Gondosan krémezgeted magad, mégsem múlik a szárazság? Amikor a bőr védelmi rendszere megbomlik, nem mindegy, milyen segítséget kap, hiszen az általános hidratálók ilyenkor gyakran hatástalannak bizonyulnak. Lipidek hiányában a bőr nem tudja fenntartani egészséges állapotát, ezért fontos pótolni őket.

hirdetés

Lipidekről gyakran hallunk különféle hidratálókrémek kapcsán, de azt egyik reklám sem magyarázza túl, hogy miért is jó az nekünk, ha pótoljuk ezeket a kis molekulákat. A száraz bőrről sokan azt gondolják, csak vízhiányos, pedig előfordulhat, hogy ennél többről van szó. A bőrszárazságnak ugyanis vannak enyhébb, előrehaladottabb, és allergiás tünetekkel összefüggésben álló változatai.

Mik azok a lipidek, és miért kellenek a bőrnek?

A lipidek az egész szervezetünkben jelen vannak, minden szövetünkben megtalálhatóak. Ezek a vízben nehezen oldódó molekulák többnyire glicerint és zsírsavat tartalmaznak. A bőr alatti lipidréteg nem csak mechanikai védelmet nyújt, hanem a szigetelést is biztosítja. A test hőszabályozásában is fontos szerepet játszanak egyes zsírsavak, de a bőr felső rétegében megtalálható lipidek elsősorban a nedvesség elpárolgását akadályozzák meg, illetve a külső környezeti hatásoktól, a veszélyes anyagoktól, valamint a baktériumoktól védik a sérülékeny epidermiszt.

Az epidermisz a bőr legfelső rétege, mely a legtöbb ártalmas hatásnak van kitéve. Ezért védelmi rendszere több stratégiára épül: az első a bőr felszínét borító filmréteg, mely vízből és lipidekből áll. Ez a hidrolipid réteg, mely fenntartja a bőr rugalmasságát, segít megőrizni nedvességtartalmát, ugyanakkor nem engedi, hogy kártékony baktériumok vagy gombák szaporodjanak el a bőrön.

A szaruréteg belsejében hálószerűen helyezkednek el a lipidek, melyek összetartják a szarusejteket, így megóvják a bőrt a nedvességvesztéstől. Mivel az epidermisz, vagyis a felhám gondoskodik a vízzáró rétegről, valamint a védő savköpenyről, amely a bőr pH-értékét adja, ha sérül a lipidrétege, már nem tudja olyan jól ellátni a feladatait. Ráadásul a felhám szarurétege alatt zajlik a sejtmegújulás, ennek köszönhetően időnként lehámlanak az elhalt bőrszövetek, hogy frissebbek vegyék át a helyüket. Ha a regenerálódás nem zajlik le zavartalanul, a bőr állapota fokozatosan romlik.

A lipidréteg a nem megfelelő kozmetikai szerektől, és külső behatásoktól – erős napfény, szél, hideg – egyaránt csökkenhet. Ennek következménye elsősorban a száraz, durva tapintású, rugalmatlan, viszkető bőr, de a drasztikus lipidvesztés akár gyulladásos folyamatokhoz is vezethet. A bőr berepedezésével védtelenné válik a baktériumokkal szemben, és nem tudja magában tartani az éltető nedvességet.

A nedvesség szabadon elpárolog a mélyebb rétegekből, így a krémek többsége sem hozhat enyhülést. Ez a folyamat megnyitja az utat a bakteriális akné, az elmélyült mimikai ráncok, még rosszabb esetben pedig az atópiás dermatitisz vagy az ekcéma felé. Ám speciális bőrápolással a lipidréteg sérülése visszafordítható.

A száraz bőr hatékony ápolása

A durván kiszáradt bőr számára az általános hidratálókrémek szinte semmit sem érnek, csak ideig-óráig enyhítik a tüneteket. Azért, mert elsősorban a bőr védelmi rendszerét kell helyrehozni, hogy ne szökjön el belőle a nedvesség. Ezért érdemes olyan kencéket alkalmazni, melyek glicerint, ureát, lipideket tartalmaznak.

Ezek az összetevők segítenek visszaállítani a bőr természetes védekező rendszerét, vagyis a probléma gyökerére jelentenek megoldást. A fehérje feldolgozása közben a szervezetben urea keletkezik, mely például a vizeletben is megtalálható. Erős vízmegkötő hatással bír, ezért képes a bőrben tartani a nedvességet.

Az epidermális lipidek termelődését B3-vitaminnal is fokozhatod, mely megtalálható egyes bőrfiatalító, vagy ekcéma elleni krémekben. A glicerin növényi és állati zsiradékokban egyaránt megtalálható, ugyanúgy a bőrünk védelmi rendszerét alkotó lipidekben is jelen van. Nagyon jó nedvszívó és vízmegkötő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért  alaposan, mélyen hidratálja a bőrt, és segít helyreállítani a hidrolipid rétegét. A lipidpótló krémek általában érzékeny, feszülő, száraz, és érett bőrre javasoltak.

A biolipidek beépülnek a bőr felszínén, nem zsírosítják el a bőrt, pont ellenkezőleg. Rugalmassá és hidratálttá varázsolják. A squalene egyik fontos alkotóeleme a bőr védelméért és hidratáltságáért felelős faggyúnak. A kozmetikai célra használt, növényekből kinyert squalane egy könnyű olaj, amely a bőrsejtekbe felszívódva megakadályozza a nedvességvesztést.

A lipidréteg sérülését megelőzheted, ha kerülöd a hosszú, forró fürdőket – vagyis csak rövid ideig teszed ki a bőröd a meleg víz szárító hatásának -, ritkán, csak indokolt esetben használsz antibakteriális kézmosó készítményeket, takarításkor gumikesztyűt húzol, hogy ne érintkezz maró hatású vegyszerekkel, és mellőzöd az olyan krémek használatát, melyek bőrszárító alkohol, parfüm, vagy más egyéb, irritáló hatású adalékanyagokat tartalmaznak. Egy rendszerességen alapuló, bevált arcápolási rutinnal szintén sokat tehetsz a bőröd megújulásáért.

  • Megosztás:
hirdetés