A bőröregedés ténye általában sok kérdést vet fel a nőkben, és rengeteg félreértés kering azzal kapcsolatban, hogy miként lassítható a folyamat. Környezeti ártalmak, káros életmódbeli szokások és belső hatások tömkelege befolyásolhatja, hogy milyen ütemben jelentkeznek a ráncok, megereszkedések, ám a három legdurvább erejű dolog kiküszöbölésével máris sokat nyerhetsz.

hirdetés

A tévhitekkel ellentétben a bőröregedés nem megállítható, viszont igenis lassítható. Gyakran halljuk különféle kozmetikumokkal, szépségtanácsokkal kapcsolatban, hogy gátolják, megállítják a bőr öregedését, és általában ezekből a rosszul megválasztott kifejezésekből adódnak a félreértések.

A bőröregedés lassítható

A bőröregedés természetes folyamat, ami nem akkor kezdődik el, amikor már látható jelei jelentkeznek. A ráncok, foltok, kontúrvesztett, megereszkedett területek csupán a külső tünetek, melyek nem azonnal alakulnak ki, hanem a sejtregeneráció fokozatos lassulásával, a kollagén- és elasztintermelés lépésről lépésre történő csökkenésével és még egy sorozat láncreakcióval, amelyek kezdetben még nem hagynak látható nyomokat a bőrön, de a hatásuk idővel érzékelhető.

Kép: Getty Images.

 

A genetikai tényezők nem azt határozzák meg, hogy úgymond mikor kezd el öregedni a bőrünk, hanem annak mikéntjét és ütemét befolyásolják. Nagyjából harmincéves korunkra tehető az a fordulópont, amikor a sejtek regenerálódása minimálisan ugyan, de csökkenni kezd, a kollagén és az elasztin termelődése pedig megcsappan.

A folyamat beindul, de még nincsenek külsőleg látható jelei, a bőr működésében azonban már érezhető valamelyest a változás. Idővel meggyengül a bőr természetes védelmi rendszere, a vízmegkötő képessége romlik, a sejtek megújulása pedig belassul.

Az efféle belső folyamatok láncreakcióját igencsak felgyorsíthatják bizonyos életmódbeli tényezők, külső környezeti hatások és belső hormonális változások. Vagyis a sejtszintű öregedés nagyobb fokozatra kapcsol, de mivel bizonyos szinten kivédhetjük a bőrünket ért káros hatásokat, illetve felvértezhetjük a szervezetünket a pusztító erejük ellen, a bőröregedés folyamata lassítható.

A légszennyezettség az egyik legdurvább környezeti hatás

A bőrkárosító UV-sugarak ellen naponta óvjuk magunkat, miközben a légszennyezettséggel nem sokat foglalkozunk. Tény, hogy nem élhetünk búrába zárva, így gyakorlatilag elkerülhetetlenek a káros hatásai. Miközben tudjuk, hogy sejtjeink működésének létfontosságú eleme az oxigén, és a szmog sajnos nem csak a bőrre nézve ártalmas, a tüdőt és a keringést éppúgy károsítja.

A szennyezett levegő tartalmazhat szén-monoxidot, szén-dioxidot, kén-dioxidot és szálló port is, amelyek megtapadnak a bőrön, bejutnak a pórusokba, sőt, egyes anyagok az UV-sugárzás hatóerejét is felerősíthetik a hámréteg felszínén megtelepedve. Ám a bőrsejteknek nemcsak a kívülről érkező toxikus anyagokkal, hanem az anyagcsere-folyamatok során felszabadult szabad gyökökkel is meg kell küzdenie, a meggyengült védelmi rendszerével viszont csak részben képes erre.

Az oxigénes arckezelés fokozza a lomha sejtosztódást, javítja a bőr regenerálódását. Kép: Getty Images.

 

A légszennyezettség hatására idővel megszaporodhatnak a méreganyagok a bőrben, a sejtek oxigénellátása fokozatosan romolhat, amitől a kötőszövetek éppúgy meggyengülnek. A bőr veszít tartásából, rugalmasságából, korai ráncok és gyakori bőrhibák, gyulladások jelentkezhetnek. Ez az ördögi kör még tovább gyengíti az ellenálló képességét, így a bőröregedés felgyorsul, és bizony látható tünetekkel jár.

Mit tehetsz ellene?

Elsősorban a vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag táplálkozással lehet felvértezni az immunrendszernek és a bőr ellenálló képességének működését. A klorofillben, omega-3 zsírsavakban, likopinban, Q10-koenzimben és C-vitaminban bővelkedő ételek csökkentik a belső gyulladásokat és lassítják a ráncok kialakulását, a C-vitamin például elősegíti a kollagén termelődését. Továbbá bátran támaszkodhatsz olyan külsőleg alkalmazható hatóanyagokra, amelyek segítik a bőr méregtelenítő funkcióit és fellendítik a sejtmegújulást. A C- és E-vitamin, a vérkeringést serkentő ázsiai gázló, a ferulinsav vagy a kvercetin.

Kép: Getty Images.

 

Fektess nagy hangsúlyt a hidratálásra, és ceramidokkal támogasd a bőröd vízmegtartó képességét. Az UV-sugarak elleni védelem elengedhetetlen része a bőrápolásnak, ha a légszenyezettség és a napkárosodás következtében egyaránt megszaporodnak a szabad gyökök a bőrben, jóval leterheltebb lesz a védelmi rendszere.

A hámréteg tisztán tartása éppúgy fontos, ám ügyelj arra, hogy elkerüld a túltisztítást. A mélyebb tisztítás speciális arckezelésekkel is elérhető, ugyanígy az időnkénti hámlasztás is hasznos lehet.

Az oxigénterápiás bőrkezelések szintén ellensúlyozzák a légszennyezettség károsító hatásait. Fellendítik a méregtelenítő folyamatokat, a regenerálódást és a sejtcserélődést.

A stressz hatása látható nyomokat hagy a bőrön

Folyamatait nézve a krónikus stressz hasonlóan hat a szervezetre, mint a tartós alváshiány. Kimeríti vitamintartalékait, felborítja a hormonegyensúlyt, és számos megbetegedéshez vezethet.

Amikor kialvatlan az ember, jóval több kortizol hormon termelődik, és valójában ugyanez történik tartós stressz hatására. Az adrenalin és a kortizol szintje megnő, ezért éppúgy felgyorsítja a bőröregedést, mint az alváshiány.

Kép: Getty Images.

 

A stressz továbbá elősegíti a pattanások és gyulladással járó bőrproblémák, valamint a ráncok kialakulását. A bőr védelmi rendszerét gyengíti meg, illetve felborítja a faggyútermelődést, így sokan akár fokozott bőrszárazságot is tapasztalhatnak, mivel a hámréteg nedvességmegtartó képessége igencsak meggyengül. A méregtelenítő folyamatok szintén lassulnak, mivel a stressz a nyirokkeringést éppúgy negatívan befolyásolja. Mindezek egyenként is elegendők lennének ahhoz, hogy felgyorsuljon a bőröregedés, de így együtt elképesztően rombolják a sejteket, ám jó hír, hogy a folyamat lassítható.

Mit tehetsz ellene?

Külsőleg és belsőleg is sokat tehetsz azért, hogy a faggyútermelés egyensúlya helyreálljon. A pihenést nem lehet kihagyni a pakliból, hiszen a stresszhormonokat csökkenteni kell. Nemcsak kielégítő alvással támogathatod a szervezeted regenerálódását, hanem kikapcsoló tevékenységekkel. Masszázs, jóga, bármi szóba jöhet, ami segíti az ellazulást.

Az arcápolási rutinodba úgyszintén érdemes beültetni az arcmasszázst, ami lehet nyirokmasszázs, vagy olyan, mely fellazítja a megfeszült arcizmokat. Az arcmasszírozó kütyük éppúgy hatásosak, hiszen stimulálják az izmokat, feszesítik a petyhüdt területeket, és rugalmasabbá teszik a bőrt.

Emellett fektess nagy hangsúlyt a külső és belső hidratálásra, és a fent említett antioxidáns hatóanyagokról se feledkezz meg!

Mozgásszegény életmód

A rendszeresen végzett testmozgás, illetve a napi aktivitás hiánya mozgásszegény életmódhoz vezet, amely nemcsak a bőr, hanem a szervezet működésére is negatívan hat. Sokan csak akkor gondolnak a mozgás előnyeire, amikor fogyni szeretnének, pedig a bőröregedés is jelentősen lassítható, ha nem hagyjuk eltunyulni az izmokat.

Elsősorban azért jó, mert a testedzés hatására a szervek oxigénellátása javul, így a bőr mikrokeringése éppúgy fellendül. A karbantartott izmok tartást adnak a bőrnek, persze ez az arcon nem igazán érzékelhető, viszont a kollagéntermelés és a nyirokkeringés akadálymentes működése már annál inkább. A méreganyagok kivezetésében a nyirokkeringés nagy szerepet játszik, és a vérkeringéssel ellentétben nem a szív pumpálásával, hanem az izmok összehúzódásával működik.

Ha kevésbé vagyunk aktívak, hosszú órákon keresztül egy helyben ülünk, értelemszerűen a nyirokkeringés lassul. Ennek hatására a méreganyagok tovább időznek a szervezetben, és nemcsak az immunrendszert gyengítik, hanem a ráncok, megereszkedések kialakulását éppúgy elősegítik.

Kép: Getty Images.

 

A kötőszövetek gyengülésével a bőr tartása, feszessége is romlik, tehát rendszeres testmozgással a bőröregedés némiképp lassítható. Mivel maga a folyamat sok tényezőn múlik, az aktív életmód és az egészséges táplálkozás önmagában még nem jelent garanciát a ráncosodás kisebb mértékére, viszont a legfontosabb alappilléreknek számítanak a bőr megóvását illetően is, amire építkezni lehet.

Mit tehetsz ellene?

Kis lépésekben, fokozatosan vágj bele az életmódváltásba, első körben lépcsőzz a lift használata helyett, gyalogolj többet, és naponta, hetente növeld az aktivitásodat. Idővel már érezni fogod, hogy igényled a testmozgást, mert érezhetően javulni fog a közérzeted. Az intenzívebb testedzések beiktatásával a bőrödön úgyszintén tapasztalni fogod a változásokat. Ráadásul a mozgás csökkenti a stresszhormonokat, ezáltal kivédheted a stressz káros hatásait.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés