A napi bőrápolási rutin legtöbbször csak az arcbőrre korlátozódik, és el is feledkezünk a körülötte lévő részekről. Ám az áll alatti terület hajlamos a megereszkedésre, valamint az öregség jelei sokkal hamarabb megmutatkoznak ezen a vékonyabb bőrfelületen. A fiatalos, feszes nyak érdekében fontos a megfelelő ápolás és odafigyelés.

hirdetés

Bár a téli hideg időben a nyakat és a mellkast is vastag kabáttal, sállal fedjük el, az év nagy részében mégis fedetlenül vannak, így az arcbőrhöz hasonlóan, ezek a területek szintén ki vannak téve a nap káros sugarainak. Az itt található bőr kifejezetten érzékeny, ezért az öregedés jelei hamar megmutatkozhatnak.

Miért öregszik hamarabb a nyak?

A kézfejekhez hasonlóan, itt is kevesebb zsírszövet, faggyúmirigy található, ezáltal nincs annyira kipárnázva, mint az arc, és a kollagénhiány tünetei szinte azonnal megmutatkoznak a felületen, petyhüdt, gyűrött bőr formájában. A vékony, érzékeny bőr könnyedén szárazzá, majd idővel megereszkedetté válhat megfelelő gondoskodás nélkül.

Legtöbbször fényvédőt sem alkalmazunk ezen a területen, így a nap káros sugarai könnyedén roncsolhatják a sejteket, amelyek még kevesebb kollagént fognak termelni, és a nyak petyhüdtté, lötyögőssé válik, valamint a barna foltok is idő előtt megjelenhetnek.

A kollagéntermelés átlagosan 25 éves kortól kezd lecsökkenni, így akár már a harmincas éveinkben észlelhetjük a hiányát. A kötőszövetek fellazulhatnak, az izomzat meggyengülhet, ezáltal már kevésbé tartják az áll alatti zsírpárnákat, és hatásukra kialakul a „pulykanyak”. Ez egy lötyögős, bőrredős tokát jelent közvetlenül az állcsont alatt, amely túlsúly nélkül is megjelenhet.

Ám nemcsak a pulykanyak elkerülése érdekében fontos a nyaki területek megfelelő ápolása, hiszen a gyenge izomzat és a meggyengült kötőszövetek az arc alsóbb területeit is magukkal húzhatják, így lefelé hajló lehet a száj vonala, és az ajkak körüli területek is megereszkedhetnek.

A tartóizmok elgyengülését csak fokozzák az okostelefonok és a tabletek, hiszen a használatuk során hosszabb ideig lehajtva tartjuk a fejünket, így száraz bőr esetén könnyebben berögzülhetnek az apró ráncok és mélyebb barázdák.

Hasznos praktikák a fiatalos, feszes nyak érdekében

Ahogyan az arc esetében, itt  is a megelőzés a legfontosabb, hiszen a már meglévő bőrredőket nehezebb eltüntetni, mint megakadályozni a kialakulásukat. A fényvédelemről nem szabad megfeledkezni, hiszen a téli borongós időjárás alatt is érhetik káros napsugarak az érzékeny hámréteget.

E- és C-vitaminban gazdag szérumokkal, hidratálókkal is könnyedén javíthatsz a bőr állapotán, ezért az esti ápolásról nem szabad megfeledkezni. A Vichy Neovadiol Phytosculpt feszesítő balzsamát kifejezetten arcra és nyakra fejlesztették ki, így rendszeres használata megszépíti az érintett területeket.

Masszázs

A masszázs az egyik legjobb módja a petyhüdt terület felélénkítésének. Ehhez használhatsz arcolajat, hiszen így nemcsak a vérkeringést élénkíted, hanem értékes tápanyagokkal táplálod a nyaki bőrfelületet. A masszírozó mozdulatokkal bentről kifelé haladj, és az állcsontot is érdemes átmasszírozni. Az igazán hatásos eredményt szeretnél, akkor a kulcscsont alatti területeket szintén megmozgatod.

A pulykanyak és a toka eltüntetésében sokat segíthet a nyaktorna, ami megerősíti a tartóizmokat, ezáltal jobb tartást kap a bőr, és kevésbé fog lefityegni. Pusztán napi pár percről van szó, hosszabb távon mégis látványos lesz az eredmény.

Kezelések, töltések

Sajnos bizonyos kor után a megereszkedett, petyhüdt terület házi praktikákkal már nem orvosolható, ilyenkor profi segítségre van szükség. Manapság már számos kozmetikában végeznek kezeléseket, amelyek feszesítik a renyhe izomzatot. A legtöbb eljárást ultrahang segítségével végzik, a kezelőfejnek köszönhetően pedig feszesebb és ellenállóbb lesz a bőr a környezeti hatásokkal szemben. Táplálja és energiával látja el a sejteket, így a kinézet sokkal fiatalosabb lesz.

A rádiófrekvenciás mikrotűs kezelés szintén jó alternatíva lehet, hiszen megemeli a lógó területeket, segít eltüntetni az áll alatt található zsírpárnákat, valamint stimulálja a bőr elasztin- és a kollagéntermelését.

Ám a töltésekről sem szabad megfeledkezni, hiszen idővel csak ezek képesek megszabadítani a pulykanyaktól és a petyhüdt bőrtől. A töltőanyagok helyreállítják a hámréteg természetes tartását, és megakadályozzák, hogy a megereszkedett terület az arc alsóbb rétegeit is magával húzza.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés