Vannak olyan rossz szokások, amelyekről első blikkre nem is gondolnánk, hogy hozzájárulnak a bőröregedés felgyorsulásához. Ezeket érdemes elkerülni az idő előtt megjelenő ráncok kiküszöbölésének érdekében.

hirdetés

A bőröregedés nem egy olyan dolog, amit teljes mértékben el lehetne kerülni. Sajnos az idő múlása előbb vagy utóbb mindenkin nyomot hagy. Bár leginkább a genetikán múlik, hogy kinél mikor kezd szemmel láthatóvá válni az öregedés, a folyamat ütemét és mértékét az életmódbeli és bőrápolási szokások szintén befolyásolják, ráadásul akadnak olyan tényezők, amelyek durván fel tudják gyorsítani a hámréteg rugalmasságának, feszességének elvesztését.

A legtöbb ilyesféle okkal mindenki pontosan tisztában van. Ilyen például a dohányzás, ami nem csupán egészségkárosító hatása miatt okozhat problémákat, a rendszeres cigarettázás bizony a bőrön is csúnya nyomokat hagy. Ugyanígy a szennyezett, szmogos levegő is durván fel tudja gyorsítani a hámréteg öregedését, ami ellen csupán a megfelelő védekezőképesség kialakításával, vitaminokkal lehet védekezni.

Vannak azonban olyan rossz szokások is, amelyekről a nők többsége nem feltétlenül gondolná, hogy olyan jelentős problémát okozna, pláne azt nem, hogy a ráncok idő előtti megjelenésében és a bőröregedés felgyorsulásában is szerepe lenne. Ezeket az apró, ámde annál jelentősebb hibákat sokan elkövetik a hétköznapok során, pedig nagyon könnyű kiküszöbölni őket.

 

Rossz szokások, melyek gyorsítják a bőröregedés folyamatát

Fennmaradó smink

Valószínűleg nincs olyan nő a világon, akivel ne fordult volna elő legalább egyszer az élete során, hogy úgy feküdt le aludni, hogy nem mosta le alaposan az aznapi sminkjét. Amikor az ember lánya hulla fáradtan esik haza, bizony könnyedén elmaradhat az esti bőrápolási rutin, aminek a legfontosabb lépése egyértelműen a smink lemosása és a bőr megtisztítása. Egyetlen alkalom után senki nem kel fel úgy, hogy máris ráncok borítják az arcát, azonban amikor ez rendszeresen előfordul, már lehet félni az egyre mélyülő barázdáktól.

A sminkben alvás nagyon rossz szokás, még akkor is, ha a vízálló kencéknek köszönhetően reggel egészen kulturált ábrázat néz vissza ránk a tükörből. Bár tény, hogy a már elkészített, másnapos sminket sokkal egyszerűbb felfrissíteni, mint egy teljesen újat felkenni, azért mégiscsak megéri alaposan lemosni az alapozót és a különböző sminktermékeket a bőrről.

A szervezet alvás közben sürgeti a regenerációt, ami egyértelműen a szövetekre is kiterjed. Napközben nem csupán a sminkkel, a légszennyezéssel vagy például az erős napsugárzás okozta nehézségekkel kell megküzdenie a bőrnek, hanem az anyagcsere folytán keletkező szabad gyökök, és a védelmi gátat ostromló bacik éppúgy próbára teszik ellenálló képességét, így az éjszaka folyamán erőt kell gyűjtenie a másnaphoz, valamint helyre kell állítania a nap folyamán keletkezett sejtkárokat. A szabad gyökök elleni küzdelemhez nélkülözhetetlen, hogy a bőr felfrissüljön elalvás előtt és lélegezni tudjon, ami értelemszerűen három réteg smink alatt jóformán lehetetlen.

Forró vizes arcmosás

Egy hosszú nap után nincs is jobb egy forró zuhanynál. Tény, hogy a meleg vizes áztatás határozottan feltölti az embert egy nehéz nap végén, azonban a bőrünk már kevésbé hálás ezért a szokásért. Nem mondjuk, hogy ez egy rossz szokás, hiszen sokszor tényleg szükség van egy lélekemelő forró vizes habfürdőre, azonban amikor ez rendszeres, az arcbőr durván megsínyli a lélek kényeztetését.

A forró víz roncsolja a bőr védekezőképességét, ráadásul durván kiszárítja az arcbőrt, hiszen megvonja az olajokat a hámrétegtől. A száraz bőrön sokkal hamarabb válnak láthatóvá a finom ráncok és a mélyebb barázdák, a kitikkadt, nedvességért kiáltó arcbőr rugalmassága gyorsan csökken, ezáltal a kontúrok idejekorán elmásznak a helyükről. Arról nem is beszélve, hogy a bőr ilyenkor fokozott faggyútermeléssel reagál, ezáltal más bőrproblémák is felütik a fejüket. Éppen ezért érdemes a zuhanyzástól elkülönítve végezni az arcmosást és az arctisztítást, langyos vízzel, kíméletesen.

 

Túl gyenge fényvédő

A fényvédő fontosságával mindenki tisztában van, azonban azt már kevesen tudják, hogy milyen faktorszám mellett alakul ki rendes UV-védelem. A legnagyobb hiba és a legrosszabb szokás természetesen az, ha a fényvédő egy az egyben kimarad az arcápolási rutinból. Ennek azonban vannak fokozatai, ugyanis a túlzottan gyenge, alacsony SPF-fel ellátott termékek használata sem nyújt elegendő védelmet az arcbőr számára, ezáltal a bőröregedés durván felgyorsul.

Az is fontos, hogy a nap folyamán többször újra kell kenni a fényvédő krémet, valamint nem csupán a napfényben érdemes használni, hiszen felhős időben éppúgy károsodhat a bőr, sőt, az autó szélvédőjén, és az ablaküvegen keresztül is ártalmasak lehetnek az UV-sugarak. Nagyon sok fényvédővel dúsított arcápoló krém, illetve alapozó van a piacon, amelyek nem feltétlenül nyújtanak megfelelő mértékű védelmet, így a bőröregedés normál ütemben tartása hosszú távon kudarcba fulladhat. Nem gond, ha aznap ki sem mozdulsz otthonról, vagy épp be van borulva és nem süt a nap, a fényvédő mindig kötelező eleme az arcápolási rutinnak!

Túltisztítás, túlhámlasztás

A sminkben alvás nagyon rossz szokás, ám ezzel együtt a tisztítást sem szabad túlzásba vinni. Meg kell találni az arany középutat, hiszen a túltisztítás nem csupán a szennyeződéseket, a bőr védőrétegét is eltünteti. A legyengült barrier nem tudja felvenni a harcot a környezeti ártalmakkal szemben, a bőr durvább tapintásúvá válik és kiszárad. Ilyenkor a szabad gyökökkel szembeni küzdelem is kudarcba fullad, ráadásul a vízhiányos bőr látványosan kiadja a már meglévő ráncokat. Arcot mosni kell, sőt, kötelező, ám a reggeli és esti tisztításon túl nincs szükség állandó suvickolásra és hámlasztásra sem. A túltisztítás azonban nem csak a gyakori arcmosást takarja, nem mindegy ugyanis, milyen lemosót használsz. Az erős felületaktív anyagok tönkretehetik az epidermisz hidrolipid rétegét, ami fokozza a gyulladások, érzékenységi reakciók és a bőrszárazság kialakulásának esélyét.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés