A ráncok megjelenése egy természetes folyamat része, hiszen a bőr idővel kevesebb kollagént, elasztint termel, így már nem lesz olyan feszes, mint a húszas éveink elején. Ám ez nem jelenti azt, hogy ezt a folyamatot ne lehetne lassítani. A korai bőröregedés ellen rengeteget tehetünk jól felépített rutinnal, egy kis odafigyeléssel és megfelelő hatóanyagokkal.

hirdetés

A ráncok, barázdák senkit sem kímélnek. Vannak, akiknél hamarabb, míg másoknál később jelentkeznek. A kollagéntermelés átlagosan a húszas éveink közepén kezd el lassulni, ettől kezdve fokozatosan csökken a szintje, ami később ráncokhoz, megereszkedéshez vezet.

A bőröregedés esetén a legfontosabb a megelőzés már a korai szakaszban. Hiszen sokkal könnyebb megőrizni az arcbőr fiatalos, feszes állapotát, mint megszabadulni a már elmélyült ráncoktól vagy az esetleges pigmentfoltoktól.

A jól felépített rutinnal sokat tehetünk a bőr egészségéért. A rendszeres tisztítás, masszírozás és a megfelelő hatóanyagok használata puhává, feszessé teszi az arcbőrt. Ezzel együtt sokkal ellenállóbbá válik az UV-sugárzással, szmoggal és más környezeti károkkal szemben. Ezt a fajta gondoskodást pedig évek múlva garantáltan meghálálja.

Arctisztítás

Az egészséges, tiszta bőrhöz elengedhetetlen a rendszeres, alapos arctisztítás. A szakértők a kétlépcsős megoldásra teszik le a voksukat, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy elsőként egy olajos lemosóval tisztítod meg a bőrt, majd jöhet a vizes bázisú. Ez különösen akkor hasznos, ha rendszeresen viselsz sminket.

A lemosás során távozik a bőrről a felesleges faggyú, de ugyanúgy a baktériumok és egyéb szennyeződések is jó eséllyel eltűnnek. Emellett a sminkmaradványoktól is így szabadulhatsz meg a legkönnyebben. Reggel és este érdemes beépíteni ezt a lépést a rutinba.

Gyakori tévhit, hogy a micellás víz után már nem kell arcot mosni, ám ez feltétlenül szükséges. A szennyeződések a mikrobarázdákban maradhatnak, melyek eltömíthetik a pórusokat. Mindenképp olyan kozmetikumot válassz, ami nem tartalmaz felesleges illatanyagokat, alkoholt és más szárító összetevőket.

A víz hőfokára sem árt odafigyelni, a túlságosan meleg víz meggyengíti a bőr védőrétegét, ezért inkább a langyos vizet ajánljuk.

Fényvédő

Sokan azt gondolják, hogy a fényvédelemre csak a nyári hónapokban van szükség, pedig a nap káros sugarai télen is alapos próbatétel elé állítják a bőrt. Az UV-sugarak a korai bőröregedés egyik kiváltó okai lehetnek, emellett pigmentfoltokat okozhatnak. Másik tévhit, hogy a fényvédő kizárólag a leégés ellen nyújt védelmet, éppen ezért az őszi-téli napsütés nem károsítja a bőr szerkezetét. Leégni valóban nem fogsz, viszont a napkárosodás számos tünete csak később tapasztalható. Nem csupán akkor sérül a bőr védőrétege és szerkezete, amikor kipirosodik, majd hámlani kezd a bőr. A szabad gyökök elszaporodásáért is többnyire a hámréteget ért UV-sugarak felelnek.

A napkárosodást csakis a megfelelő faktorszámú fényvédő rendszeres használatával kerülhetjük el. Nyáron ez SPF 50, télen lehet alacsonyabb, mondjuk SPF 30, ám a napsütéses napokon ilyenkor is ajánlott az erősebb kence. Pigmentfoltok esetén sosem szabad alacsonyabb védelmű terméket vásárolni.

Itt fontos megjegyezni, hogy vannak már olyan termékek, melyek tartalmaznak fényvédőt, lehet ez hidratáló vagy alapozó. Ilyenkor a faktorszámok nem adódnak össze.

Hámlasztás

A bőr folyamatosan cserélődik, ám idővel ez lassulhat. A folyamatot befolyásolhatja a genetika, az öregedés és még a napkárosodás is. Ilyen esetekben jól jön a tuning, mivel így hamarabb távoznak az elhalt hámsejtek, felgyorsul az új sejtecskék termelődése, ezáltal sokkal feszesebb, üdébb hatást kelt az arcbőr.

A bőr típusának, állapotának megfelelően érdemes hámlasztót választani. Három típust különböztetünk meg, az AHA-, BHA- és PHA-savakat. A megfelelő kence kiválasztásához ebben a cikkben találsz segítséget.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés