A leégés azonnal megmutatkozik a bőrön, de a napkárosodás jelei nem rögtön jelentkeznek, előfordul, hogy egy-két hónappal a nyári szezon után bukkannak fel elszíneződések a hámrétegen, ám az UV-sugárzás ártalmai akár évekkel később is összeadódhatnak.

hirdetés

Mitől alakulnak ki a pigmentfoltok?

A hiperpigmentáció tünetei ártalmatlan elszíneződések, melyek sokak számára a legzavaróbb esztétikai problémák a ráncok után. Többféle oka lehet annak, miért alakulnak ki pigmentfoltok. A napfény, az erős UV-sugárzás hatására, valamint hormonális változások következtében is felborulhat a bőrben a pigmentek termelése.

Amikor a melanociták – vagyis a pigmentsejtek – hirtelen túl sok melanint állítanak elő, a színezőanyag nem tud egyenletesen eloszlani a bőrben, és a felesleg összegyűlik a felhám felső rétegében. A pigmentfoltok többsége tehát nem mélyen, hanem az epidermisz felszínén keletkezik, mégis nehéz megszabadulni tőlük.

 

Ahogy idősödünk, a bőr természetes öregedési folyamatához is hozzátartozik az elszíneződések, úgynevezett öregségi foltok kialakulása. Hogy ez milyen mértékű, azt nagyban meghatározza az, korábban mi mindent szenvedett el a bőr. A fiatalkorban beszerzett napkárosodások, amikor a fényvédelemre fittyet hányva élvezte az ember a nyári napot, évek múltán összeadódnak, és befolyásolják a bőröregedés ütemét, illetve a foltosodás mértékét.

Mindez persze, genetikai tényezőkön is múlhat. Vannak, akiknél már negyvenéves kor felett tömegével jelentkeznek a májfoltok, pigmentfoltok, de olyanok is akadnak, akiknél csak hatvan év felett válnak szembetűnővé az aprócska barnás foltok.

Míg az öregségi elszíneződések csak bőven harmincon túl, leginkább a negyven környékén bukkannak fel – kezdetben csak elvétve -, addig az erős napfény hatására jelentkező, vagy a pattanások, sebek után megmaradt sötét foltocskák bárkit érinthetnek.

Akármi is okozza a pigmentfoltok megszaporodását, mindenki szeretne megszabadulni tőlük. Mivel a bőr bizonyos ciklusonként, nagyjából 28 nap alatt cserélődik, a folyamat igen lassú, egy-két hónap alatt, a hámréteg megújulásának természetes ütemében csupán halványodnak az elszíneződések, miközben persze, újabbak keletkezhetnek.

 

A gyulladások után keletkező foltok legalábbis apránként maguktól eltünedeznek, kifakulnak, viszont az öregedéssel járó, illetve a napfény hatására előbukkanó pigmentfoltoktól már sokkal nehezebb megszabadulni. Csökkenthető a számuk, de teljesen nem fognak eltűnni. Amennyiben kiderül, hogy hormonális ok áll a bőr foltosodásának hátterében, elsősorban a kiváltó tényezőt kell orvosolni.

Hogyan lehet csökkenteni a foltokat?

A legtöbb kezelési mód csupán a bőr fakításán, világosításán alapszik, éppen ezért nem tünteti el, csak halványítja a pigmentfoltokat. Rengeteg ilyen jellegű krém van forgalomban, melyek óvatoskodva közelítik meg a problémát. A drasztikusabb módszereket ugyanis, nem mindenkinek tolerálja jól a bőre, de akadnak bizonyos eljárások, melyek biztonságosan gyorsítják fel a bőrmegújulást.

Kencék és hatóanyagok

A tretinoin, másnéven retinolsav, főként erős ránctalanító és akné elleni krémekben, gélekben, szérumokban szerepel. A retinolsav erősebb a retinolnál, ezért gyakran olyan kencékben fordul elő, melyek vénykötelesek. Mivel a tretinoin aktív molekula, képes átkódolni a bőrsejtek működését, vagyis hatására fokozódik a kollagéntermelés, és a hámréteg regenerációja gyorsabban megy végbe.

 

A patikákban kapható Retin-A nevezetű krém ráncos, petyhüdt, illetve pattanásos bőrre lett kifejlesztve, de pigmentfoltok ellen is hatásos, ugyanis serkenti a bőrfelszín megújulását, cserélődését. Nem azonnal hat, hiszen reakciót vált ki a sejtekből, így több hétnek is el kell telnie, amíg látványos eredményt produkál.

Sokaknál bőrszárazságot, irritációt okozhat, különösen a magas koncentrációjú verziói. Ezért mindenképp érdemes fokozatosan bevezetni a használatát, sőt, javasolt kikérni bőrgyógyász véleményét. Nagyjából három hónap, mire eléri a célját, és a pigmentfoltok eltünedeznek.

Az alkalmazása idején a bőr rendkívül fényérzékennyé válik, ezért a legmagasabb faktorszámú fényvédővel kend magad a kezelés idején, akkor is, ha nincs erős napfény. Lehetőleg este vidd fel a bőrödre, és ne nappal, a smink alá, illetve ne használd minden nap.

Kerüld az irritatív, káros anyagokat tartalmazó arctisztítókat, bőrápolókat, mert a tretinoin érzékennyé teszi a bőrt, így kevésbé fogja tolerálni az erős tisztítószereket és a védőréteget gyengítő adalékanyagokat.

Többféle erősségű Retin-A van forgalomban, kezdetben nem árt a leggyengébbel, a 0,025%-os formulával kezdeni. Ha a bőrgyógyász javasolja, lehet növelni a dózist a 0,05%-os, vagy a szupererős 0,1%-os koncentrációval.

A niacinamide, vagy hétköznapibb nevén B3-vitamin szintén hasznos hatóanyagnak bizonyul a foltcsökkentő hadműveletben. Hatása nem azon alapszik, hogy kivilágosítja a bőrt, hanem egész egyszerűen csírájában fojtja el a foltok keletkezését, vagyis megakadályozza, hogy a felszínre jussanak a pigmentek, és ott összecsoportosuljanak.

 

Emellett számos jótékony hatása van még, igazán sokoldalú ápolást nyerhetsz vele, ha ott tudhatod őt a szérumodban, vagy az arckrémedben. Szabályozza a faggyútermelést, csökkenti a gyulladásokat, illetve felveszi a harcot a pattanások ellen. Így akkor is jól jön, ha a vörös dudorok után megmaradt barna elszíneződésektől szeretnél megszabadulni.

A másik szupersztár az acetyl glucosamine, aminek csúnyán hangzik a neve, de ez ne tévesszen meg. Jó, ha ott van a kencédben. Miért? Alapvetően egy hidratáló anyag, ami a bőrben szintén megtalálható. Nem savas, mégis rendelkezik hámlasztó hatással, érzékeny bőrűeknek például ideálisabb, mint a savas kémhatású bőrmegújítás. A bőr regenerálódását szintén elősegíti, és hatékonynak bizonyult pigmentfoltok ellen.

Az azelainsav a foltok, pöttyök, gyulladások ellensége, csökkenti a pattanások kialakulásának esélyét, és szabályozza a sejtosztódási folyamatot, így nem halmozódik fel a bőrön a megvastagodott, elhalt réteg. Emellett blokkolja a tyrosinase enzim a működését, így hatékonyan harcol a pigmentfoltok ellen.

Mivel a hiperpigmentáció elleni küzdelem legalább annyira összetett, mint a narancsbőrrel való leszámolás, egyszerre több oldalról kell megközelítened a problémát. Vannak összetevők, melyek önmagukban csak kevésbé működnek, mással kombinálva azonban elérik céljukat.

 

Az acetyl glucosamine-t gyakran a B3-vitaminnal együtt találod meg az összetevők között, mert jól kiegészítik egymást. Az egyik a kiindulópontot támadja, a másik regenerál, megújít. A C-vitaminos szérumok, krémek szintén elősegítik a bőr cserélődését és védelmét a külső és belső káros hatásokkal szemben. Ugyanakkor az aszkorbinsav hámlasztó hatással is rendelkezik.

Kiegészítésként tökéletes, de önmagában alkalmazva csak részeredményeket érhetsz el vele. Ugyanígy az aloe verával, ami segíti a gyulladások utáni gyógyulást, halványítja, megújítja a bőrt, de kellenek mellé erősebb hatóanyagok is.

Nem érdemes tehát csak egy fronton csatázni: fordíts gondot a megelőzésre, segítsd a bőröd megújulását, és szabadulj meg a többlet festékanyagot tartalmazó felszíni rétegektől, célzott kezelésekkel. Ehhez is adunk tippeket!

Hatékony bőrkezelések pigmentfoltok ellen

A gyémántfejes mikrodermabrázió tulajdonképpen a lassan gyógyuló bőrhibák, valamint a sejtcserélődés után is megmaradt foltok csökkentésére alkalmas, bár a ráncok finomítása terén is népszerű eljárás. A problémás bőrfelületet fájdalommentesen lecsiszolják, ezzel elérik, hogy erősebb fokozatra kapcsoljon a bőr természetes regenerálódása. Makacs pigmentfoltok esetén kúraszerűen kell alkalmazni.

 

A krioterápia egyik módja, a kriopeeling hatékonyan távolítja el az elszíneződéseket. Folyékony nitrogént porlasztanak a kezelendő bőrterületre, ami másodfokú fagyási sérülést okoz. A fagyás csak a bőrfelszínt érinti, így a kezelt felület idővel pörkösödik és lehámlik. Drasztikusnak tűnik, de csak a foltokat célozza meg. Bár tény, hogy a gyógyulási folyamat nem kellemes látvány, így érdemes szabadság idejére beütemezni.

A felső hámréteg lézerrel is eltávolítható. Sokféle módszer létezik: a frakcionált széndioxid lézerkezelés, valamint az IPL villanófényes technológia is szóba jöhet. A mezoterápiás kezelések közül a pigmentfolt-eltávolító RRS Whitening program ajánlott, ami azon alapszik, hogy vitaminokkal, gyógynövénykivonatokkal, regeneráló tápanyagokkal és hidratáló hatóanyagokkal felerősítik a bőr védelmi rendszerét, a pici tűszúrásokkal pedig elérik, hogy fokozódjon a kollagéntermelés. A bőr így könnyebben, gyorsabban regenerálódik, tulajdonképpen önmaga helyreállítja a károkat.

Az oxigénes kezeléseknek bőrmegújító hatása van, elősegítik a természetes regenerációt. Annyira nem hatékonyak pigmentfoltok ellen, mint a lézeres és kriopeelinges módszerek, de halványítják az elszíneződéseket.

A kozmetikai mélyhámlasztás szintén jeleskedik a pigmentfoltok csökkentésében. AHA-, BHA- vagy ecetsavval távolítják el a foltos bőrfelszínt, az újonnan keletkező bőrsejtek pedig aktívabbak, így kijavítják a bőrhibákat.

Bármelyiket is választod, érdemes először bőrgyógyásszal konzultálni, aki segít felmérni a bőrállapotodból adódóan, hogy milyen erősségű és típusú kezelésre van szükséged.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés