Az őszi bőrápolás pár dologban eltér a tavaszi-nyári szezon lépéseitől, nagyon fontos felkészíteni a hámréteget az időjárási változásokra és erősíteni a védőréteget. Csak néhány apróság kell, hogy a bőr ne veszítse el természetes ragyogását.

hirdetés

A bőrápolás az év minden szakában fontos, ha az ember meg szeretné őrizni arcának szépségét, fiatalságát és természetes ragyogását. Manapság szerencsére egyre elérhetőbbé váltak az otthoni arcápolási rutinhoz passzoló termékek, a márkák ráálltak az egyszerűen használható, mégis rendkívül hatékony kencék és szérumok gyártására. Persze némi utánajárást és háttértudást abszolút igényel a folyamat, ám nem kell kozmetikusnak lenni ahhoz, hogy az arcbőr megkapja a kellő törődést és gondoskodást.

Vannak, akik leragadnak egy szimpla hidratálókrémnél, azonban a tudatosság ennél egy fokkal bonyolultabb. Az őszi időszakban például egészen más lépések kapnak fókuszt, mint a tavaszi-nyári időszakban, a szeptember elérkeztével nem árt egy kicsit átalakítani az otthoni rutint. Természetesen van néhány rendkívül hatékony kezelés, amit mindenképpen profikra kell bízni, ám a fürdőszobában is sokat tehetsz azért, hogy a bőröd ugyanazzal a fénnyel és energiával ragyogjon, mint az elmúlt hónapokban.

Ősszel célszerű a védőréteg erősítésére koncentrálni, ugyanis a hideg időjárás és a téli szezon külső hatásai keményen igénybe tudják venni az arcbőrt, a fokozott védelem pedig nélkülözhetetlen. Ez az időszak megfelelő a megújulásra, érdemes a hámréteg frissítésére is koncentrálni a rutin összeállításakor. A nyáron elszenvedett napkárosodásokat, az ebből adódó pigmentfoltokat és nedvességhiányt még időben kezelésbe kell venni, hogy ne alakuljanak ki elhúzódó, tartós állapotromlás. Egy kis segítséggel a bőr csodásan regenerálja önmagát, ehhez azonban erősítésre szorul az ellenálló képessége.

 

Az őszi bőrápolás legfontosabb lépései

Hidratálás, hidratálás, hidratálás

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a hidratálás fontosságát a hidegebb hónapokban is. Nyáron már-már alapvető, hogy az ember lánya bőszen kenegeti az arcbőrét minden egyes nap, akár több alkalommal, azonban ahogy eljön a szeptember, sokan felhagynak a rendszeres hidratálással. A napsugarak, valamint a klímahasználat nyomai ilyenkor jelentkeznek csak igazán, számos nő panaszkodik ősszel erőteljes bőrszárazságra. Azonban nem csupán a nap szárító ereje és a hőség miatt létfontosságú a hámréteg táplálása.

A kitikkadt hámréteg rendkívül érzékeny, a száraz, vízhiányos bőr nem képes felvenni a kesztyűt az időjárási viszontagságokkal. Amikor beindul a fűtőszezon, különösen nagy terhet kap az arcbőr, a húzódó érzet pedig megfelelő hidratáló nélkül egyre csak fokozódik. Már most célszerű olyan mélyen hidratáló hatóanyagokkal kényeztetni az arcbőrt, amelyek nemcsak feltöltik azt, de a vízháztartás egyensúlyának fenntartásához is hozzájárulnak.

Érdemes hialuronnal, ureával dúsított, a nyári szezonban használt krémekhez képest testesebb kencéket alkalmazni. Emellett pedig nem szabad megfeledkezni a belső hidratálásról sem. Valljuk be, amikor nincs tikkasztó hőség, hajlamosak vagyunk lejjebb adni a folyadékbevitelből, ami bizony látható nyomot hagy a bőrön. Nem szabad félni az arcolajoktól sem, az őszi-téli időszakban simán elbírja a hámréteg a mélyen tápláló olajos szérumokat is.

Itt az ideje hámlasztani

Az őszi bőrápolás nélkülözhetetlen lépése a bőr megújítása és regenerálása, amit hámlasztással lehet elérni. A nyári időszakban tiltólistás lépés, ugyanis fényérzékennyé teszi a bőrt, azonban ősszel kifejezetten ideálisak a környezeti viszonyok ahhoz, hogy megszabadulj az elhalt hámrétegtől. Egyrészt a napkárosodás nyomai szépen halványulnak a hámlasztó termékek alkalmazásának köszönhetően, ráadásul még a finom ráncok ellen is tehetsz velük. A bőr felfrissül és visszanyeri ragyogását, a felvitt tápanyagok pedig könnyebben szívódnak be és mélyebbre jutnak, ha akadálymentesített területre viszed fel őket.

Nem kell túltolni a hámlasztók alkalmazását, mindenképpen célszerű alaposan utánajárni, hogy az egyes kencék mennyire erősek és mire jók pontosan. Fokozatosan vezesd be a hámlasztókat a bőrápolási rutinodba, a termékek erősségét csak lépésről lépésre emeld. Ha úgy érzed, hogy durvább, látványosabb beavatkozásra van szükség, mindenképpen kérd szakember segítségét. A gyümölcssavas hámlasztással például csodás eredményt érnek el a kozmetikusok. A hámlasztás nem a napi rituálé része, hagyni kell időt a bőr regenerálódására, megújulására, időnként azonban nem árt élni vele.

 

Vitaminpótlás kívül-belül

Ahogy a hidratálást, úgy a vitaminpótlást is kívül-belül komolyan kell venni. Nem csak az immunrendszer erősítése miatt célszerű vitaminokat szedni, a szépségápolás szempontjából az antioxidánsok és ásványi anyagok ugyanolyan fontosak. A C-vitamin segít ragyogóvá és egységessé varázsolni a bőrtónust, bónuszként még a kollagéntermelést is serkenti, így küzd a ráncok elmélyülése és kialakulása ellen. Az A-vitamin a bőr megújulását, regenerációját segíti elő. Az E-vitamin pedig igazi szépségvitamin, amely jelentősen erősíti a bőr védekezőképességét.

A vitaminhiány súlyos következményekkel jár a bőr állapotát tekintve. A hámló, feszülő bőrérzetet és a piros foltokat sokszor nem a hideg levegő és a szél okozza, csupán az, hogy a vitaminraktárak totálisan kiürültek. Érdemes figyelni, hogy a krémekben, szérumokban szerepeljenek a legfontosabb antioxidánsok.

A fényvédelem ilyenkor is fontos

Eddig kizárólag arról beszéltünk, hogy mi az, amiben eltér a nyári, illetve az őszi bőrápolás egymástól. Van egy dolog, amin azonban semmiképp nem érdemes változtatni, az pedig a fényvédelem. Egyesek ilyenkor lejjebb is adnak a faktorokból, hiszen beköszöntött az ősz, s gyakorlatilag pont ezzel szúrják el a tökéletes rutint. Az UV-sugarak ilyenkor sem kegyesek a hámréteggel, rendkívül erősek, ráadásul a hámlasztó kencék alkalmazásával a bőr még fényérzékennyé is válik. Elengedhetetlen tehát a fényvédővel dúsított krémek vagy speciális fényvédők alkalmazása, hiszen attól, hogy a naptár szerint már ősz van, még előfordulhat extrém magas, a nyári időszaknak megfelelő UV-sugárzás.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés