Ezek a finom, vitaminokban gazdag ételek remekül működnek ráncok és sápadtság ellen, az őszi időszakban semmiképp nem érdemes kihagyni őket az étrendből. Visszaadják a bőr természetes ragyogását és lassítják az öregedés folyamatát.

hirdetés

Az őszi időszakban a legtöbben alaposan átalakítják a bőrápolási rutint, hiszen az átmeneti szezonban a hámrétegnek egészen más hatóanyagokra és kezelésekre van szüksége, mint a nyári melegben. Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai, a szépségápolást pedig minden esetben célszerű az igényekhez igazítani.

Természetesen már az is sokat jelent, ha az ember lánya tudatosan használja a különböző krémeket és szérumokat, azonban a bőr állapotára az étkezés is jelentős hatást gyakorol. A bevitt tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok ugyanis pozitív hatással vannak a hámrétegre, a megfelelő alapanyagokkal, ételekkel a tipikus őszi sápadtság határozottan javítható, megszüntethető.

Az már csak hab a tortán, hogy az antioxidánsokban és zsírsavakban gazdag összetevők még a bőröregedés lassításában is szerepet vállalnak. A napkárosodás és az oxidatív stressz csúnyán nyomot hagy a hámrétegen, a ráncok idővel elmélyülnek, miközben a bőr veszít ragyogásából, egyre szárazabbá válik. A megfelelő alapanyagokkal azonban sokat tehetsz a szabad gyökök pusztító hatása ellen.

Az őszi szezon igencsak bőkezű a bőrszépítő ételek tekintetében, a repertoár rendkívül széles körű, bárki megtalálhatja a kedvencét a kínálatban. Lássuk, melyek azok az alapanyagok, amelyeknek mindenképpen ott a helye a tányéron az átmeneti szezonban.

 

Őszi ételek ráncok, sápadtság ellen

Avokádó

Az avokádó igazi szuperélelmiszer, amely nem csupán az emésztésre gyakorol rendkívül pozitív hatást, a bőrápolásban éppen olyan fontos szerepe van. Dúskál a vitaminokban és az ásványi anyagokban, ennek köszönhetően látványosan szépíti a hámréteget és határozottan hozzájárul a bőröregedés lassításához, a hámréteg regenerációjához. A-, C-, E-, K-, illetve B-vitaminban egyaránt gazdag, miközben a telítetlenzsírsav-tartalma sem elenyésző. Hatékonyan szünteti meg az őszi sápadtságot, visszaadja a bőr ragyogását és tónusát.

Dió

A dió bőrre gyakorolt hatása valószínűleg a legtöbbek számára egyáltalán nem ismeretlen. Ha valami nassolnivalóra fanyalodna az ember lánya az őszi időszakban, mindenképpen érdemes az olajos magvak között válogatnia, hiszen elképesztően hasznos tápanyagokkal látják el a szervezetet, egyúttal pedig a bőr állapotát is kezelésbe veszik. A dióban rengeteg omega-3 zsírsav található, valamint rendkívül gazdag E-, illetve B-vitaminban, így hatékonyan lassítja a bőröregedés folyamatát, gátolja a szabad gyökök sejtromboló hatását. Javítja a hámréteg vízmegtartó képességét, ami az őszi, szeles időszakban különösen fontos a hidratált, selymes bőr megőrzéséhez. Kis mennyiségben fogyasztva nem okoz pattanásokat, zsíros, problémás bőr esetén is bátran fogyasztható.

Édesburgonya

Az édesburgonya szintén egyre népszerűbb bőrszépítő élelmiszer, az őszi időszakban ráadásul igencsak gyakran kerül a tányérra. Ahogy már a színéből is sejthető, az édesburgonya rendkívül gazdag béta-karotinban, fehérjében, de B-, C-, illetve E-vitamin-tartalma sem elenyésző. Hozzájárul a bőr regenerációjához, feltölti vitaminokkal és ásványi anyagokkal a hámréteget. Lassítja a bőröregedést, mivel megfékezi a szabad gyököket, csökkenti azok sejtromboló hatását.

 

Szőlő

A szőlő az egyik legkedveltebb gyümölcs az őszi szezonban, ráadásul nemcsak finom íze, hanem a bőrre gyakorolt hatása miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Erős antioxidáns, amely határozottan megfékezi a szabad gyökök pusztító hatását, lassítja a bőröregedést, valamint fenntartja a fiatalos, egészséges bőrképet. Rendkívül gazdag B-, C-, valamint K-vitaminban. A B-vitaminok nélkül a bőr látványosan veszít ragyogásából, miközben a C-vitamin elengedhetetlen a kiegyensúlyozott kollagéntermeléshez, ami pedig a ráncok elleni küzdelemben vállal fontos szerepet.

Sütőtök

A sütőtök hidratál, méregtelenít és regenerál, akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazva határozottan megállja a helyét a szépségápolásban. Dúskál a fontos vitaminokban és ásványi anyagokban, erős antioxidáns tulajdonságának köszönhetően hatékonyan lassítja a bőröregedés folyamatát és magabiztosan küzd a ráncok kialakulása, valamint elmélyülése ellen. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, amelynek a zavartalan kollagéntermelésben van fontos szerepe, de B-, illetve A-vitamin-tartalma sem elenyésző. Béta-karotinban szintén bővelkedik, visszaadja a bőr természetes ragyogását, egészséges, élettel teli hámréteget eredményez.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés