Bizonyos bőrhámlasztó eljárásokat jobb kozmetikusra bízni, ám ma már akadnak olyan kémiai hámlasztók, melyeket otthon is biztonsággal alkalmazhatsz. Ehhez azonban nem árt tudnod, hogyan is működnek, és az sem mindegy, hogy egy-egy bőrprobléma orvoslására milyen terméket választasz.

hirdetés

A mélyhámlasztást kizárólag szakember végezheti, de bizonyos kémiai hámlasztók ma már az otthoni szépségápolási rutinba is beültethetők, anélkül, hogy kozmetikus képzettséggel rendelkezne az ember. Persze nem árt némi háttértudás, hogy ne terheld túl a bőrödet.

Tapasztalt bőrápolók már tudják, hogy mi a különbség az AHA, BHA és PHA között, a profibbak még azzal is tisztában vannak, hogy az egyes savak melyik csoportba sorolhatók. Ez az alapvető tudásanyag rendkívül fontos ahhoz, hogy az otthoni kezelés ne tegyen kárt a bőrben, ráadásul a várt hatás is könnyedén elmaradhat, ha rossz termékre esik a választás.

Az AHA-sav tökéletes kémiai hámlasztó ráncok ellen

Az AHA vízben oldódó savfajta, a bőrfelszínen fejti ki a hatását. Az efféle termékeket főleg anti-aging rutin részeként ajánlott alkalmazni. Nem csupán a ráncok ellen érdemes bevetni valamely fajtájukat, hiszen a pigmentfoltokkal és a fakó, élettelen bőrrel egyaránt csodát tesznek. Az AHA serkenti a kollagéntermelést, így kisimítja az apró barázdákat és lassítja az öregedés folyamatát. Ezenfelül roppant pozitív tulajdonsága, hogy mélyen hidratál, így élettel telivé varázsolja az arcbőrt.

Glikolsav a mélyen barázdált bőrre

Az egyik leghatékonyabb kémiai hámlasztó, ha a ráncok halványítása a cél. Kis molekulaméretének köszönhetően ez az AHA-sav hatol a legmélyebbre. Hosszú távú alkalmazásával szemmel látható eredmény érhető el, a mélyebb barázdákkal is megküzd. A glikolsav használata érzékeny, problémás bőrre azonban semmiképp nem ajánlott, így leginkább normál bőrtípussal kompatibilis.

A Revolution szérumja 10%-os koncentrációban tartalmaz glikolsavat, a 30 ml-es kiszerelés 5770 forintért szerezhető be.

Tejsav száraz, érzékeny bőrre

A tejsav nagyobb molekulamérettel rendelkezik, mint a glikolsav, így egy gyengédebb, hidratáló hatású hámlasztó. Ebből adódóan érzékeny, száraz bőrön érdemes használni, zseniálisan bánik ezzel a bőrtípussal. Erőteljes vízmegkötő hatásának köszönhetően mélyen hidratál, ám anti-aging hatásban egyértelműen elmarad a glikolsavhoz képest.

A The Ordinary tejsavtartalmú hámlasztója 5%-os koncentrációban tartalmazza ezt a szuper AHA hatóanyagot. 2990 forintért megvásárolható a 30 ml-es kiszerelés.

Mandulasav zsíros, pattanásos bőrre

Öregedésgátló hatása megkérdőjelezhetetlen, azonban más előnyökkel úgyszintén rendelkezik a mandulasav. Erős antibakteriális hámlasztó, így tökéletesen beválik pattanások ellen. Ráadásul kifejezetten gyengéd, lassan szívódik be, így az érzékenyebb, ám zsíros bőrtípus roppant jól reagál erre a hatóanyagra.

 

A Geek & Gorgeous 30 ml-es termékének fő összetevője a mandulasav, 6%-os koncentrációban tartalmazza ezt a hatóanyagot. 2690 forintért vásárolható meg.

A BHA-sav a pattanások leküzdéséért felel

A BHA zsírban oldódó, nem csak a bőr felületén fejti ki hámlasztó hatását, a mélyebb rétegekbe csakugyan behatol. Ennek köszönhetően képes alaposan kitisztítani az eltömődött pórusokat, így a pattanások, mitesszerek elleni küzdelem élharcosa. Segít szabályozni a faggyútermelést, ezáltal a hosszú távú használata a megelőzésben egyaránt fontos szerepet játszik.

A reggeli rutin részeként érdemes bevetni, eleinte csupán heti egy-két alkalommal. A bőr idővel hozzászokik a készítményhez, így a gyakoriság növelhető a tökéletes eredmény érdekében.

Szalicilsav

A legismertebb BHA-hámlasztó a szalicilsav, ami mélyen behatol a bőr rétegeibe. Nem csak a pattanások ellen tökéletes választás, a tág pórusok finomításában úgyszintén jeleskedik.

 

A Revox márka kínálatában a 2%-os szalicilsav 30 ml-es kiszerelésben 1999 forintért beszerezhető.

Amikor a helyzet bonyolódik: vannak keverékek is

Bizonyos hámlasztó termékek AHA- és BHA-savakat egyaránt tartalmaznak. Ezeknél a kencéknél fontos megnézni az összetételt, az egyes hatóanyagok koncentrációját. Ahhoz, hogy sikerüljön eldönteni, hogy megfelelő lesz-e a termék, fontos ismerni az összetevők hatását, és tudni azt, hogy melyik mire való pontosan. Az ötvözetek szélesebb problémakört karolnak fel.

 

A The Ordinary hámlasztója 30%-os koncentrációban tartalmaz AHA-t, míg 2%-ban BHA-savat. A bőrhibákra, bőrtextúrára egyaránt hatással van, magas koncentrációjából adódóan érzékeny bőrre nem ajánlott. Kombinált, zsírosabb bőrtípusra kifejezetten pozitív hatással van.

Azonfelül, hogy a különböző kémiai hámlasztók milyen problémát orvosolhatnak, az sem mindegy, hogy hogyan kerülnek fel az arcra. A tökéletes eredményhez, az arcbőr megóvásához és regenerációjának segítéséhez be kell tartani pár alapszabályt, bármely készítményről is legyen szó. Mindig fokozatosan kell növelni a koncentrációt és a használat gyakoriságát egyaránt. Az AHA esetén fontos, hogy minden alkalommal kötelező a fényvédő használata, míg a BHA fotoprotektív hatással rendelkezik.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés