A káros UV-sugarak elleni védekezés az arcon is nagyon fontos, nem csak a test többi felületén. Emellett nem csupán nyáron, de télen, borongós időben is szükséges. A fényvédő használatával a bőröd egészségét és üde szépségét egyaránt megóvhatod: lassíthatod a bőröregedés folyamatát, és megelőzheted a korai ráncok kialakulását.

hirdetés

Bizonyára sokan tudják, hogy a nap UV-sugarai mennyire károsítják a hámréteget. Felgyorsítják a bőröregedés folyamatait, elősegítik az idő előtti ráncok megjelenését, de akár pigmentfoltok és rákos elváltozások kialakulásához is hozzájárulhatnak. Amikor oly sokan igyekszünk megőrizni arcunk fiatalságát, miért pont az egyik legnagyobb veszélyt jelentő bőröregítő tényező ellen ne akarnánk felfegyverkezve lenni?

Sokan még mindig a napozással kötik össze a fényvédelem fontosságát, pedig a sejtkárosító sugarak bárhol, bármikor érhetik a szabadon lévő bőrfelületeket, és télen sem vonulnak vissza – némelyik a ködös felhőkön úgyszintén képes áthatolni. A megfelelő fényvédő termékek kiválasztásához, először is nem árt tisztába tenni, hogy melyik UV-sugárzás milyen veszéllyel fenyeget.

  • UVA: legfontosabb hatása a bőr barnulása, a pigmenttartalom sötétedése. Hatása lehet rákkeltő, okozhat bőrpírt, ami nem azonnal, hanem pár nap után alakul ki.
  • UVB: szintén okozhat rendellenes sejtburjánzást, de jótékony hatással is bír, ugyanis a D-vitamin képződését segíti elő.
  • UVC: ezek a sugarak általában elnyelődnek az ózonrétegben, de az elvékonyodott területeknél elérhetik a földfelszínt. Erős szemirritációt, bőrpírt és a bőr megvastagodását idézhetik elő, persze csak akkor, ha nagyobb dózist kap belőlük az ember.

Elő a fényvédő krémekkel!

A téli borongós időjárás sokak számára adhat hamis biztonságérzetet, ha az UV-sugarakról van szó. A The Skin Cancer Foundation azonban mindenkit arra figyelmeztet, hogy ne dőljünk be a borongós időnek, ugyanis a napégésért felelős UVB-sugarak nem csak a napsütéses nyári délutánokon leselkednek ránk. Az UVA-sugarak szintén egész évben ártalmasak, és könnyedén áthatolnak a felhőkön, a ködön, de akár az ablaküvegen, szélvédőn is.

Ezek felelősek a bőr öregedéséért és a bőrrák kialakulásáért is. A téli hótakaró visszaveri a napfényt, így felerősíti az amúgy gyenge napsütést erős sugarakká. De a víztükör is hasonlóképp működik, ezért fordul elő az, hogy úszva könnyebben leégünk. Ha tó mellett kirándulgat az ember, hiába fel van öltözve nagykabátba, több réteg meleg cuccba, az arc védtelen marad a visszavert sugarakkal szemben.

A tudatos bőrápolás alapja a fényvédő

Érdemes a fényvédő használatát beiktatni a mindennapi rutinodba. Egyes termékek kiváló sminkalapként is funkcionálnak. Fontos megemlíteni, hogy léteznek fizikai és kémiai fényvédők. Előbbiek egy vékony réteget képeznek az arcon, nem szívódnak be a bőrbe. Így visszaverik a káros sugarakat. Ezzel szemben a kémiai fényvédőket beissza a bőr, ezért gyerekeknek nem ajánlott használatuk. Összetevői elnyelik a káros sugarakat, az UV hatására lebomlanak.

Érdemes kipróbálni, neked melyik válik be. Ha zavar, hogy bőrödet túlságosan zsírosnak érzed tőle, próbálj ki egy másik fajtát, ami matt eredményt ad. Egyre több termék jelenik meg a piacon, különböző bőrtípusokra szabva, hogy mindenki megtalálhassa a hozzá illőt. Ügyelj arra is, hogy kifejezetten arcra készült terméket válassz, ami kisebb eséllyel okoz pattanásokat. Természetesen mindenki bőre más, így előfordulhat, hogy egy-egy terméktől kipattogsz. Ez azonban ne szegje kedved, – hiszen bármilyen bőrápolási vagy sminkterméknél előfordulhat, hogy bőröd nem tolerálja – biztosan találsz számodra megfelelőt.

SPF a sminktermékekben

Egyre több sminktermék tartalmaz SPF-et (Sun Protection Factor), de ez nem jelenti azt, hogy teljesen kiváltja a fényvédőt. Ugyan a semminél jobb, de sajnos nem elegendő. A legtöbb ilyen termék nem véd az UVA-sugarak ellen, amelyek nagyobb eséllyel okoznak bőrrákot és gyorsítják fel a bőröregedést, mint az UVB-sugarak. De nem csupán emiatt nem nyújt elég védelmet. Ahhoz, hogy a várt hatását kifejtse, körülbelül tizenötszörös mennyiséget kellene belőle felvinni az arcra, hogy az valóban védjen.

Hány faktoros legyen a fényvédő?

A szakértők szerint minimum SPF 30-as fényvédő ajánlott a mindennapokra, nyáron pedig nyugodtan előkerülhet az SPF 50-es is. Világos bőrűeknél, pigmentfoltokkal rendelkezőknél az utóbbi használata elengedhetetlen. Kutatások szerint az idősebb emberek bőre a kor előrehaladtával veszít védekezőképességéből, így számukra is ajánlott a magasabb faktorszámú fényvédő használata.

Érzékeny vagy száraz bőrűek számára érdemes kipróbálni aloe verát tartalmazó fényvédőket. Zsíros bőrtípusra a matt eredményű krémeket ajánljuk. Fontos észben tartani, hogy gyerekek arcára csak fizikai fényvédőt használj!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés