A galléros póló évtizedek óta a divat egyik megkerülhetetlen eleme. A lezser eleganciát képviselő darabért sok férfi rajong, ám az utóbbi időben a nők ruhatárában is gyakran felbukkan. Ez a klasszikus fazon mindennel jól mutat, elegáns darabokkal pedig különösen megéri kombinálni.

hirdetés

A galléros póló, vagy ahogyan sokan ismerik: pólóing, már sok évtizede kering a divatvilágban. A ruhadarab az 1900-as évek elején jelent meg elsőként, a kezdetekben jellemzően a teniszezők viselték az akkor még hosszú ujjú fazont. Az illedelmes hosszú ujjú kialakítás azonban nem passzolt a sportoláshoz, a játékosok gyakran kimelegedtek benne, ezért idővel felváltották a rövidebb fazonok.

Eleinte a sportolók kedvence volt a galléros póló

Az újonnan megjelent pólóing hamar a sportolók kedvence lett, idővel pedig megjelent a pályán kívül. Már nem csak a teniszjátékosok viselték meccs közben, mivel a gombokkal ellátott, sportosan elegáns viselet az amerikai felső tízezer egyik kedvenc szabadidős darabjává avanzsált. Viselték a country clubbokban, a villásreggelihez, vagy csak úgy, a délutáni séták alkalmával. A preppy stílus elterjedésével pedig valódi szimbólummá vált. A galléros póló a hatvanas években még jobban elterjedt, ekkor vált népszerűvé a poliészter, ami gyorsabb gyártást és nagyobb választékot eredményezett.

Ralph Lauren 1972-ben alkotta meg a saját verzióját. A tervező már a kezdetekkor nemet mondott a poliészterre, és visszatért a teniszvilágból ismert pikéanyaghoz. Keveset változtatott a formán, a szabásvonal jóformán megmaradt. A saját logójával látta el a kreációt, és 24 színben dobta piacra. Ennek már ötven éve, azóta pedig rengeteg pólót értékesített a cég. Az említett darab a mai napig a divatház legnépszerűbb holmija.

Az elmúlt évtizedekben a divat egyik megkerülhetetlen elemévé vált a galléros póló. Nők, férfiak egyaránt viselik, de láthattuk már politikusokon vagy sportolókon. Nemtől, kortól, társadalmi státusztól függetlenül bárki ruhatárába bekerülhet. Népes rajongótárbora van, valódi kulcsdarab, ami garantáltan nem megy ki a divatból.

Így viseld divatosan

A pólóing az utóbbi hónapokban ismét előtérbe került, ez nagyban köszönhető a preppy stílus népszerűségének. A rétegirányzat ismét uralkodó trenddé vált, a klasszikus fazonok közé pedig remekül illeszkedik Ralph Lauren örök darabja.

 

Újra divatosak a teniszszoknyák, melyekkel kifejezetten jól mutat a galléros póló. Az efféle szereléseket viseld vékony kötött pulóverrel, edzőcipővel. A kiegészítőkkel nem szükséges túlzásba esni, minél lazább a végeredmény, annál jobb.

 

Bár a galléros póló alapvetően egy sportos darab, mégsem ellensége az eleganciának. A mintás, színek kreációk jól mutatnak például tüll- vagy pliszírozott szoknyával.

 

A galláros felsőrészeket a hűvösebb napokon, vagy kora ősszel sem kell a szekrény mélyére süllyeszteni. Blézerrel, szoknyával, esetleg hosszabb nadrággal remekül mutatnak, így lesz igazán preppy hangulatú az összkép.

 

Kiemelt kép: Edward Berthelot / Getty Images. 

Képek a cikkben: Edward Berthelot, Jeremy Moeller / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés