A fiatalos bőrfelszín megőrzéséért nem csupán krémek, szérumok használatával tehetsz sokat, a táplálkozás éppúgy beleszól az öregedési folyamatba. Ezek a Q10-koenzimben gazdag ételek hatékonyan lassítják a ráncok megjelenését.

hirdetés

Mit tud ez a csúcsszuper molekula?

Amikor szóba kerül a bőröregedés, a legtöbben a különböző bőrszépítő hatóanyagokra, krémekre, szérumokra és ampullákra gondolnak. Tény, hogy a megfelelően, tudatosan felépített arcápolási rutin nagyban hozzájárul a bőr rugalmasságának megőrzéséhez, ám a szépségápolás nem merül ki annyiban, hogy hiper-szuper kencéket kell felvinni reggel és este a törődésre éhes hámrétegre. Az életmód jelentősen befolyásolja az arcbőr állapotát, az öregedés folyamatának gyorsaságát, amelynek a táplálkozás is szerves részét képezi.

Számtalan bőrszépítő étel van, amely vitaminjaival, ásványi anyagaival hatékonyan járul hozzá a ráncok megelőzéséhez. A méltán népszerű C-, illetve E-vitamin mellett a Q10-koenzim is a fiatalos, feszes hámrétegért küzd, így célszerű olyan alapanyagokból összeállítani a napi menüt, amelyek kimagasló mértékben tartalmazzák ezt a csúcsösszetevőt. Azt szinte mindenki tudja, hogy valóban csodát tesz a bőrrel, ugyanis rengeteg krémben megtalálható, azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy kívül-belül egyaránt rendkívül hatékony.

 

A Q10-koenzim természetes módon is jelen van a szervezetben, ám kívülről, tehát például kiegyensúlyozott táplálkozással könnyedén pótolható. Ez a hasznos kis molekula fantasztikus hatással van a bőr állapotára, ugyanis elősegíti a sejtek regenerációját, magabiztosan küzd a szabad gyökök pusztító hatása ellen. Az idő múlásával a szervezet Q10-koenzim-termelése durván lecsökken, éppen ezért idővel célszerű az étrendet ennek megfelelően kialakítani.

Amellett, hogy fellép a sejtromboló folyamatokkal szemben, a Q10-koenzim a szervezet energiatermelésében is fontos szerepet vállal. Ennek köszönhetően a bőr el tudja látni funkcióit, hatékonyabban tud védekezni a külső, negatív hatásokkal szemben. Ezen túl a megfelelő energiaellátásnak köszönhetően a tápanyagok áramlása úgyszintén zavartalanul működhet, ami pedig a regenerációs folyamatokhoz nélkülözhetetlen.

 

Q10-koenzimben gazdag ételek ráncok és barázdák ellen

A különböző halfélék kimagasló mértékben tartalmazzák a Q10-koenzimet, így mindenképpen célszerű belecsempészni őket az étrendbe. A lazac például könnyed, remek választás a rohanó mindennapokban. Nemcsak finom, de a bőrt is megszépíti, abszolút hozzájárul a feszes, fiatalos megjelenés fenntartásához. Több helyen lazacolajként éppúgy megvásárolható, mint étrend-kiegészítő.

A tonhal szintén remek választás, ha a Q10-koenzim pótlása a cél. Ez a halféle is bővelkedik a fantasztikus molekulában, így abszolút elősegíti a sejtregenerációs folyamatokat, ezáltal hozzájárul az üde, feszes arckép megőrzéséhez. Az persze nem mindegy, hogy milyen gyakorisággal fogyasztja az ember, ám roppant változatosan építhető be a mindennapi menübe, így nehezen válik unalmassá.

Bármilyen meglepően hangzik, a lencse szintén egy olyan alapanyag, melynek segítségével hatékonyan felturbózható a szervezet Q10-koenzim-tartalma. A hüvelyesek közül ez az egyik legjobb választás. A földimogyoró, illetve a pisztácia szintúgy hozzájárul a bőr feszességének fenntartásához, ugyanis ezek az alapanyagok is dúskálnak a hiper-szuper molekulában. A szezámmagot sem lehet kihagyni a felsorolásból, egyszerűen beépíthető a napi menübe és hatékonyan küzd a ráncok, barázdák ellen.

Ezek az ételek azon túl, hogy kimagasló mértékben tartalmaznak Q10-koenzimet, vitaminokban és ásványi anyagokban sem szűkölködnek, amelyek szintén rendkívül fontosak az egészséges, ragyogó bőrfelszínhez. Fontos, hogy egy-egy alkalommal nem tesznek csodát, rendszeres fogyasztásuk azonban sokat segíthet a hámréteg állapotán, valóban lassíthatja a bőröregedés folyamatát.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés