Ezek a szuper hatóanyagok remekül működnek ráncok és halvány barázdák ellen, ezért ott a helyük egy tudatosan felépített anti-aging rutinban. Már megelőzésként érdemes bevetni őket!

hirdetés

Nincs olyan csodaszer, ami eltartósítaná az embert úgy, hogy az idő múlása semmiféle nyomot ne hagyjon a megjelenésén, azonban a folyamat lassításáért mindenki sokat tehet.

Az, hogy kinél mikor jelentkeznek az első ráncok, illetve az arcvonások mikor kezdenek elmozdulni a helyükről, teljesen egyénfüggő. Leginkább a genetikán múlik, hogy az öregedés milyen ütemben zajlik és milyen mértékben hagy látható nyomokat az arcbőrön, a génekkel pedig nem igazán lehet harcolni. Azon túl, hogy mit sorsolt a genetikai lottó, azonban számos más tényező is befolyásolja, hogy hogyan változunk az idő előrehaladtával. Az életmód, a bőrápolási rutin és a különböző rossz szokások éppúgy lassíthatják, vagy épp fel is gyorsíthatják a ráncosodás folyamatát.

Bár a bőrápolás tulajdonképpen csak egy kisebb szelete a képletnek, éppen olyan fontos, mint az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, vagy épp a rossz, káros szokások mellőzése. Általában azt mondják, hogy ötvenévesen mutatkozik meg annak eredménye, ha huszonévesen nem maradtak ki a bőrápolásból a megfelelő hatóanyagok, és persze a fényvédő is szerepet kapott. Célszerű még időben, a ráncok megjelenése előtt tenni a rugalmasságmegőrzésért, de akkor sem késő, ha már megjelentek az első finom barázdák. A legjobb hatóanyagok igazi jolly jokerként működnek, segítik a sejtek megújulását és lassítják az öregedés folyamatát.

 

Szuper hatóanyagok ráncok, barázdák ellen

Ferulinsav

A bőrápolás és a ráncok elleni küzdelem terén gyakran emlegetik az antioxidánsok fontosságát, a ferulinsav mégis ritkán kerül szóba. Márpedig egy igencsak erős antioxidánsról van szó, amely határozottan javítja a bőr védekezőképességét, ezáltal lassítja a bőröregedést és segít megelőzni a mélyebb ráncok kialakulását. De mi köze a barriernek a redőkhöz?

A bőrnek számos környezeti ártalommal kell nap mint nap megbirkóznia, ezek közül a legerősebb és a legismertebb talán az UV-sugárzás. Ezek a környezeti faktorok bizony nem bánnak kegyesen a hámréteggel és a sejtekkel, ugyanis alaposan belezavarnak a kiegyensúlyozottan működő kollagéntermelő folyamatokba, ezáltal felgyorsítva a ráncok megjelenését. Ahhoz, hogy a bőrben zajló folyamatokban ne történjen fennakadás, erősíteni kell a védekezőképességet, amiben a különböző antioxidánsok igazi élharcosnak számítanak. A ferulinsav semlegesíti a pusztítást végző szabad gyököket, gátolja a sejtromboló folyamatok okozta károk kialakulását. A már elmélyült ráncokat is halványítja, elősegíti a sejtregenerációt.

C-vitamin

Ha már antioxidánsok, a C-vitamint sem szabad lehagyni a listáról. Bár a legtöbben általában az immunrendszer védelme miatt figyelnek a fokozott C-vitamin-bevitelre, manapság talán már köztudott tény, hogy az anti-aging rutinban legalább annyira fontos szerepet tölt be, mint az immunerősítésben.

Az aszkorbinsav elősegíti a kollagéntermelést, amely nélkülözhetetlen a sima, feszes arcbőr megőrzéséhez. Antioxidáns hatásával semlegesíti a szabad gyökök sejtromboló hatását, ezáltal hozzájárul az öregedési folyamat lassításához, a kontúrvesztés késleltetéséhez. Finomítja az apróbb szarkalábakat, ráadásul megelőzésképp éppúgy érdemes bevetni. Nem kell megvárni, míg megjelennek az első ráncok az arcbőrön, a C-vitamin egy nem kifejezetten anti-agingre épülő rutinba is simán belefér.

Retinol

A retinol az egyik legismertebb retinoid, egyre nagyobb elismerést kap a ráncok elleni küzdelemben. Népszerűsége nem a véletlennek köszönhető, valóban szuper hatékonysággal vethető be a bőröregedéssel szemben folytatott harcban, abszolút jól működik a fránya barázdák és mélyebb redők ellen.

A retinol szintén erős antioxidáns hatásával éri el, hogy a hámréteg minél tovább feszes, sima és ránctalan maradjon. Segíti a kollagéntermelés kiegyensúlyozott működését, illetve a sejtek megújulását. Használat után a bőrben lévő enzimek retinolsavvá alakítják, így járul hozzá a fiatalos megjelenés megőrzéséhez.

 

AHA-savak

Habár nem csupán a ráncok ellen bevethető hatóanyagok listáján szerepelnek, az AHA-savak a bőröregedéssel szemben is rendkívül hatékonyan küzdenek. Az anti-aging rutinból a hámlasztás tulajdonképpen nem is hiányozhat, noha sokan kifejezetten tartanak az otthoni módszerektől. Az AHA-savak esetében azonban nincs mitől félni, egy kis háttértudással abszolút biztonsággal alkalmazhatók, ráadásul rendkívül fontos alapját képezik a rugalmasságmegőrzésre fókuszáló arcápolásnak. Tény, hogy eltávolítják az elhalt hámsejteket, azonban sokkal kíméletesebbek a különböző bőrradíroknál és erre irányuló kozmetikai kezeléseknél.

A hámlasztás rendkívül fontos eleme a ráncmegelőzésnek, hiszen a folyamat segíti a bőr természetes megújulását, az AHA-savak ráadásul a kollagéntermelést is pozitívan befolyásolják. A már meglévő barázdákat is képesek halványítani, hosszú távon látványos eredményt ígér a használatuk.

Peptidek

A peptidek afféle másolatok, ugyanis a bőrünkben eredetileg is megtalálhatók, a kozmetikai verziók pedig tulajdonképpen utánzatként igyekeznek lassítani a bőröregedés folyamatát. Fontos szerepet vállalnak a sejtmegújulásban, támogatják a bőr feszességét és rugalmasságát.

Ha a peptidek működésében, a hírvivő láncolatban valamiféle zavar keletkezik, például káros külső tényezők hatására, a kollagéntermelő folyamatok még inkább lassulnak, ezáltal az öregedés durván felgyorsul. Éppen ezért a peptideket nem csupán anti-aging rutinban érdemes bevetni, már megelőzésként is abszolút alkalmazhatók.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés