Nem a ruha teszi az embert, de a megjelenésünk és a stílusunk sokat elárul rólunk. Az öltözködés során rengetegféle eszköztárból válogathatunk, hogy kifejezhessük személyiségünket, és összhangba hozzuk külsőnket a belsőnkkel. Egyéniségünk kortalan, és ezt az általunk választott ruhákkal is ki tudjuk domborítani. 40 felett, néha a rossz fazonválasztáson siklik el a divatos szett, egy-egy óvatlan baki pedig könnyedén idősebbnek mutathatja viselőjét. Klasszikus ruhadarabokkal is megalapozható a modern összkép, ami fiatalító hatással bír! 

hirdetés

 

Az öltözködésünk, mint egy csomagolás, nem teljesen fedi fel, kik vagyunk, de sokat mesél rólunk anélkül, hogy mi azt megtennénk. Éppen ezért érdemes odafigyelni, milyen darabokat válogatunk össze. Nem mellesleg azért is, mert a korunkkal kapcsolatban is csalhat a látszat. Az előnytelen öltözék nem csak azt jelentheti, hogy valakit túlságosan szélesít, vagy optikailag összenyom egy-egy fazon, hanem arra is értendő, ha az összeállítás öregítő hatást kelt. Ez nem a divatos darabokon múlik, hanem a szabások és a színek megfelelő játékán.

Fiatalító öltözködés 40 felett: egyszerű trükkökre kell gondolni

A negyvenes-ötvenes nők még fiatalok, miért kellene elcsalniuk a korukból? – kérdezhetnénk, de szó sincs ilyesmiről. A fiatalító öltözködés célja nem az, hogy huszonévesnek tűnjön az ember azáltal, hogy olyan cuccokat ölt magára, amit a fiatalabb hölgyek viselnek. Az általános terv inkább az öregítő hatás kiküszöbölése.

Az évek elteltével változik az ízlésünk, más-más stílusokat próbálunk ki, végül pedig megtaláljuk a saját kereteinket az öltözködés terén. Ezek az igények viszont akarva-akaratlan egy bizonyos kor felett szűkebb korlátok közé szorulnak: talán kevesebbet vásárolunk, vagy kisebbnek találjuk a kínálatot, mindenesetre nehezebb helyzet tárulhat elénk. Az ilyenkor felmerülő dilemmákra nyújt megoldást ez a néhány öltözködési tipp, melyekkel könnyű a legcsinosabb és legelőnyösebb formánkat hozni.

Csak csínján a mintákkal

Egy-egy mintázat belefér, de jobb, ha nem csábulunk el minden anyagmintának. Az élénk színek és vidám hangulatot árasztó darabok egyértelműen vonzzák a tekintetet, így mit sem sejtve elhaladhatunk a kifinomult ruhák mellett.

A csíkos, a kockás vagy a nagy virágmintás ruhák mind-mind trükkösek lehetnek a különböző típusú testalkatokon. Illetve nem egyszerű olyan printet találni, ami kifinomult külsőt nyújt egy bizonyos kor felett. Ha modern darabok beszerzése a cél, akkor nem árt az apró, nagyjából kéttónusú mintázatok felé terelni a figyelmet, de az anyagában mintás darabok is ízlésesen nőiesek.

 

Nem esztétikai okokból, szimplán kifinomultság szempontjából érdemes lemondani a miniszoknyákról. Ez viszont nem jelenti azt, hogy bokáig be kell bugyolálnia magát minden nőnek, aki már túlhaladt a negyvenen. A térd fölé érő ruháktól kezdve egészen a midi dresszekig akadnak olyan kreációk, melyek nem direkt módon, túlerőltetve szexisek, mégis észbontóan nőiesek. Még a hasítékkal ellátott fazonok is tökéletesen működhetnek, melyek nyújtják az alakot, és visszafogottságuk ellenére is őrjítőek.

A combközépig érő egyenes kabátok lezser szettekkel kombinálva tömbösíthetik a sziluettet. A lazaság és a nőiesség megőrizhető úgy is, ha derék fölé érő kabátkára vagy dzsekire esik a választás.

 

Farmernadrágokból ezeregy létezik, nem csoda, hogy nehéz néha a választás. A letisztult és előnyös öltözék érdekében nem árt elvetni a szokatlan stílusok gondolatát, és a legegyszerűbb fazonokhoz ragaszkodni foggal-körömmel. Egyrészt, mert sokféleképpen kombinálhatóak, ezáltal jól kihasználhatóak, így lényegében megkönnyítik a sportosan nőies stílusmixek kialakítását. Fontos azonban, hogy derékvonalhoz és a fenékívhez egyaránt jól passzoljon, illeszkedjen.

Egy megfelelő farmer aranyat ér!

A buggyos fazonokat érdemes elkerülni, de a lötyögős, régi daraboktól is ajánlott megszabadulni. A nadrág szárát illetően, a boka feletti hosszúság lehet a legcélravezetőbb, hiszen így magas sarkú topánnal, bokacsizmával, edzőcipővel egyaránt jól mutat majd az adott fazon.

Bármilyen stílusról legyen szó, az öltözködés leglényegesebb pontja, hogy azonosulni tudjunk azzal, amit viselünk. Az elegancián túl, a magabiztos megjelenés a kényelemhez is köthető, így bátran lehet váltogatni a vagány, sportos és nőies elemeket.

Kiemelt kép: Streetstyleshooter/Getty Images.

Cikkfotók: Streetstyleshooter, Raimonda Kulikauskiene/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés