új kollekciókkal bemutatott őszi-téli trendek számos stílusjegyet felsorakoztattak a meghatározó divatkorszakokból. Visszatér a metálszíneket halmozó csillogó irányzat, ahogy a peplum és oversize fazonok is visszakacsintanak, és a kockás anyagoktól, a válltömésektől, valamint a kosztümöktől sem kell még elbúcsúznunk.

Nagy változás leginkább a stílusok keveredésében, illetve a kiegészítők terén tapasztalható. Izgalmas irányvonalak elevenedtek meg a kifutókon a szezonra tervezett kollekciók bemutatásakor, például figyelmet követel magának a nyolcvanas éveket megidéző irodastílus, teret kapnak a letisztult fazonok és semleges színek, utat tör magának a quiet luxury, vagyis a csendes luxus, amitől távol állnak a hivalkodó elemek, a romantika világában pedig teljes stíluskeveredés veszi át az uralmat.

A virágminták bohém és elegáns formában egyaránt megjelennek, a hatalmas retró gallérok, térdzoknik, pántos balerinacipők és Mary Jane-topánok már nem csak a preppy stílus sajátjai, hanem a francia sikkel és a bájos vidéki romantikával is keverednek.

Bár sok a múltidéző részlet, mindezeket modern formában tálalhatjuk idén, méghozzá laza és nőies verzióban.

Az őszi-téli trendek izgalmas lehetőségekkel kecsegtetnek

Business look, avagy irodastílus

Ha valaki azt mondaná nekünk, öltözzünk fel úgy, hogy letisztultan kimért, mégis dögös legyen, továbbá a férfias stílusjegyek ne menjenek a nőiesség kárára, miközben egyszerű, ugyanakkor izgalmasan merész a szettünk, valószínűleg mindezt lehetetlen feladatnak éreznénk. Ám nem úgy a tervezők, akik a nyolcvanas évekből inspirálódva könnyedén megoldották ezt a paradoxont.

Számos márka kifutóján vonultak fel szoknyás vagy nadrágos kosztümben a modellek, a lefektetett őszi-téli trendek között pedig nem csak a széles – olykor túlzóan nagy – vállmegoldások, hanem a gengsztercsíkos minták, a ropogós ingek, a nyakkendők, a ceruzaszoknyák, a maszkulin stílusú kosztümnadrágok, valamint a sálgalléros selyemblúzok is szerepelnek. Bár a semleges szürke, fekete, sötétkék árnyalatok határozottságot sugallnak, a modern divathatásokkal fellendített múltidéző irodastílusban az eleven és tüzes tónusok éppúgy szóba jöhetnek.

A szezon legerősebb trendjei a Saint Laurent, a Dolce & Gabbana és a Chloé őszi-téli kollekciójában is megjelentek. Képek: Giovanni Giannoni/WWD, Victor VIRGILE/Gamma-Rapho, Estrop/Getty Images.

Vissza az alapokhoz

Végre! – szakad ki belőlünk az őszinte sóhaj, hiszen az elmúlt években ritkán köszöntek vissza a kifutókon a jól hasznosítható, könnyen variálható, egyszerű alapdarabok. Most úgy tűnik, kicsit visszakanyarodik a divat az alapokhoz, legalábbis felértékelődnek a minimalizmusban rejlő előnyök.

A semleges árnyalatok és a visszafogott vonalvezetésű, klasszikus darabok ugyan már jó ideje jelen vannak az utcai divatban, de korábban inkább a praktikum, és nem a stílusos megjelenés kapcsán kerültek előtérbe. Most azonban a komplett irányzat épült rájuk, a quiet luxury, amely kerüli a hivalkodó elemeket, a látványos logókat, a nagyzoló puccparádét. Ezen a csendes vonalon a finom anyagok, a lágy tónusok, a harmonikus fazonpárosítások és a teljesen letisztult fazonok teremtik meg a megjelenés kifinomult, előkelő, csiszolt összhangját.

Fekete-fehér szettek

Idén külön-külön is nagy népszerűségre tett szert a fehér és a fekete, ám az ősz kezdetével belobbant a fekete-fehér láz! A letisztult fazonokon érvényesül legjobban az éles kontraszt, és figyelembe véve a hideg időszakra jellemző rétegeket, számos verzióban megjelenhet az öltözékben.

Fekete kabát alatt viselhetsz fehér szettet, vagy a fehér kötött ruhát megbolondíthatod fekete csizmával és kiegészítőkkel. Attól izgalmas, ahogy a világos-sötét rétegek egymásra épülnek, a végeredmény pedig akkor is elegánsan letisztult lesz, ha laza szabások találkoznak egymással.

Hosszú fekete kabát a kilencvenes évekből

Bár a kilencvenes években sokféle színes-giccses trendhóbort uralkodott, a minimalizmus éppúgy teret kapott a menő stílusok között. Volt egy időszak, amikor a teljes őszi-téli szezont a fekete szövetkabátok uralták. Az 1999-ben megjelent Mátrix című film olyan sikert aratott, hogy a divatra is nagy hatással volt. A hosszú fekete bőrkabát és a hátranyalt frizura őrülete jó időre beköltözött a trendek közé. A hosszú fekete kabát most a fekete-fehér irányzatban, valamint az irodastílusban is megtalálja a helyét.

A legmenőbb stílusjegyek a kifutón a Chloé, a Saint Laurent és a Bottega Veneta kollekciójából. Képek: Estrop, Giovanni Giannoni/WWD, Estrop/Getty Images.

Hatalmas sálak, táskák és pulóverek

Az oversize, avagy a túlméretezett holmik divatja új erőre kap az ősz folyamán, nemcsak a kosztümnadrágok, a blézerek és ingek tűnnek egyre nagyobbnak, bizonyos kiegészítők éppúgy hatalmasra nőnek. Az óriási lepelre emlékeztető sálak mellett az őrületesen nagy shopper típusú táskák is megjelennek. Bár nyáron még az aprócska retikülök trendje futott, úgy gondoljuk, a nők számára nem jelent majd nagy kihívást, hogy telepakolják az egyre nagyobb méreteket öltő táskákat.

A sálaknál a kockás minták klasszikus irányzatai is új lendületet vesznek, valószínűleg azt sem venné zokon a divat, ha egy plédet tekernénk a nyakunkba.

A pulóverek túlméretezése idén nem ismer határokat, a vastag, szőrmés darabok akár átmeneti kabátka helyett működhetnek, ingruhára, miniszoknyára és blúzra felvéve. Mivel megszalad a műszőrme a szezonban, a táskák és a hatalmas pulcsik sem ússzák meg puha szőrmebolyhok nélkül.

A vörös árnyalatai sok kollekcióban felbukkantak, a Tory Burch, a Chanel és a Stella McCartney sem hagyhatta ki a repertoárjából. Képek: Slaven Vlasic, Thierry Chesnot, Victor VIRGILE/Gamma-Rapho/Getty Images.

Piros, piros és piros, minden mennyiségben

A vörös szín lesz az őszi-téli trendek favoritja, ami nem csupán egy üde színfolt, hanem valóságos energiabomba az öltözékben. A tüzes piros minden felületen megjelenhet a cipőktől egészen a kabátokig. Az is elegendő, ha csak a kiegészítőkön jeleníted meg a szezon kedvenc árnyalatát, de a merészebbek monokróm öltözékben úgyszintén elsüthetik.

Kiemelt képek: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho, Slaven Vlasic, Giovanni Giannoni/WWD/Getty Images.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés