A bőrfiatalító kozmetikumok elsősorban a hámréteg önregenerációs folyamatait támogatják, vagyis nem állítják meg a bőröregedést – ilyen csodaszer még nem létezik –, viszont rendszeres használat mellett jelentősen lassíthatják azt, illetve finomíthatják látható jeleit.

hirdetés

Nem szeretjük a ránctalanító kifejezést, hiszen félreértésekre adhat okot, de a kozmetikai ipar gyakran használja olyan kencék esetében, melyek a ráncok kialakulásának késleltetésére, a korai bőröregedés megelőzésére, vagy épp a barázdák finomítására, a rugalmasság és feszesség javítására alkalmasak. Ez a gyűjtőnév sok mindent magába foglal, így könnyű elveszni a bőrfiatalító kozmetikumok által kínált lehetőségek sűrűjében.

Mire jók a sejtmegújító kencék, és milyen hatás várható tőlük?

Mint tudjuk, a különféle krémek és szérumok csak bizonyos mértékig képesek javítani a bőr állapotán, nagyobb szerkezeti változásokat nem okoznak, például nem fogják olyan szinten visszaállítani a fellazult kontúrokat, mintha újra húszéves lenne az ember lánya.

Speciális bőrfiatalító arckezelésekkel kombinálva a hatóanyagok mélyebbre jutnak, de azért a kencék használata sem hiábavaló, sőt! A különféle peptides technológiáknak köszönhetően már a krémek, szérumok is képesek magasabb hatásszinten működni, de számos olyan innovatív formulával találkozhatunk a kencék világában, amelyeknek a hatóanyagrendszerei pozitív hatást gyakorolnak a sejtek megújulására, ellenállóbbá teszik a bőr védelmi rendszerét, illetve fokozzák a hámrétegben zajló regeneráló folyamatokat.

Kép: Getty Images.

 

Ezáltal lehetővé teszik, hogy a negyven feletti életszakaszokban is fenntartható legyen a bőr önmegújító működésének hatékonysága, valamint segítenek hosszú távon megőrizni a hámréteg rugalmasságát és egészséges küllemét. Nem ígérik azt, hogy teljesen ránctalan marad a bőr, de csökkentik kialakulásuk mértékét, esetleg nem hagyják durván elmélyülni a már meglévő barázdákat. Ha belegondolunk, nagy különbség van egy finoman ráncos, de alapvetően üde, telt, megfelelően hidratált, valamint egy elvékonyodott, száraz felületű, sötét vonalakkal barázdált, petyhüdt arcbőr között.

Bőrfiatalító kozmetikumok 10 ezer forint alatt

Sokaknak az a véleménye, hogy a bőröregedést lassító hatóanyagokat tartalmazó kencék meglehetősen drágák, amelyek a legtöbb nő számára két-három havonta nagy kiadást jelentenek. Ám számos megbízható márka kínál olyan bőrfiatalító kozmetikumokat, melyek hatékony összetevőkkel bírnak, és pénztárcabarát árakkal rendelkeznek.

Szeptember második felében már nemcsak online, hanem az üzletek polcain is elérhetők a Helia-D megújult Cell Concept termékcsaládjának tagjai. Az arckrémek és szérumok a 45, 55 és 65 év feletti bőr igényeihez igazodnak innovatív formulájukkal.

A Helia-D új márkanagykövetet is bemutat idén ősszel Zsédenyi Adrienn „Zséda” személyében, aki Pataki Ági mellett képviseli a Cell Concept termékcsaládot, és azokat a negyven év feletti nőket szólítja meg, akik a hétköznapok elfoglaltsága mellett gyors és megbízható, hatásos rutint keresnek. A hatékony összetevők sora retinollal, őssejtkivonatokkal és progeline peptidekkel is kibővült, az utóbbi például a progerinszintézis csökkentésével késlelteti a ráncok kialakulását.

 

Az Elyn’s Lab Cosmetics szintén hatékony peptidrendszert vet be az öregedés látható jelei ellen, ez a SYN-AKE elnevezésű, kis molekulatömegű tripeptid, amely a mimikai ráncokat célozza meg oly módon, hogy segít azokat ellazítani.

A L’Oréal Paris Revitalift Laser arckrémjei retinolra és B3-vitaminra támaszkodnak a bőröregedés késleltetésében.

Az Ilcsi a természet erejét veti be a ráncok ellen, Retinal termékcsaládja úgy segíti a hámsejtek megújulását, hogy a bőr önmegújító funkcióit támogatja.

Ez csak néhány lehetőség a széles választékból, amelyben a pénztárcabarát bőrfiatalító kozmetikumok is szép számmal megtalálhatók.

Milyen hatóanyagok segítenek a ráncok finomításában, csökkentésében?

Rengeteg ilyen hatóanyag van, most csak néhányat sorolunk fel a legnépszerűbbek közül.

  • Új generációs peptidek – a peptidek különféle hatást idézhetnek elő, egyes peptidrendszerek a kollagént és elasztint termelő sejtek munkáját fokozzák, más kombinációk a sejtek védelmét fokozzák, vagy abban játszanak szerepet, hogy akadálymentes legyen a megújulásuk.
  • Növényi olajok – tartalmazhatnak olyan antioxidánsokat és vitaminokat, melyek a bőr védelmét szolgálják, javítják ellenálló képességét, ezáltal lassítják a bőröregedést. Emellett a lipidek természetes forrásai, amelyek feltöltik, puhítják a bőrt, illetve támogatják a vízmegtartó képességét.
  • Q10-koenzim – ez a hasznos kis molekula antioxidáns hatású, hatékonyan küzd a szabad gyökök sejtromboló hatása ellen, ezáltal eléri, hogy a sejtek zavartalan módon tudjanak regenerálódni.
  • Retinol, retinal: mindkettő kiváló kozmetikai hatóanyag, ha a bőröregedés lassításáról, illetve a bőrhibák csökkentéséről van szó. Az UV-sugárzás hatására károsodott, gyorsabb ütemben öregedő bőr számára fontos összetevő, de a pigmentfoltok, ráncok csökkentésében, illetve a pattanások kezelésében is nagy szerepet játszik.
  • Niacinamide – a B3-vitamin univerzális hatóanyag a bőrápolás terén, bizonyítottan finomítja a ráncokat, csökkenti kialakulásuk mértékét, gyulladáscsökkentő, pórusfinomító hatással bír, miközben erősíti a bőr védőrétegét és szabályozza a faggyútermelődést.
  • Hialuronsav és squalane – önmagában egyik sem lassítja a bőröregedést, de hozzájárulnak ahhoz, hogy az arcbőr ellenállóbb legyen, és sokáig fiatalos hatást keltsen. Vízmegkötő tulajdonságukkal növelik a hámréteg hidratáltságát, ebből adódóan teltebb, kevésbé ráncosodó bőrképpel ajándékoznak meg minket. A squalane antioxidáns hatással bír.
  • Ferulinsav – ez egy növényi forrásból származó fenol, amely nagyon erős antioxidáns. Felerősíti a C- és az E-vitamin hatását. Az UV-sugárzás által okozott károkat is képes csökkenteni a bőrben, ezáltal kivédi a korai bőröregedés jeleit.
  • C-vitamin – a magas C-vitamin-tartalmú kozmetikai készítmények halványítják a pigmentfoltokat, ellenállóbbá, egységes tónusúvá teszik a bőrt, és csökkentik az oxidatív stresszt a hámrétegben, amely nagymértékben elősegíti a ráncok kialakulását.
  • E-vitamin – nem szuper hatóanyag, de gyakran szerepel a bőrfiatalító kozmetikumok összetevői között, hiszen fokozza a sejtek regenerálódását. C-vitaminnal együtt még erősebb antioxidáns hatással bír!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés