Az okostelefonok, tabletek és a számítógépek már hozzátartoznak a mindennapjainkhoz. Korábban számos tanulmány foglalkozott azzal a jelenséggel, hogy a képernyőből kiáramló fény károsíthatja a szemet, de azt is gyakran vizsgálgatják, hogy a kütyühasználat milyen hatással van a gerincre, illetve a nyak és a hát izmaira. Kiderült, hogy a rossz fejtartás  elősegítheti a nyaki bőr megereszkedését és a ráncok idő előtti megjelenését.

hirdetés

A digitális forradalomnak köszönhetően az életünk minden területén használjuk a kütyüket. Napi nyolc-tíz órán keresztül a számítógépen dolgozunk, a telefonunkkal üzengetünk a barátainknak, online vásároljuk a ruháinkat, és az esti filmnézéshez is sokszor a hordozható eszközeinket választjuk. A koronavírus-járvány miatt még több időt töltünk a virtuális világban, amely alaposan megviseli a szervezetet.

Régóta bizonyított, hogy a túlzott képernyőhasználat hosszú távon rontja a szemet, és alvászavarokat okozhat. A szakemberek ezért estére semmiképp sem javasolják az okostelefon nyomkodását. A legfrissebb kutatások arra is rávilágítottak, hogy a kijelzők által kibocsátott kék fény károsan hat az arcbőrre. Ám azt kevesen veszik figyelembe, hogy a rossz tartás károsíthatja a gerincet, sőt, hozzájárulhat az apró toka és a pulykanyak kialakulásához.

A rossz fejtartás súlyos gerincproblémákhoz vezethet

Egy felnőtt ember feje nagyjából 5 kilogramm tömegű, ám a rossz fejtartásnak köszönhetően, akár ötször nagyobb terhet róhat a csigolyákra és a nyaki izmokra. Mindez attól függ, hogy hány fokos szöget zár be a nyak a függőleges gerinchez képest. A fej lehajtása önmagában még nem veszi túlzottan igénybe a gerincoszlopot, azonban, ha sokáig kell ebben a pozícióban megtartania a kobakot, az olyan, mintha a fej súlyának többszörösét emelné. Minél nagyobb a szög, annál jobban nő a feszültség a nyaki izmokban.

A több órán keresztül tartó böngészés nyomás alá helyezi a gerincet, így idő előtt elkezdődhet a gerincoszlop kopása, deformálódhat a gerinc vonala, és súlyosabb esetekben műtéti beavatkozásra van szükség. A gerincoszlop károsodása sajnos nem az egyetlen velejárója a kütyüzés során felvett természetellenes testtartásnak, hiszen a fej helytelen lebiccentése más egészségügyi és esztétikai problémákat is okozhat.

A nyaki ráncok megjelenéséhez az okostelefonok is hozzájárulnak

A nyaki gerincszakaszon hét csigolya található, amelyek a fej zavartalan mozgását biztosítják. A csigolyák mellett porckorongok is vannak, melyeknek a sérülése az egész testre kihat. A gerinc ezen része rendkívül érzékeny és sérülékeny, így az okostelefonok használata közben felvett helytelen testtartás alaposan megviseli. A befeszült izmok által gyakrabban jelentkezhet fejfájás, szédülés, hiszen az erőltetett póz következtében a keringés is lassul a nyaki területen.

A fej rossz tartása előbb-utóbb a nyaki bőr megereszkedését eredményezheti, és apró toka alakulhat ki, amely nem függ össze a túlsúllyal. A bőr ezen a területen kifejezetten nyúlékony, hiszen a fej mozgatásával állandóan gyűrődik, megfeszül, majd elernyed, ezért hamar elveszítheti a rugalmasságát. Ez a folyamat még feltűnőbbé válik, amikor a szervezet már kevesebb kollagént termel, melynek következtében a kisebb ráncok is könnyebben berögzülhetnek.

A tech neck, vagy magyarul kütyünyak jelenség, egyre több ember súlyt, és sokszor a káros hatásokat nemcsak a nyakunkon érezzük. A megereszkedett bőrfelület könnyedén magával húzhatja az arc alsóbb részein és az áll felületén lévő szöveteket. A kollagéntermelés csökkenésével pedig elmélyülnek az apróbb bőrredők és lefelé hajló lesz a száj.

Így őrizheted meg a bőr fiatalságát

Az okostelefon megfontolt használata nagyban csökkenti a kütyünyak kialakulását, ezért, ha épp nincs szükséged rá, akkor inkább ne nyomkodd. Fontos, hogy minél kevesebb előredőléssel nézd a telefont, hiszen így kisebb nyomás nehezedik a gerincre, és a bőrfelület is tovább marad fiatal. Tartsd szemmagasságban az eszközt, hogy ne kelljen nagyon előrehajtani a fejed, amikor pedig lehetőség van rá, támaszd meg valamivel úgy, hogy a fejeddel egy szintben legyen.

A nyak rendszeres ápolásáról sem szabad megfeledkezni: fényvédővel és fokozott hidratálással sokat segíthetsz, ahogyan a masszázsnak és az arctornának szintén érdemes bekerülnie a rutinba. A gerinc egészségét nyújtógyakorlatokkal, valamint jógával támogathatod. Ez különösen javasolt ülőmunka esetén. A nap végi mozgás segít lelazítani az izmokat, és még az alvás is pihentetőbb lesz.

Bár a mozgás és a házi praktikák rendkívül sokat segítenek a megelőzésben, bizonyos kor után csak a bőrfeszesítő eljárások képesek eltüntetni a megereszkedett bőrt. Az ultrahangos kezelőfejek feszesítik a petyhüdt felületet, a töltőanyagok pedig helyreállítják a hámréteg természetes tartását.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés