A mindennapokban olykor nehéz megtalálni az egyensúlyt, amitől harmonikus, elegáns, nőies összképet nyújt az öltözék. 50 felett sokan már a letisztult megjelenésre törekednek, ez viszont nem jelenti azt, hogy ne kerülhetne be egy-egy minta vagy vidám szín a napi szettekbe. Ezek a nők jól tudják, hogy a részleteken áll vagy bukik minden, az összeállításaik pedig sok olyan tippel szolgálhatnak, melyek segítséget jelenthetnek a nőies hétköznapi stílus kialakításában.

hirdetés

Tele van a padlás gyakran elpufogtatott divatklisékkel, amiket jóformán mindenki ismer. Számtalanszor halljuk, hogy a kevesebb néha több, a sötét színek öregítenek, ötven felett a szoknya térdig érjen, a mintás mintással pedig nem fér össze.

Bár mindegyiknek van igazságalapja, egyik sem megkérdőjelezhetetlen, egyetemes szabály. Tényleg kevesebb a hibalehetőség és letisztultabb, kellemesebb benyomást kelt a szett, ha minimális benne a zavaró részlet – például fodor, kaotikus mintázat, csipkés, fényes vagy csillogó anyag, puffos szabásmegoldás. Az élénk színekből is maximum három eltérő tónust érdemes egyszerre adagolni. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy feltűnő elemekkel ne lehetne elérni a harmonikus összhatást.

Sikkes öltözködés 50 felett: nincs egyetemes szabály, de a tippek segíthetnek

A morózus, sötét színárnyalatok valóban kihangsúlyozzák, ha az ember fáradt, sápadt, és nincs épp top formában. Bizonyos bőrárnyalatokhoz nem is passzolnak annyira, de lehet úgy viselni őket, hogy ne a nyomasztó hatásuk érvényesüljön. Könnyen feldobhatja viselőjét egy élénk kiegészítő, ruharészlet vagy rúzsárnyalat.

A fekete például a mindennapokban is roppant elegánsan variálható, viszont érdemes megfelelő arányban adagolni, esetleg világos színekkel deríteni komorságát. Mivel mindenkinél más ez az arány, sajnos erre nincs előírt szabály, vagyis rá kell érezni a mikéntjére.

Míg régen illendőségből, ma már inkább csak az előnyös alakhangsúlyozás miatt jó, ha ötven felett térdig ér a szoknya. Ám ez sem megcáfolhatatlan, hiszen bármelyik életkorban lehet ízlésesen viselni a miniszoknyát, és ha valakinek szép lába van, akkor ez a megoldás abszolút működőképes, nincs kizárva semmi.

Nem árt azonban figyelembe venni a testarányokat a szoknyahossz megválasztásakor, és ügyelni arra, hogy a vízszintes szabásvonalak ne azokon a területeken „vágják” el a testvonalat, amelyeket nem igazán szeretnénk előtérbe tolni.

A mintás anyagok összeboronálása még ma is vita tárgya. A régi beidegződés szerint eltérő mintákat nem javasolt összepasszítani, a mai divat azonban előszeretettel él az efféle stílusfricskákkal. Bár tény, hogy sok apró részleten elcsúszhat a dolog, egyfajta színritmuskialakításával megteremthető az összhang.

Ennek lényege, hogy az alapszín, amin a mintázat elhelyezkedik, megegyező legyen az öltözékben, vagy a printekben felbukkanó tónusok közül jelenjen meg egy-kettő a részletekben. Visszaköszönhetnek a kiegészítőkön, esetleg a kabát anyagán és a sminkben.

Mivel nincs általános érvényű, univerzális öltözködési szabály, aminek a betartásával könnyűszerrel elérhető a nőies, elegáns, harmonikus összkép, sokan tanácstalanok a mindennapi szettek összeállítását illetően. Az alábbi példák sokat segíthetnek!

Nőies stílus, hétköznapi elegancia

Nem csak magas sarkúban és ruhában lehet nőies és elegáns egy nő, a hétköznapi kifinomult stílusba ugyanis sok játékosság belefér.

Színharmónia

Akkor sem kell lemondani a vidám színekről, és bézsbe, szürkébe burkolózni, ha valaki attól fél, hogy egy rossz színpárosítással kaotikussá vagy bazárivá teszi az öltözékét.

A monokróm összeállítás megkönnyíti a biztonsági játékosok helyzetét, hiszen egyetlen szín tónusait kell csupán egymás mellé rendelni. Ezzel a megoldással nem lehet félrelőni, persze a fazonok, anyagok is szerepet játszanak abban, hogy mennyire letisztult és kifinomult az összhatás.

Egymáshoz közel álló, de eltérő árnyalatokkal is megteremthető az egyensúly. Például össze lehet hozni egy öltözéket kizárólag jó fényerejű, világos, pasztelles színtónusokkal, így biztos, hogy átlátható, derűs és letisztult lesz a végeredmény.

A bézs, valamint homok- és krémszínű ruhadarabok összeboronálásával például mindig meg lehet alapozni az elegáns megjelenést.

A rokontónusok nagyon jól működnek együtt, és nem bántják a szemet, ha kisebb-nagyobb felületen többször visszaköszönnek az öltözékben.

Eltérő hideg-meleg színek párosításánál arra kell figyelni, hogy ha a vezértónus – ami uralja az öltözéket – világos, lazúros, halvány árnyalat, akkor a kiegészítőkön is valamely színnek a pasztelles változata jelenjen meg, hogy ne törjön meg a békesség.

Itt például szenvedélyesebb színek jelennek meg, mégsem harsány az öltözék. A narancssárga és a piros rokonságban áll egymással, tehát könnyen összepasszolnak, viszont mindkettő domináns fajta, ezért valamelyiket a kettő közül csak óvatosan, kis felületen érdemes adagolni.

A kendősál a felsővel, míg a rúzs a táska árnyalatával cseng össze, és ebben a formában még az élénk tónusok sem keltenek zavaros hatást.

Fekete, szürke, fehér

A semleges színek tökéletesen működnek balanszként, vagyis jól ellensúlyozzák a különféle minták és színblokkok kaotikusságát.

Vezérfonalként fogják össze a széteső képet, ezáltal képesek megteremteni az egyensúlyt.

Ha pedig pusztán neutrális árnyalatokból áll az öltözék, mindenképp visszafogottságot sugall. Ám, hogy ne legyen egyhangú, unalmas a látvány, érdemes egy fókuszpontot elhelyezni a szettben.

Ez lehet egy ízlésesen feltűnő dekoltázs, egy dizájnos kiegészítő, egy minta vagy színfolt, esetleg egy látványos ékszer, ami szinte kiugrik az összeállításból.

Lezser elegancia

Mivel nem a magas sarkú cipő az egyetlen nőies stílusfűszer, nem muszáj erőltetni, ha inkább a kényelemre van igény.

Egy szimpla maszkulin stílusú félcipővel vagy sportos lábbelivel is meg lehet alapozni az elegáns összképet. Fontos azonban az anyagok és a színek harmóniája. Ezek adják meg ugyanis az öltözék lágyságát.

A nőies és lezser stílus mixelése most roppant divatos, ám érdemes előre eldönteni, hogy melyik legyen a vezérfonal, és melyik a fókuszpont.

Ennél a két öltözéknél a fókusz a vagányságfaktor is egyben. Minden fazon a letisztult elegancia elvét követi, kivéve a dzsekit, ami izgalmas fűszerként hat az egyszerű szettben elhelyezve.

Fényes és csillogó, olcsó hatás nélkül

A fémszínek, a metálfényű anyagok és a csillogó részletek ismét divatosak, de nem árt óvatosan adagolni az efféle stíluselemeket.

Itt a színharmónia, valamint a semleges árnyalatok beemelése hozza közös nevezőre az eltérő anyagokat.

Szoknya és ruha

A hosszú ruha nagyon sikkes az átmeneti időszakban, de ilyenkor már muszáj rákapni egy kabátkát, ami megnöveli a hibalehetőségeket. Vagy a ruha aljáig, vagy a derékvonalig, esetleg a csípőig érjen a kabát, a combig, lábszárig futó hossz sajnos előnytelenül tagolja az alakot a maxiruhával kombinálva.

Amennyiben a csípőig takar a blézer vagy dzseki, nem árt, ha derékban szűkített fazon kerül elő a szekrényből, de övvel is be lehet karcsúsítani az anyagot.

Ebben a szettben abszolút elegáns hatást kelt a miniszoknya, és mivel a fekete van túlsúlyban, jól érvényesül az alaknyújtó hatás. Így az sem rondít bele a képbe, hogy a csizma lábszárig ér, hiszen összeolvad a harisnya színével, ezáltal nem nyomja össze a lábakat.

Az A vonalú ruha hálás darab, és most újra fénykorát éli a hatvanas évekből visszatérő trendeknek köszönhetően. Elfedi a kis pocakot, slankítja a csípőt, viszont nem mindegy, milyen csizmával kerül össze.

Hosszú szárú lábbeli esetén úgy ideális, ha csak pár centi van a ruha alja és a csizma szára között. Bokafazonú cipővel úgyszintén viselhető, de a lábszárközépig érő csizmafazonokat kerülni kell, ha ilyen szabású ruhakreációt visel az ember.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés