Sokak szerint a nyak és a dekoltázs ráncosodása árulkodik leginkább a korunkról, ám, mivel ezek az érzékeny területek megfelelő védelem és extra ápolás híján gyorsabb ütemben öregednek, valójában idősebbnek mutatnak minket.

hirdetés

A bőröregedés egyik velejárója, hogy a hámréteget kipárnázó zsír fokozatosan csökken, ezáltal a bőrszövet nedvességmegtartó képessége évről évre romlik, ami nagyban elősegíti a ráncok kialakulását és berögzülését. Az elvékonyodó, szárazabb bőr ugyanis nem túl rugalmas, ehhez szintúgy hozzájárul az elasztin- és a kollagéntermelés csökkenése, mindezek együttes hatásaként a bőrfelület elveszíti feszességét, könnyebben gyűrődik, és már nem tud megfelelően regenerálódni, mint korábban.

A nyak és a dekoltázs területén jóval kevesebb zsírszövet található a bőr alatt, a rugalmasság elvesztését pedig az is jelentősen felgyorsítja, hogy a késő tavaszi és nyári időszakban ezeket a testrészeket kevésbé takarja a ruha, tehát folyamatosan ki vannak téve az erősebb szintű UV-sugárzásnak, ezalatt pedig általában kevesebb védelmet és ápolást kapnak, mint az arc.

Kép: Getty Images.

 

Köztudott, hogy a bőröregedés nem akkor kezdődik, amikor már látható jelei, tünetei vannak, a hámréteg működésében már akkor elindul a folyamat, amikor kívül még nyoma sincs ráncoknak, megereszkedéseknek, és a kontúrvonalak is őrzik feszességüket. Bár az ezzel járó változások természetesek, a szervezetben zajló láncreakciókat igencsak felgyorsíthatják bizonyos külső és belső tényezők, melyek folytán hamarabb és nagyobb mértékben jelentkezhet a ráncosodás. A genetikai adottságokat könnyen felülírhatja az életmód, de nem csak a táplálkozás és a folyadékfogyasztás mikéntje, illetve a testmozgás rendszeres űzése, vagy éppen hiánya befolyásolhatja a bőr állapotát.

Míg az arcbőrünkkel rengeteget foglalkozunk, a nyak és a dekoltázs kevés figyelmet kap az anti-aging ápolás során, ezért ezeknek a területeknek a ráncosodása korábban bekövetkezhet, vagy éppen látványosabb lehet. Ahhoz, hogy hosszú távon fenntartható legyen a rugalmasságuk, és ne pliszírozódjon rajtuk a bőr jóval korábban, mint azt az életkor indokolná, hatékonyan felépített védelemre, ápolásra, és gyakran bizony extra kezelésre van szükség. Főleg a nyári hónapok után, hiszen ősszel és télen számos bőrregeneráló eljárás kínálkozik a pigmentfoltok halványítására és az elveszett rugalmasság visszaállítására.

A legjobb megoldások a nyak és a dekoltázs túlzott ráncosodása ellen

Bár a harmonikaszerű ráncok rendszerint finom vonalkák, a nyak és a dekoltázs teljes felületét képesek behálózni, amikor a bőr nagy mértékben veszít rugalmasságából. Az idő előtt jelentkező gyűrődések – melyek legelőször csak akkor tűnnek fel, ha összekulcsoljuk a két karunkat, majd hamar berögzülnek és állandóan láthatóvá válnak – főként a bőr elvékonyodásának, dehidráltságának, és napkárosodásának tünetei.

Kép: Getty Images.

 

Az UV-sugárzás okozta károk nem merülnek ki annyiban, hogy a bőr leég, viszket, húzódik, majd látszólag regenerálódik. Az efféle sérülések összeadódnak, emiatt a sejtek egyre nehezebben újulnak meg. Még akkor is, ha nem pirul meg a felső hámréteg, hónapokkal később jelentkezhetnek rajta pigmentfoltok, elszíneződések, vízhiányosságra utaló tünetek.

A gyakran lesült dekoltázs bizony hamar elveszíti feszességét, mert nincs annyi zsírrétege, hogy kipárnázza. A nyak megereszkedésének mértékét és ütemét nem csak az idő vasfoga, hanem az UV-sugárzáson túl a testtartás is befolyásolja. Na, és persze az sem mindegy, milyen gondoskodást, ápolást kap.

Az arcápolás kapcsán gyakran beszélünk rutinról, már ez is azt jelzi, mennyire kitüntetett figyelmet kap, és nem csak a ráncok elleni küzdelemben. Jobban odafigyelünk az arcbőr hidratálására, fényvédelmére, míg a nyak és dekoltázs területe valahogy kimarad a jóból. Mit lehet tenni?

Legyen a bőrápolási rutin része a nyak és a dekoltázs hidratálása

A nyak és a bőr ráncosodása későbbre tolható, ha ezeknek a területeknek a hidratálására is nagy gondot fordítasz. Az arcápolásban bevált hialuronsav alkalmazása itt sem maradhat el, de ne feledd, önmagában ez az összetevő sem tud csodát tenni. Fontos, hogy ne hagyd megszökni a nedvességet, ehhez szükségesek a ceramidokat tartalmazó krémek és szérumok, illetve a lipidekben gazdag növényi olajok.

Bár kifejezetten dekoltázsra és nyakra kifejlesztett peptides bőrmegújítók és hidratálást segítő készítmények is előfordulnak a kozmetikai piacon, testápolóból szintén érdemes olyat választani, amiből a nyak és a dekoltázs érzékeny bőrfelülete ugyancsak profitálhat. Az urea alapú kencék előnye, hogy segítenek megőrizni a bőr nedvességtartalmát, csökkentik a vízvesztést, ezáltal elősegítik a rugalmasság fenntartását.

A rendszeres masszázs megtérül

Mivel a nyak és a dekoltázs könnyen elérhető testtájék, te magad is vállalkozhatsz a masszírozására. Így egyrészt semmibe se fáj, ingyen van, másrészt gyakrabban támaszkodhatsz a masszázs vérpezsdítő erejére. Ehhez azonban nem árt elsajátítani a fogásokat, ami manapság már igazán nem okozhat gondot, hiszen rengeteg oktató jellegű videó áll rendelkezésre az interneten.

Kis időbefektetéssel a könnyebb mozdulatok bárki számára elleshetők, megtanulhatók, ám, ha hosszabb időtartamú, teljes körű rugalmasságjavító masszázsra vágysz, jobb szakembert felkeresni. A nyakfeszesítő arcjóga, és a dekoltázs kitartó masszírozása adott esetben jobban feszesít, mint a felszínen ható krémek, méghozzá azért, mert a bőr természetes öngyógyító folyamatait aktiválják.

A nyirokcsomók stimulálásával elérheted, hogy megfelelően működjenek a bőrben zajló méregtelenítő folyamatok, a vérkeringés serkentésével pedig javul a sejtek tápanyag- és oxigénellátása. Nem csak a masszázs, hanem az időnként megejtett nyaktorna is fontos, ami a tartó és mozgató izmokra hat, melyek karbantartásával szintén hozzájárulhatsz a feszesebb, rugalmasabb bőrképhez.

A fényvédelmet vedd komolyan, ne csak az arc területére fókuszálj

A megelőzés az egyik legfontosabb lépés, amihez – ezt külön ki sem kell emelnünk, annyira alapvető – a bőrfelület rendszeres tisztításán túl a fényvédő használata is hozzátartozik. Sokan többnyire csak akkor kenegetik fényvédő kencével a dekoltázsukat és a nyakukat, amikor nyáron fürdőruhában sütkéreznek a napon, pedig minden egyes nap óvni kell ezeket az érzékeny területeket az UV-sugárzástól, egészen addig, amíg sálat, garbót és kabátot nem kezd el viselni az ember.

Egy szimpla őszi séta alkalmával éppúgy napkárosodást szenvedhet el a dekoltázs és a nyak területe, ha az enyhe idő miatt kigombolt kabátban, dekoltált felsőben éri a napfény, ehhez pedig nem kell több húsz percnél. Ám, még az autóban sem vagy teljesen védve, a szélvédőn áthatolnak azok az UV-sugarak, melyek károkat okoznak a hámrétegben, illetve képesek felgyorsítani a bőröregedést. Az arckrém enyhe fényvédő hatása nem elég, ősszel és télen éppúgy ajánlott lehet a 30 faktoros, teljes körű UV-védelmet nyújtó fényvédő.

Sejtmegújító szuper krémek és szérumok is bekerülhetnek a bőrápolási rutinba

Bizony, ma már jóval szélesebb a kínálat a sejtek védelmére specializálódott szérumok, krémek és maszkok terén. Ezek a kencék antioxidánsokkal semlegesítik a napkárosodás után, valamint a légszennyezettség és egyéb környezeti ártalmak hatására elszaporodó szabad gyökök sejtkárosító hatását, illetve hatékony peptidrendszerekkel érik el, hogy a kollagénszintézis zavartalan ütemben működjön.

A nyakra, illetve a dekoltázsra való hidratáló, tápláló, vagy bőrmegújító maszk nem úri huncutság, olykor érdemes bevetni a szérumok, kencék mellett. Kép: Getty Images.

 

Az erős napsugárzás hatására például hamarabb lebomlik a kollagén és az elasztin, a termelő és a hírvivő sejtek közötti kapcsolat akadozhat, emiatt idő előtt csökkenhet a kollagéntermelés. Ez nagymértékben kihat a bőr rugalmasságára, hiába megfelelő a hidratálása, már nem fog olyan gyors ütemben regenerálódni. Első körben olyan kencék bőrmegújító erejére támaszkodhatsz, melyek nem csak a felszínen hatnak, hanem peptidek segítségével képesek mélyebben kifejteni hatásukat, tulajdonképpen a bőr természetes regeneráló folyamatait fokozzák, amikor azok már csak lagymatagon működnek.

Nem kollagén bejuttatásával érik el a rugalmasság javulását, hanem megvédik a sejteket azoktól az ártalmaktól, amelyek a kollagéntermelés lecsökkenéséhez vezetnek. Ugyanakkor felpiszkálják, stimulálják a regeneráló folyamatokat. Hatékonyan harcolnak a nyak és a dekoltázs ráncosodása ellen, továbbá gyakori, hogy olyan összetevőket is tartalmaznak, melyek a melanin termelődését szabályozzák, ezáltal képesek visszaszorítani a napkárosodás után elburjánzó pigmentfoltokat. A retinolt, Q10-koenzimet, vagy antioxidánsokat tartalmazó szérumok szintén a segítségedre lehetnek a ráncok elleni küzdelemben.

A kémiai hámlasztás ezeken a területeken éppúgy hasznos

Bár érzékeny bőrfelületekről van szó, a kémiai hámlasztás bizonyos típusait bátran kipróbálhatod rajtuk, hogy fellendítsd a bőrsejtek cserélődését. A még kezdeti, finomabb, nem berögzült ráncok ellen simán elegendő lehet az időnként megejtett hámlasztás. A téli időszak azért kedvezőbb a procedúra megejtésére, mert ilyenkor már kevésbé éri napfény ezeket a testtájakat, bár a művelet után éppúgy nagy gondot kell fordítani a fényvédelemre, hiszen a hámlasztást követően érzékenyebb, esendőbb a bőr megújuló felszíne.

Az orvosi mélyhámlasztás az arcon túl kiterjedhet a nyakra, dekoltázsra, ez az eljárás otthon nem végezhető el, csak szakértő által lehet igénybe venni. A hegek, elszíneződések halványításán kívül pattanások és pigmentfoltok kezelésére, illetve kisebb ráncok eltüntetésére alkalmas. Simább, frissebb, egységesebb tónusú, fiatalosabb megjelenésű bőrt eredményez.

Otthoni használatra kíméletes, gyengéd kémiai hámlasztók ajánlottak, ilyen a kisebb koncentrációban kapható tejsav, glikolsav, mandulasav. Megelőzésképp az is elegendő lehet, ha kis mennyiségben a lemosó, vagy a szérum tartalmazza.

Bőrkezelések nyakra, dekoltázsra

A professzionális kozmetikai és orvos-esztétikai bőrkezelések szintén segítséget nyújthatnak abban, hogy a nyak és a dekoltázs ráncosodása ne jelentkezzen idő előtt, de akkor is szép eredményekre számíthatsz, ha már bekövetkezett a napkárosodás, vagy redők, foltok tarkítják az említett bőrterületeket. Ősszel és télen érdemes megejteni ezeket a bőrmegújító kezeléseket, ennek egyik oka, hogy a hámréteg regenerálódását a napozás, szoláriumozás hátráltathatja, sőt, a legtöbb kezelés mellett ezek a tevékenységek tilosak.

Megelőzésképpen elegendőek lehetnek a vitalizáló és mélyhidratáló kezelések, illetve a hatóanyagok mélyre juttatását segítő iontoforézis, ám ha már beindult a nyak és a dekoltázs ráncosodása, érdemes olyan eljárások közül válogatni, melyek a kollagén- és elasztintermelést stimulálják, illetve a bőr regeneráló folyamataira hatnak.

Kép: Getty Images.

 

A peptides kencéknél jóval hatékonyabban állítják vissza az egyensúlyt, viszont általában többszöri kezelésre van szükség ahhoz, hogy feszesebb, üdébb, filatalosabb legyen a bőrkép.

A rádiófrekvenciás, lézeres, a mikrotűs, az elektromágneses, valamint az oxigénes bőrkezelések nem csak az arcon, hanem a nyak és a dekoltázs területén éppúgy alkalmazhatóak. Vannak kombinált módszerek, amikor a kezelőberendezések összetett sejtmegújító hatásán túl olyan hatóanyagok is fókuszba kerülnek, mint a retinol, a hialuronsav, C- és E-vitamin, vagy valamely kémiai hámlasztó. Míg egyes eljárások a szérumokat juttatják mélyebbre, mások a bőr önregeneráló folyamatait aktiválják.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés