A bőr hidratálása fontos lépés a szépségápolásban, és nem merül ki csupán a hialuronsav használatában. Több hatóanyag összjátéka garantálhatja igazán a hámréteg rugalmasságának, egészséges működésének fenntartását.

hirdetés

A bőr megfelelő hidratálása összetett dolog, hiszen nemcsak a külső, hanem a belső vízpótlásról is szól. A folyadékfogyasztásunk merőben meghatározza bőrünk állapotát, minőségét, például fontos, hogy ne cukrozott üdítőket, hanem főként vizet igyunk a nap folyamán, emellett vitaminokban gazdag zöldséglevekkel, illetve gyógynövényből készült teákkal éppúgy megtámogathatjuk a szervezetünk folyadékháztartását és méregtelenítését. Ha kellő mennyiségű vizet iszunk, a bőrünk teltebb, üdébb és ellenállóbb a káros környezeti hatásokkal szemben, ezáltal a ráncok kialakulását is késleltethetjük.

Ám mivel naponta rengeteg kihívással kell megküzdenie a hámrétegnek, melynek következtében hamar meggyengülhet a vízmegtartó képessége, a külső hidratálás szintén szükséges lépés a bőrápolásban.

Kép: Getty Images.

 

A koreai szépségtrendek által elterjedt többlépcsős hidratálás valóban simább, ragyogóbb bőrállapotot eredményez. Ennek lényege, hogy a mindennapi rutin legtöbb lépésében szerepel valamilyen hidratáló komponens. Például az arclemosó, a szérum, a tonik és a krém is tartalmazhat olyan hatóanyagokat, amelyek könnyedén felszívódnak és vízzel töltik fel a szomjas bőrszövetet. Emellett hidratáló maszkkal vagy arcpermettel tovább lehet fokozni a bőr nedvességtartalmát.

Ám nemcsak a vízpótló, hanem a vízmegtartó hatóanyagok is fontos szerepet töltenek be a hidratálás során.

Miből áll a bőr hidratálása? – Nem csak a hialuronsav segítheti a folyamatot

A hialuronsav valóban csodás hatóanyag, hiszen a szervezetünkben, bőrünkben is természetesen megtalálható molekula. Hidratáló erejét annak köszönheti, hogy molekulasúlyának többszörösét képes vízben megkötni, ezáltal nemcsak erősíti a bőrszövet vízzáró erejét, hanem kipárnázza azt, miközben fokozza rugalmasságát.

A bőr hidratálása ugyebár nem függ annak típusától, vagyis a zsíros és normál hámrétegnek is ugyanúgy szüksége van nedvességre, sőt, ugyanúgy elveszítheti vízmegtartó képességének erejét. Ez sajnos idővel előfordul, hiszen a bőröregedés egyik velejárója, hogy a természetes zsírgát, avagy a szarurétegben hálószerűen elhelyezkedő lipidek megfogyatkoznak az évek során, ezáltal a bőr védőgátja sérülékenyebb, a bőrsejtek megújulása lassabban zajlik, a nedvesség pedig hamarabb elpárolog a mélyebb rétegekből.

Kép: Getty Images.

 

A lipidréteg sérülése azonban nem csak a bőröregedés velejárója, a kemikáliákban dúskáló kencék, valamint a túltisztítás szintén kárt tehet az epidermisz felszínét borító hidrolipid rétegben. Ha a barrier már nem látja el olyan jól feladatát, a megfelelő hidratálás még nagyobb hangsúlyt kap, hiszen képes fokozni a bőr védelmi funkcióit.

Milyen hatóanyagokra van szükség?

Nem elég csupán pótolni a bőr elveszett nedvességtartalmát, a vízmegtartó képességét éppúgy erősíteni kell. Ezért a hidratáló összetevők mellett szükség van emolliensekre és humektáns összetevőkre. Az emolliens anyagok főként bőrpuhító tulajdonságaik miatt szerepelnek a kozmetikumokban, ilyenek a különféle zsíralkoholok és zsírsavak. Ezek a komponensek puhítják, nyugtatják vagy simábbá teszik a bőrt, de önmagukban nincs hidratáló tulajdonságuk, sőt, hosszú távú hatásuk sem.

A bejuttatott nedvesség megkötéséhez például humektáns, vagyis vízmegkötő összetevők szükségesek. Ilyen például a hialuronsav, a PGA, vagyis a poliglutaminsav, a glicerin, az urea vagy a tejsav.

A ceramidok főként a bőröregedést lassító kencék kapcsán kerülnek szóba, pedig fiatalabb korban is segítenek nedvességmegkötő erejükkel, ha a bőr vízzáró gátja sérült. A ceramidok olyan lipidek, melyek fontos szerepet játszanak a ráncmegelőzésben, ugyanakkor a bőr védelmi rendszerét erősítik azáltal, hogy megakadályozzák a víz elpárolgását. A ceramidok emolliens és humektáns összetevőként egyaránt jól funkcionálnak, főként növényi olajokban, természetes olajkeverékekben találhatók meg.

 

Kép: Getty Images.

 

A bőr megfelelő hidratálása azon is múlik, hogyan látja el feladatát a védelmi rendszere, ezért a gyógynövénykivonatok és antioxidánsok szintén fontos komponensek annak érdekében, hogy az olyan külső károsító hatások, mint az UV-sugárzás vagy a szmog ne tudják blokkolni a védekező mechanizmusát, vagy tönkretenni a vízmegkötő képességét. A kurkuma, a csipkebogyó, a homoktövis és a rozmaring csak néhány azon gyulladáscsökkentő hatású növényi kivonatok közül, melyek a növényi alapú hidratáló és vitalizáló kencékben fellelhetők.

Manapság a hidratáló formulák többsége elég komplex, vagyis a vízpótláson kívül vízmegkötő és bőrpuhító anyagokról, valamint antioxidánsokról egyaránt gondoskodnak. Ha idejében fel akarod készíteni a bőröd a téli szezonra, nem árt, ha többlépcsős hidratálást alkalmazol, és a hialuronsav csodás hatását más hatóanyagok erejével kombinálod.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés