Ha nem is veszi át rögtön a szélfútta hatású, feltűzött frizurák helyét, a klasszikus balerinakonty népszerűsége látványosan megugrott az utóbbi hetekben. Az őszi-téli kollekciókat felvonultató divatbemutatókra feltűnően sokan érkeztek ilyen hajviselettel.

hirdetés

A balerinakonty trendje egészen az 1800-as évekig vezethető vissza, felbukkanása pedig akkorra datálható, amikor a klasszikus balett népszerűvé vált a felsőbb körökben. Csakúgy, mint maga a táncművészet, a nőies finomságot, kecsességet, eleganciát hordozza magában. Ugyanakkor rendkívül praktikus, hiszen az elkészítése könnyen rutinná válik, ráadásul ez a hajviselet mindig alkalomhoz illő és sikkes.

Újra felerősödik a balerinakonty trendje: így készítheted el

Bár a kilencvenes évek divatja a kócos frizuráknak éppúgy teret engedett, a feszesebb, lenyalt, egyszerűbb hajstílusokat sem szorította háttérbe, így a balerinakonty hamar elterjedt. A tarkóra pozicionált alacsony, illetve a fejtetőn összefogott magas változata egyaránt nagy kedvenc volt, sokan egészen hátrasimították a tincseket, míg mások középen választották el a frizurájukat, úgy tűzték fel.

Gigi Hadid a Jacquemus őszi-téli kollekciójának bemutatóján. Kép: Stephane Cardinale/Corbis/Getty Images.

 

A fonott, a csavart és a kontyhálóval rögzített balerinakonty is nagy utat tett meg azóta a divatban, és most a retró trendekhez csatlakozva újra felbukkannak a népszerű, felkapott frizurastílusok között.

Jill Kortleve modell a Chanel párizsi bemutatóján és Miki Cheung divatblogger a koppenhágai divathéten. Képek: Vittorio Zunino Celotto, Edward Berthelot/Getty Images.

 

Az őszi-téli kollekciókat bemutató párizsi és koppenhágai divathéten nemcsak a kifutón, hanem a nézőtéren is gyakran feltűnt a csinos kis balerinakonty. A klasszikus és a modern változata egyaránt népszerű lett a divatban, így nem nehéz megjósolni, hogy ősszel igencsak nagy figyelmet kap majd ez a feltűzött frizura.

A retró hajstílusok a nyári frizuradivatban is nagyot futottak, a dupla konty, a buborékfonat és a félig hátrafogott viseletekhez pedig könnyedén becsatlakozik a roppant könnyen elkészíthető balerinakonty, ami minden helyzetben nőies, ápolt hatást kelt.

 

Az első videóban egy profi táncos mutatja be, hogyan készül a klasszikus balerinakonty, ami nem túl magas, és nem is túl alacsony. Praktikussági okokból a fülek magasságában összefogott lófarokkal kezdik a műveletet a balett-táncosok, a fent látott példa kifejezetten hosszú haj feltűzéséhez ajánlott. A hajhálót általában táncvizsgák és fellépések alkalmával vetik be, hogy ne hulljon szét a frizura, de ha csak a divat kedvéért viseled a csinos kis kontyot, nyugodtan elhagyhatod. Ha nem szeretnéd minden alkalommal hajlakkal bombázni a tincseidet, használhatsz vizes vagy matt hatású formázó gélt, amitől nem lesz betonkeménységű a frizurád, mégis kitart egész nap.

Heart Evangelista a Givenchy őszi-téli kollekciójának párizsi bemutatóján. Kép: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Az úgynevezett Balletcore a 2023-as év egyik domináns divatirányzatává nőtte ki magát, ám a tüllszoknyákra, légies ruhákra és balerinacipellőkre szakosodott trend hamar összemosódott a retró vonallal, illetve beolvadt a Barbicore trendbe.

Ám ettől még tovább robog és nem hátrál meg ősszel sem, ez különösen a frizuraviseleteken lesz lemérhető.

Ha a kis nyíllal továbblapozol az Instagram-képről, több minivideót láthatsz arról, hogyan készítheted el a tökéletes kis balerinakontyot.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

Cikkfotók: Stephane Cardinale, Vittorio Zunino Celotto, Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés