Igaz, hogy a kollagéntermelés csökkenése és a bőröregedés olyan törvényszerű folyamat, ami idővel mindenkinél bekövetkezik, az viszont nagyon nem mindegy, hogy mikor, melyik életkorban, és milyen mértékben jelentkeznek a már látható, érezhető tünetei. A korai ráncok kialakulásáért elsősorban életmódbeli tényezők tehetők felelőssé, melyek megszüntetésével vagy ellensúlyozásával lassítható a hámréteg rugalmasságának, illetve regenerálódó képességének a hanyatlása.

hirdetés

Nagyjából 25 éves kortól kezdve a kollagén termelése fokozatosan lassul a szervezetben, ám ennek első tünetei leginkább 35 éves kortól tapasztalhatóak. A kollagén nem csak a bőr egészséges működésének szempontjából fontos fehérje, hiszen többek között nagy szerepet játszik a kötőszövetek, valamint a haj rugalmasságának fenntartásában, de a porcok, csontok, körmök és izmok szerkezetét is erősíti.

Hogyan és miért lassul a kollagéntermelés?

A kollagéntermelés kezdetben csak apránként, szinte észrevétlenül csökken, de bizonyos életmódbeli tényezők és külső környezeti hatások felgyorsíthatják ezt a folyamatot. Legelőször a bőrképen érződik, hogy szökik a rugalmasságot biztosító fehérje, később, idősebb korban, már az ízületi problémák is visszajelzést adnak a nagyfokú hiányáról.

A termelősejtek lassabban látnak munkához, és amikor a kollagén lebomlik – ebben külső hatás is szerepet játszhat -, csak ímmel-ámmal pótolják a veszteséget. Ötven év felett már nem csak komótosan, hanem akadozva zajlik a kollagéntermelés, hiszen már a hírvivő molekulák sem pörögnek annyira, ezért a vevőreceptorral rendelkező bőrsejtek csak később értesülnek arról az információról, hogy lebomlott a kollagén.

A bőr fokozatosan elvékonyodik, rugalmatlanná, petyhüdtté válik, a korábban feszes kontúrok pedig elmásznak a helyükről. Ez persze, idővel mindenkinél bekövetkezik, ám a kollagén előállításában fellépő zavar viszonylag hamar felütheti a fejét, ha az életmód hatására túlterheltté válik a bőr.

Ha túl sok a finomított cukor az étrendben

Nem véletlen, hogy a narancsbőr csökkentésére összetett hadműveletet ajánlanak, melynek része a rendszeres testmozgás, valamint a finomított cukorban szegény, rostokban és antioxidánsokban gazdag, kalóriacsökkentett étrend. A göröngyös felületek kialakulásáért ugyanis nem csak a zsír lerakódása, hanem a meggyengült kötőszövet is felelőssé tehető. És mi kell a kötőszövet rugalmasságához és erősségéhez? Legfőképpen kollagén.

A cukor feldolgozása olyan reakciókat indít el a szervezetben, amelyek károsítják az elasztint és a kollagént. Felerősíti a problémát, ha vitaminhiányos táplálkozás során kerülnek cukros ételek a tányérra, hiszen például a C-vitamin nagy szerepet játszik a kollagén termelődésében, ám, ha kevés van belőle, a testünk spórolósan gazdálkodik vele, és a létfontosságú folyamatokhoz használja fel.

Dohányzás és korai ráncok

Ecsetelni sem kell, mennyi méreganyaggal szennyezi a szervezetet a dohányzás. Nagyon sok antioxidánsra lenne szükség ahhoz, hogy némiképp ellensúlyozni lehessen a romboló munkáját. A dohányfüst egészségkárosító hatását a bőr is jelentősen megsínyli, és nem csak a toxikus anyagok bombázása miatt. A nikotin gátolja a C-vitamin felszívódását, ezáltal lassítja a kollagénszintézist. Az immunrendszert ugyanúgy gyengíti, sőt, a fellépő C-vitamin-hiány miatt vashiányos vérszegénység alakulhat ki. Megfelelő étrenddel is csak csekély módon kompenzálható a sejtkárosító folyamat.

 

Ám, dohányozni sem kell ahhoz, hogy a ráncok idő előtt megjelenjenek. A huzamosabb ideig fennálló szmogártalom szintén felgyorsítja a bőröregedést, és lassítja a kollagén termelődését, kortól függetlenül. Emellett éppúgy, mint a dohányzás, rontja a hámréteg vér- és oxigénellátását, így hamarabb lehet számolni a petyhüdt, megereszkedett bőrképpel.

Krónikus kialvatlanság

Már egyetlen átvirrasztott éjszaka is erősen nyúzottá teszi az arcbőrt, ám a hónapokig, évekig tartó kevés, vagy nyugtalan, rossz minőségű alvás már visszafordíthatatlan nyomokat hagy a hámrétegen. A bőr éjszaka regenerálódik, amikor alszunk, ilyenkor javítja ki a napközben elszenvedett károkat. A kimerült, kialvatlan szervezet több stresszhormont, vagyis kortizolt termel, aminek hatására gyorsabb fokozatra kapcsol a bőröregedés.

Mivel nem csak a bőr, hanem az egész szervezet szenved a regenerálódás hiányától, pánikszerűen kezdi felélni a sejtek védelmére siető antioxidánsokat, de nyilván csak tűzoltást végez. Alvás közben egy ATP nevű anyag termelődik, ami segíti a sejtek megújulását, ám nyilván három-négy óra alatt nem megy végbe a hibajavítás. Az alváshiány következtében a kollagéntermelés akadozik és belassul, a bőr vízmegtartó képessége romlik, és a kezdeti ráncocskák csúnyán elmélyülnek.

Káros UV-sugarak

UV-sugárzás nem csak napozáskor éri a bőrt, az arc például kisebb-nagyobb mértékben egész évben ki van téve a hatásainak. A bőröregedés felgyorsulásáért az UV-B sugarakat okolják, viszont a szoláriumok is jelentősen próbára teszik a hámréteget. A barnító csövek elsősorban UV-A sugarakkal bombázzák a bőrfelszínt, és csak kis mértékben bocsájtanak ki UV-B fényt.

Ennek hatására a bőrben igencsak elszaporodnak a szabad gyökök, ráadásul a hámréteg nem védekezik úgy, mint amikor UV-B sugárzás éri, vagyis kevésbé vastagodik meg, így védtelenebb lesz az erős napfény ellen. Az UV-B segíti a D-vitamin képződését, viszont nagy dózisban sejtkárosító hatással bír.

 

A kollagén idő előtti lebomlásáért az UV-A sugárzás okolható, mert elnyelődik a rugalmas szövetekben, rostokban. Az UV-B pedig a pigmenfoltok képződését segíti elő, de lényegében mindkettő rugalmatlanabbá, szárazabbá teszi a bőrt, és meggyengíti annak védekező rendszerét. Ezáltal könnyebben kialakulnak a ráncok.

Mozgásszegény életmód

A testmozgás az egész szervezetre, így a bőrre is jó hatást gyakorol. A sportolás oldja a stresszt, csökkenti a kortizol szintjét a testben, ezáltal a kollagéntermelés is zavartalanabbul működhet.

Ráadásul javítja a hámréteg vérkeringését és oxigénellátását, amitől sokkal ellenállóbb lesz, és minél jobban védekezik, annál később jelentkeznek az elmélyült, berögzült ráncok. A mozgásszegény életmóddal tulajdonképpen egy láthatatlan szerződést írsz alá, hogy jóváhagyod az idő előtti bőrmegereszkedést és petyhüdtséget.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés