Bár az idő múlásával szinte senki nem ússza meg, valamint bizonyos hormonok hatására szintén megjelenhetnek az elszíneződések, a napkárosodás éppúgy előidézheti a barnás foltok megjelenését. A legfontosabb egyértelműen a megelőzés, a megfelelő fényvédelem, azonban a nyári szezon végére előfordulhat, hogy az óvatosság ellenére is felbukkannak a fránya pöttyöcskék. Ezek a hatóanyagok remekül működnek pigmentfoltok ellen, illetve regenerálják a napkárosodott bőrt.

hirdetés

Óriási tévhit, hogy csak akkor szenved el napkárosodást a bőr, amikor leég. Ha huzamosabb ideig erős UV-sugárzásnak van kitéve, megfelelő védelem nélkül, előfordul, hogy a károsodás tünetei csak jóval később jelentkeznek. Ami azonnal feltűnhet, hogy a hámréteg veszít nedvességtartalmából, szárazabbá, rugalmatlanná válik, ezek a kezdeti tünetek azonban még könnyedén visszafordíthatók a megfelelő hatóanyagok segítségével.

 

Bár a bőröregedés természetes és kivétel nélkül mindenkinél törvényszerű folyamat, azt, hogy milyen ütemben és mértékben zajlik, külső környezeti hatások és életmódbeli tényezők is befolyásolják. A ráncok, megereszkedések korai kialakulásáért nagyrészt az évek során elszenvedett napkárosodás okolható, mely sokáig alig érzékelhető tünetekkel, csendben zajlik. Ha erős napfény, UV-sugárzás éri a bőrt, szabad gyökök keletkeznek, melyek a mélyebb rétegekben is képesek pusztítást végezni.

Hatásukra a kollagénrostok hamarabb lebomlanak, de hiába kapnak erről hírt a kollagéntermelő fibroblasztok, a működésükben zavar keletkezik, így lassul a feszességért felelős fehérje termelése. Az elasztin ugyanúgy megcsappan, és nem csak rugalmatlanabbá válik a bőr – nem azonnal, hanem hetek, hónapok múlva -, hanem meggyengül a védelmi rendszere és a vízmegtartó képessége. Ez a láncreakció gyorsítja fel a bőröregedést, így idő előtt jelentkezhetnek a ráncok, elszíneződések.

A pigmentfoltokat sokan az öregségi foltokkal azonosítják, azonban nem kizárólag az idő múlása okozhat foltokat a bőr felületén. Hormonális változások, valamint a napkárosodás úgyszintén előidézheti a barnás elszíneződések, tónusegyenetlenségek megjelenését. A legegyszerűbb és leghatékonyabb taktika a megelőzés, a tudatos arcápolási rutin részeként bevetett fényvédelem, azonban bárkivel előfordul, hogy a fokozott óvatosság ellenére is pigmentfoltok jelennek meg a leginkább érintett területen.

Az UV-sugarak pusztító hatása nem minden esetben jelentkezik azonnal. Ha valaki csúnyán leég a strandon vagy városnézés közben, még aznap látni fogja a bőrpírt, a húzódó, fájdalmas érzet hamar jelentkezik. A pigmentfoltokkal más a helyzet. Számos esetben csupán nyár végén, vagy akár a szezon után válnak láthatóvá, hiszen az erős UV-sugárzás következtében elszenvedett fénykárosodás összeadódik, hatására pedig kialakulnak a kis barna foltocskák. A megelőzésről gyakran esik szó, azonban arról már ritkábban szól a fáma, hogy milyen hatóanyagok működnek jól a már kialakult pigmentfoltok ellen.

 

A napkárosodás látható nyomot hagy a bőrön

A pigmentfoltok kialakulását tehát nem csak az idő múlása, a nyári szezonban tapasztalható erős napsugárzás éppúgy okozhatja. Bár még a csapból is a fényvédelem fontosságáról szóló információk folynak, sokan nem fordítanak kellő figyelmet a megelőzésre, de az is előfordul, hogy a rendszeres kencézés ellenére jelennek meg az elszíneződések, mert nem a megfelelő faktorszámú fényvédő kerül a bőrre.

Nem kell rögtön megijedni, ha barna foltok bukkannak fel az arcon, a dekoltázs vagy a váll környékén. A pigmentfoltok ártalmatlan nyomai az UV-sugarak okozta károsodásnak, azonban tény, hogy esztétikailag sokak számára igencsak zavaróak. A melanin túltermelődése idézi elő a megjelenésüket, ami leginkább a fényvédelem hiányából adódik, valamint a direkt napfénynek való kitettség eredménye.

A rossz hír az, hogy a már megjelent pigmentfoltokat teljesen eltüntetni nem lehet, nincs olyan csodaszer a szépségápolásban, ami semmissé tenné a durva napsugárzás okozta nyomokat. Bár a foltok nem a bőr mélyebb rétegeiben találhatók, mégis nehéz hatékonyan fellépni ellenük. Ettől függetlenül nincs minden veszve, a megfelelő összetevők segítségével akár több árnyalattal is halványabbak lehetnek a zavaró pacák. Mutatjuk, melyek azok a hatóanyagok, amelyek garantáltan beválnak a napkárosodás okozta pigmentfoltok, valamint a húzódó, száraz bőrérzet ellen.

 

Szuper hatóanyagok napkárosodás okozta pigmentfoltok ellen

C-vitamin

A C-vitamint legtöbben az immunrendszer erősítésével állítják párhuzamba, ám a szépségápolásban is egyre inkább elterjedtebbé válik ez a fantasztikus hatóanyag. A tudatos bőrápolás már-már divattá nőtte ki magát, a lépésekből pedig nem hiányozhat egy remek C-vitaminos szérum, esetleg krém. A jó hír, hogy nem csupán ráncok ellen vethető be, a pigmentfoltokat szintén képes halványítani.

Erős antioxidáns, hatékonyan küzd a szabad gyökök pusztító hatása ellen. A napkárosodás nyomait érezhetően semlegesíti, hozzájárul a bőr regenerációjához. Ahogy az immunrendszert erősíti, úgy a hámréteg védekezőképességét is igyekszik helyreállítani, ennek köszönhetően a pigmentfoltok ellen szintén érdemes C-vitaminos szérumot, kencét alkalmazni.

Fokozza a kollagénszintézist, ami szintén nélkülözhetetlen a látható napkárosodás orvoslásához. Az UV-sugarak negatívan befolyásolják a kollagéntermelő folyamatokat, így mindenképpen szükség van az utánpótlásra.

Érdemes fényvédő alá felkenni a C-vitaminos szérumot vagy krémet, hiszen jelentősen felturbózza a védelmet. Az esti rutin részeként éppúgy alkalmazható. Ám jó, ha tudod, hogy a magas C-vitamin-tartalmú készítmények fényérzékennyé teszik a bőrt, így hosszabb ideig ne tartózkodj napon, ha a reggeli szépségrutinodban szerepel a C-vitaminos áplás, még akkor sem, ha fényvédőt használsz. Bármilyen tónusú a bőröd, az 50 fakoros fényvédő ebben az esetben indokolt. Ha eleve érzékeny a bőröd a napsütésre, inkább lefekvés előtt alkalmazd a C-vitaminos szérumot.

Mangóvaj

Bár első blikkre senkinek nem jutna eszébe, a mangóvaj zseniálisan működik a napkárosodás okozta problémák enyhítésében. A pigmentfoltok esetében csak a megelőzésben játszik szerepet, de mivel szalicilsavat tartalmaz, képes halványítani is azokat. Linolsavakban és olajsavakban gazdag, így meg tudja erősíteni a kiszáradt, vízhiányos bőr nedvességmegtartó képességét, ezáltal fokozza a rugalmasságot.

Antioxidáns tartalmának köszönhetően helyreállítja a bőr védekezőképességét, amit a fránya UV-sugarak, valamint a szabad gyökök alaposan leromboltak. C-, illetve E-vitamin tartalmával járul hozzá a hámréteg megerősítéséhez, valamint a pigmentfoltok halványításához.

 

Azelainsav

Az azelainsavat sokan pattanások ellen használják, azt már kevesebben tudják róla, hogy igazi csodaszer, ha a napkárosodás okozta pigmentfoltok eltüntetéséről van szó. Hatékonyan szabályozza a melanintermelést, aminek köszönhetően abszolút szupersztár a barnás pigmentek halványításában.

Képes blokkolni a foltocskák kialakulásáért felelős tyrosinase enzimet, elősegíti a bőr regenerációját úgy, hogy a megújult sejtek már nem tartalmazzák a barnás elszíneződést.

Niacinamide

A niacinamide igazi sztárhatóanyag a bőrápolásban, a tudatos arcápolási rutin kialakításakor a legtöbb nő beveti valamilyen formában. Ez nem véletlen, hiszen széleskörűen veszi kezelésbe a bőrt, többek között a napkárosodás okozta problémákkal és a pigmentfoltokkal is sikeresen harcol. Optimalizálja a pigmenttermelő folyamatokat, halványítja a már meglévő barnás pacákat. A bőr védekezőképességét szintén helyreállítja.

A kollagénszintézisre szintén pozitívan hat, így a károsodás következtében kialakuló problémák megszüntetéséhez több úton járul hozzá. Látványosan egységesebbé teszi a bőr tónusát, ragyogó és üde hámréteget eredményez. Mindenképpen érdemes egy kisebb bőrfelületen kipróbálni a teljes felkenés előtt, nehogy irritációt okozzon.

Bakuchiol

A bakuchiol számtalan bőrápolási kencében megtalálható már, világbajnokként küzd a pigmentfoltok ellen. Nem mellesleg a kollagéntermelést is serkenti, ami szintén rendkívül fontos a napkárosodás okozta problémák kezeléséhez. Helyreállítja a sérült bőrszerkezetet, üdévé és egységessé teszi a bőrfelszínt.

A bakuchiollal dúsított kencék nem teszik fényérzékennyé a bőrt, a nap bármely szakában alkalmazhatók. A látványos eredményhez mindenképpen türelemre van szükség, kissé több időt igényel, hogy maximálisan kifejtse a hatását. Ami ellensúlyozza ezt a pici negatívumot, hogy bármilyen bőrtípus esetén bátran alkalmazható, hiszen nem irritálja a hámréteget.

A hámlasztó hatású kencék esetében vedd figyelembe, hogy érzékenyebb lesz a bőröd a napfényre. A kencék ajánlott útmutatóját érdemes lépésről lépésre betartani, és ne feledkezz meg a fényvédelemről sem!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés