Az elektrokozmetikai kezelések széles körben népszerűek és rendkívül sokfélék. Az iontoforézis régóta alkalmazott eljárás, ami a ráncok megelőzésére és finomítására egyaránt igénybe vehető, emellett hatékonyan hidratálja a kiszáradt, rugalmatlan bőrt. Ez egy kisebb, viszonylag pénztárcabarát állapotjavító bőrkezelést takar, ami sokféle problémára megoldást nyújthat.

hirdetés

Az iontoforézis elnevezésű módszer nem csak a kozmetikában ismert, hiszen elsősorban a hatóanyagok bejuttatására alkalmazzák, így sokoldalúan használható. Hatásmechanizmusának köszönhetően a bőrbe, izmokba, ízületekbe juttathatók oldott hatóanyagok, melyek ezáltal jobban hasznosulnak.

Érzéstelenítő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek célzott felszívódását is elősegíti ez az eljárás, a kozmetikában pedig az ionizálható hatóanyagok bevitelét szolgálja, a hatására ugyanis sokkal mélyebbre jutnak a bőrállapot javítására alkalmas összetevők.

Mire nyújt megoldást a kozmetikában alkalmazott iontoforézis?

Az iontoforézis a bőröregedés következtében felmerülő problémák kezelésére is ajánlott, akár a felszíni ráncok kialakulásának megelőzésére, akár az állapotromlás csökkentésére. Az öregedő bőr gyakran vízhiányos, rugalmatlan és száraz, valamint a vérkeringés és a sejtek tápanyagfelvétele belassul. Mindez jelentősen akadályozza a bőr természetes regenerálódását, az ionvándorlást előidéző módszer pedig fellendíti ezeket a folyamatokat.

 

Ám nemcsak a ráncok finomítására, hanem hidratálásra is szolgál, hiszen túltisztítás, túlhámlasztás és különféle környezeti hatások következtében is kialakulhat a tartós bőrszárazság. A hatóanyagok mélyre juttatásával, a bőr nedvességtartalmának növelésével, a sejtek oxigén- és tápanyagfelvételének javításával, valamint a vér- és nyirokkeringés serkentésével éri el a frissebb, üdébb, feszesebb és simább bőrképet.

A kezelés egyenáram segítségével történik, de attól függően, hogy mi a célja, más-más hatóanyagok használatát igényli. Iontoforézissel például a kóros izzadás is normalizálható, ebben az esetben azonban nem hidratáló anyagokat juttatnak be a bőr mélyebb rétegeibe.

Hogyan működik?

A módszer az ionvándorlás elvén működik. Elektromos áram hatására a negatív és pozitív töltéssel rendelkező ionok az ellentétes pólus felé vándorolnak. A hatóanyagok ionjai ezáltal mozgathatóvá válnak, vagyis a kozmetikai szérumok és esszenciák a bőr felső rétegeiből mélyebbre húzódnak.

Az iontoforézis korszerűbb, számítógéppel vezérelt változata kiküszöböli a korábbi, galvánárammal működő technológia hibáit, ezáltal elkerülhető az olyan mellékhatás, mint a bőr kipirosodása vagy a pH-érték eltolódása.

 

A modernebb eljárás lehetővé teszi a sejtek eredeti töltésének visszaállítását, ennek következtében hatékonyabban működhet a vízben oldódó hatóanyagok és vitaminok bejuttatása, a szövetek hidratálása. A kezeléshez használt anyagok jobban hasznosulnak, illetve egy részük elraktározódik a bőr alatt, így tovább kifejtik hatásukat, mint amikor csak simán felkenjük az arcra a revitalizáló kencéket.

Alkalmazható bőrfiatalító kezelésekkel, masszázsokkal összevonva, de kizárólag tonizálásra, tisztításra és hidratálásra is használható. A módszer nem fájdalmas, maximum bizsergető érzéssel jár.

Mennyibe kerül?

Önmagában az iontoforézis típusú kezelés viszonylag olcsó, egy közép-árkategóriába tartozó krém vagy szérum áráért kínálják egyes kozmetikai szalonok. 4000-7000 forint között is elérhető ez a kozmetikai szolgáltatás, azonban a kezelés árfekvése attól is függ, milyen hatóanyagokkal dolgozik a kozmetikus, illetve mennyibe kerül az előzetes konzultáció.

Minden esetben a szakember dönti el, hogy milyen anyagok szükségesek a bőrkép javítására, illetve hogy az adott problémára megoldást jelenthet-e az iontoforézis. A konzultáció során felmérik a bőr állapotát, ez sok esetben már nem ingyenes. Előfordulhat, hogy ez az elektrokozmetikai eljárás nem javasolt, ezért szükséges, hogy történjen egy diagnosztikai problémafeltárás.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés