A kollagén és az elasztin nélkülözhetetlen a feszes, rugalmas arcbőrhöz. Hiányuk durván felgyorsítja a bőröregedést, ám egy kis tudatossággal megelőzheted, hogy a ráncosodás turbó fokozatra kapcsoljon.

hirdetés

A bőröregedés természetes folyamat, amit számtalan tényező befolyásol még a jól ismert genetikán túl is. Miközben a tudatos bőrápolás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, kevesen ássák bele magukat a témába mélyebben, holott a hatékony megelőzés alapja az, hogy tudjuk, mit miért csinálunk.

A bőr rugalmasságáért főként a kollagén és az elasztin felel. A kollagénről valószínűleg a legtöbb nő hallott már, s pontosan tudja, hogy miért fontos a hámréteg számára, ám az elasztinról már ritkábban esik szó. Hiányuk durván felgyorsítja a bőröregedést, a ráncok már igencsak korán jelentkezhetnek, s megfelelő közbeavatkozás nélkül látványosan mélyülni kezdenek.

Az idő múlását nem lehet megállítani, s ahogy csökken a szervezet kollagén-, illetve elasztinszintje, úgy erősödnek fel a ráncok az arcon, a bőr folyamatosan veszít feszességéből és rugalmasságából. Ha semmi nem akadályozza a folyamatot, harmincéves kor felett már egyre kevésbé képesek biztosítani a hámréteg tónusosságát. A kontúrok elfolynak, a változás pedig szép lassan visszafordíthatatlanná válik.

A jó hír az, hogy bár a genetikával nem lehet harcolni, igencsak sokat lehet tenni azért, hogy az arcbőr minél később veszítse el feszességét. De mi köze ehhez a kollagénnek és az elasztinnek?

 

A kollagén és az elasztin szerepe a bőr rugalmasságának megőrzésében

A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérjetípus a szervezetben, amely hatalmas szerepet játszik a fiatalos megjelenés megőrzésében. A kollagén termelődése abszolút természetes folyamat. A rostok képződése az idő múlásával egyre csak lassul, ami szép lassan az arcbőr tónusvesztéséhez vezet. Az idő előtti bomlást ezen túl számos külső, illetve belső tényező is befolyásolhatja, mint például az erős UV-sugárzás, a légszennyezés, a tartós stressz vagy a dohányzás. A kollagént a fibroblasztok állítják elő, s ezek felelnek az elasztin kiválasztásáért is.

Az elasztin szintén egy fehérje, az erek, ízületek elengedhetetlen alkotóeleme, amely a kötőszövetekben is megtalálható. Habár kisebb mennyiségben, mint a kollagén, szerepe semmivel sem elenyészőbb annál. Ahogy a nevéből is sejthető, a bőr rugalmasságáért felel, ugyanis a rostok kellő mértékű rugalmasságot kölcsönöznek a szöveteknek, ami rendkívül fontos a feszes, fiatalos bőrkép megőrzéséhez. A kollagénhez hasonlóan az idő múlásával az elasztin szintje is megcsappan, amely hosszú távon tónusvesztéshez, ráncosodáshoz vezet.

Hogyan kapcsolódnak egymáshoz?

A kollagént és az elasztint fontos elkülöníteni egymástól, noha a kettő közötti kapcsolat megkérdőjelezhetetlen a bőr rugalmasságának szempontjából. Míg a kollagén a bőr mélyebb rétegeiben található, az elasztin kicsit feljebb, a középső rétegben lelhető fel. Talán azért esik szó gyakrabban a kollagénről, mert az nagyobb mennyiségben található meg a szervezetben, mint az elasztin, ám az utóbbi nélkül fantasztikus ereje mit sem érne.

A kollagén és az elasztin tehát egymást támogatva éri el, hogy a bőr minél tovább feszes és rugalmas maradjon. A kollagénrostok egy vázat képeznek, amelyek hozzájárulnak a hámréteg feszes állapotának tartósságához, a vonások megőrzéséhez, miközben az elasztinrostok pedig biztosítják a kollagén munkáját, s elősegítik, hogy az arcbőr visszanyerje eredeti formáját, bármi történjék is.

 

Mit lehet tenni a megfelelő kollagén-, valamint elasztinszintért?

Annak ellenére, hogy a marketingszövegekben szeretik azt ígérni, hogy egy-egy termék feltölti kollagénnel a bőrünket, a fehérje kívülről nem pótolható. A kollagéntermelő, illetve elasztintermelő folyamatokra kell hatni, melyek bizonyos technikákkal, praktikákkal abszolút felgyorsíthatók. A cél egyértelműen a megelőzés, ugyanis egy idő után már nem lehet visszafordítani a változást, a tónusvesztett területek nem válnak újra feszessé és rugalmassá.

Célszerű olyan hatóanyagokat belecsempészni a bőrápolási rutinba, amelyek serkentőleg hatnak a termelésükre. Ilyen például a C-vitamin, amely szérum formájában is beszerezhető, de számos krémben vagy gélben éppúgy fellelhető. A táplálkozással szintén hozzá lehet járulni a folyamatok szinten tartásához, begyorsításához. A megfelelő aminosavak fogyasztása elősegíti a kollagénszintézist, így egyes ételek valóban lassítják az öregedés, ráncosodás folyamatát.

A különböző kollagénes étrend-kiegészítők nem tesznek csodát, ám több fronton befolyásolják a bőr állapotát. Az életmódon szintén érdemes változtatni, a rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás mellőzése nagyban elősegítheti a kollagéntermelés kiegyensúlyozott működését, ezáltal pedig a ráncok késleltetését is.

Bizonyos kozmetikai kezelések szintén hozzájárulnak a feszes, rugalmas bőr fenntartásához. A hiper-szuper masinák nem vasalóként simítják ki az arcbőrt, legtöbbjük ugyanúgy a kollagén-, illetve elasztintermelő folyamatok serkentésére specializálódott, s ily módon igyekszik hozzájárulni a rugalmas hámréteg megőrzéséhez.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés