A hatóanyagfókuszú kozmetikumok korát éljük, de a peptidek fontosságáról még mindig kevés szó esik a bőrápolás terén. Dr. Asztalos Gabriella bőrgyógyász összefoglalja, mit kell tudni ezekről a csúcshatóanyagokról.

hirdetés

A peptidek jótékony hatását az orvostudomány is évtizedek óta alkalmazza, hisz ezek között a rendkívül hatásos molekulák között akár gyulladáscsökkentő, sebgyógyító fajták egyaránt előfordulnak.

A kozmetikai ipar szintén gyakran támaszkodik erejükre, ugyanis rengetegféle peptid létezik: sejtek közötti hírvivők és jelzők, bőröregedést lassítók, botoxhatásúak, pigmentfoltokat halványítók, szállítók és természetes gyulladáscsökkentők. Bár az izom és az idegek közötti kommunikációra ható peptidek hasonlóan működnek, mint a botox, ilyen hatóanyagot nem tartalmaznak, és nem fagyasztják meg az arcmimikát.

Kép: Getty Images.

 

Mivel molekulatömegük jelentősen kisebb, mint a fehérjéké, ezért könnyebben bevihetők a bőrbe. Alkalmazásuk és hatásuk különböző, és szérumokban éppúgy megtalálhatók, mint arckrémekben. Asztalos Gabriella, a Helia-D bőrgyógyász szakértője elmondja, mit érdemes tudni a peptidek működéséről, és hogyan hasznosíthatók a bőrápolás terén.

Mik azok a peptidek, és milyen hatásuk van a bőrápolás területén?

A peptidek természetes módon is megtalálhatók a bőrünkben, a kozmetikai peptidek pedig általában ezeket a társaikat utánozzák le, és így fejtik ki jótékony hatásukat. Ezek olyan aminosavláncok, vagyis fehérjetöredékek, amelyek két vagy több aminosav összekapcsolódásából jönnek létre. Az efféle láncok lehetnek lineárisak vagy hajlítottak, alakjuk és hosszuk pedig meghatározza funkciójukat.

Az orvostudomány évtizedek óta ismeri a vivő peptidek gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatását, de a kozmetikában csak nemrég kezdték használni a különböző hatású aminosavláncokat.

– Vannak köztük olyanok, amelyek izomlazító hatásúak, így sikerrel veszik fel a harcot a mimikai ráncokkal, vagy éppen a pigmentfoltok halványításában eredményesek. Mások a kollagéntermelést serkentik, illetve antioxidáns hatásúak – mondja Asztalos Gabriella.

Hogyan használhatók az arcápolási rutinban?

A peptideket viszonylag egyszerű használni, és más hatóanyagokkal is jól kombinálhatók. Számos krém és szérum tartalmaz különböző hatású peptideket, amit akár a reggeli, de az esti rutinunk részévé is tehetünk.

– Egyedül az erős savakkal való együttes használata okozhat néhány embernél bőrirritációt, ezért arra érdemes figyelni, hogy a legerősebb hámlasztókat és C-vitamin-készítményeket ne a peptidekkel együtt használjunk – tanácsolja a szakértő.

Kép: Getty Images.

 

A Helia-D Cell Concept termékcsaládjának több arckrémje tartalmaz például Progeline-peptidet. Ez egy olyan három aminosavból álló hatóanyag, amely az öregedésért felelős progerint képes szabályozni. A progerin olyan fehérje, amely az évek során felhalmozódik a sejtekben, és a DNS károsításához vezetve ráncokat idézhet elő. A Progeline-peptid ezt a progerinszintézist képes csökkenteni. Kis mennyiségben is hatásos, rendszeres használatával pedig jelentős ráncmegelőző és -finomító hatással rendelkezik.

Minél korábban kezdjük, annál hatásosabb

Asztalos Gabriella szerint peptides készítményt már a húszas éveikben is használhatnak a nők, de 35 felett különösen érdemes kiegészíteni velük az arcápolási rutint, hiszen segítségükkel tovább megőrizheti rugalmasságát és feszességét a bőr. Sokan szérum formájában alkalmazzák a peptidek bőrszépítő erejét, de az arckrémek összetevőjeként is hatékonyan támogathatja az arcbőr frissességének megőrzését.

Kiemelt kép és cikkfotók: Getty Images.

Forrás: Helia-D/Dr. Asztalos Gabriella.

  • Megosztás:
hirdetés