Az idei sminktrendek főként a természetességet, a friss, üde bőrkép látványát, a nőies, lazúros, visszafogott színhasználatot tartják szem előtt, ez persze nem jelenti azt, hogy a natúr vonalon ne kaphatna helyet a vörös rúzs vagy a babakék szemhéjpúder.

hirdetés

A tavaszi-nyári kollekciókat felvonultató divatbemutatókon már körvonalazódni látszott, hogy a finom, nőies sminktrendek igencsak ráerősítenek idén a naturális hatásra. Persze lesznek ellenpólusai is ennek a vonalnak, de ha a mindennapi sminkelésbe jól beilleszthető irányzatokat nézzük, nagyon egyszerű dolgunk lesz.

Bár nem szorul háttérbe az alapozás, némiképp új irányt vesz, és hagyja érvényesülni a bőr tónusát, hidratált frissességét. Igaz, már tavaly is nagyobb hangsúly került az arcbőr textúrájára, a bájos kis szeplőkre és a harmatos üdeségre, most azonban a kontúrozásból is nagyon visszavesz a divat. Ez elsőre ijesztőnek tűnhet, hiszen látszólag nem sok támogatást kap a fáradt, lestrapált arc, hogy ragyogóbbnak tűnjön, de nem arról van szó, hogy minden eszközt elvesz tőlünk a sminkdivat, hanem más lehetőségeket tár elénk.

A Chanel tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóján a natúr, szinte láthatatlan sminkek hódítottak. Képek: Kristy Sparow/Wirelmage/Getty Images.

 

Az ultrafinom, szinte láthatatlan alapozás nem azt jelenti, hogy olyan, mintha semmit sem kentünk volna fel az arcunkra. Te látni fogod a különbséget, másoknak viszont nem a felkent festék, csupán a bőröd frissessége tűnik majd fel. Ehhez hozzájárulnak a hibrid korrektorok és alapozók, amelyek észrevétlenül finomítják a hámréteg textúráját és teszik egységesebbé a felszínét, miközben ápoló, hidratáló hatóanyagokkal javítják a bőrképet.

Tény, hogy jobban oda kell figyelni a bőrápolásra, a smink alapja ugyanis az egészséges ragyogás lesz. Az alapozáson túl azonban a finom színhatásokra lehet támaszkodni, melyek optikailag derítik, üdébbnek mutatják az arcot.

Nőies sminktrendek, amelyeket nagyon egyszerű követni

A túlgondolt sminktechnikák ideje valóban lejárt, most végre olyan sminktrendek sorakoznak a palettán, melyek nem igényelnek bravúros ecsetforgatást, ráadásul könnyen hasznosíthatóak a mindennapokban és nőies megjelenést biztosítanak. A hatvanas évek makeupjai ezúttal nagyon finom formában kacsintanak vissza, a pasztelles szemhéjfestéssel sem kell túlzásba esni, a vörös és rózsaszín ajkak pedig a natúr sminket egészítik ki. A highlighter újra bekerülhet a neszesszerbe, sőt, a szemhéjtus sem szorul háttérbe, ám nagyon szolidan adagolva jelennek meg a 2024-es divatban.

Babakék és barackszínű szemhéjak, hangsúlyos pillák: inspirációk a ’60-as évekből

A hatvanas évek stíluselemei teljesen átszövik az idei divatot, de nem csak az öltözködés és a frizurák terén kapnak hangsúlyt, a sminktrendeket éppúgy inspirálják. Viszont nagyon finom, szofisztikált módon jelennek meg a retró divatjegyek. Az erős tusvonalak, illetve a bohókásan élénk szemhéjpúderek és szemceruzák helyett a minimalista, pasztelles szemfestés felé veszi az irányt a trend.

A Versace 2024-es tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóján a hatvanas éveket megidéző stílusjegyek és sminkek kerültek középpontba. Képek: Pietro D’Aprano/Getty Images.

 

A leheletfinom babakék és barackszínű festék a cut crease technika leegyszerűsített változatában kerül fel a szemhéjakra, egész pontosan a mélyítő vonaltól felfelé haladva. Nincsenek éles vonalak, a friss, hidratált megjelenésű arcon mégis úgy hatnak ezek a krémesen lágy, lazúros árnyalatok, mint a tavasszal szirmokat bontogató virágok harmatos, üde színfoltjai. A póklábpillák is szolidabban jelennek meg a sminkben.

Az alsó és felső pillasor egyaránt kifestésre kerül, akárcsak a régi divatban, amit Twiggy és Sharon Tate népszerűsített, a szétválasztott pillák viszont kevésbé túlmázoltak és texturáltak. A tágra nyílt, babaszerű tekintet azonban így is adott, ám a végeredményhez csak minimális festék- és színkészlet szükséges. Az ajkak barackosak vagy rózsásak, természetes hatású fénnyel megbolondítva.

Sminktippek a balerináktól

A balerinák által inspirált trend, az úgynevezett balletcore továbbra is erős irányvonalként jelenik meg a nőies sminktrendek között. Ez a divat az ártatlanság sugallatára épít, és nem csak visszafogottan édes sminkeket, hanem feszes kis kontyokat, pasztelles árnyalatú öltözékeket, balerinatopánokat, valamint lábszármelegítőkre emlékeztető térdzoknikat hoz magával feltörő hullámaival.

A kipirult, üde arc látványát a „no makeup” sminktrend alapjait követve érheted el. Szinte alig látható festék az arcon, kevés rózsapír frissíti fel az orcákat, a natúr összképből pedig jóformán kiemelkednek a cicaszemek. Határozott vonalú, fekete tusvonallal is ellensúlyozhatod az arc festetlen hatását, ám lágy rózsaszínekkel, barackos árnyalatokkal és elmosódott cicaszemmel éppúgy kombinálhatod a natúr sminket.

A Dolce & Gabbana kifutóján a balerinák által inspirált sminkek uralkodtak. Kép: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho/Getty Images.

 

A franciás cicasmink példáját követve, a szemeket kiemelő vonalak végét puha ecsettel húzd át, hogy elveszítsék élüket, az alsó vízvonalat pedig fehér szemceruzával húzd ki.

Kevés highlightert úgyszintén használhatsz a kislányos báj előcsalogatásához, az ajkaidat pedig blur típusú festéssel emeld ki. Elég egy kis rózsás pirosság, határozott kontúrvonalak nélkül.

Vörös rúzs, telt ajkak

A nyolcvanas évekből átemelt vörös szájfestés szintén visszatér a köztudatba, a teltebbre sminkelt ajkak azonban most nem találkoznak harsány sminkekkel. Akárcsak a balerinás cicaszem, a dögös vörös rúzs is a natúr sminkből emelkedik ki, maximum egy finom kis tusvonal ad hangsúlyt a szemeknek. Nem csak az élénk vörös, hanem az ajkak természetes tónusát felerősítő rózsás árnyalatok éppúgy előtérbe kerülnek, natúr, semleges tónusokkal árnyalt szemhéjfestéssel kombinálva.

A Carolina Herrera és az Alberta Ferretti tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóján a szájhangsúlyos natúr sminkek kerültek előtérbe. A Saint Laurent modelljei a nyolcvanas évek egyik kedvenc sminkjét elevenítették fel, amely erősebb hatást kelt vonalaival, ezért sokkal karakteresebb. Képek: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho, Francois Durand, Pietro D’Aprano/Getty Images.

 

A nyolcvanas évek karakteres, határozottabb sminkje ugyancsak inspirációt adhat, a füstös szemsmink azonban most lazúrosabb, szellősebb módon keretezi a tekintet.

Fénylő bőr, vizes hatású szemhéjak

A csillogó sminkeket felváltja a finom ragyogás. Ismét a kezünk ügyébe kerülhetnek a highlighterek, akár folyékony, akár krémes változatban.

A Max Mara kifutóján a vízfényű szemsminkek kaptak főszerepet. Kép: Pietro D’Aprano/Getty Images.

 

Az arc frissességét azonban nagyon visszafogottan adagolt, szolid fénypontok adják, a vízfényű hatás pedig a szemhéjakon is megjelenhet üde, de nem túl feltűnő árnyalatok kíséretében. Az ajkakat lágy erejű szájfényekkel érdemes hangsúlyozni, elkerülve a magas fényű és a ragacsos megjelenést.

Kiemelt képek: Pietro D’Aprano/Getty Images.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés