Az ünnepi, alkalmi sminkben évről évre felbukkannak, de most a szezonális trendekben is nagy szerepet kapnak a fémszínek, melyek nem csak hideg tónusokkal jelenhetnek meg a szemfestésben.

hirdetés

A sminkben alkalmazott fémszínek legtöbbször hűvös, krómhatású felületekként jelennek meg lelki szemeink előtt, amelyek nehézkessé, erőssé teszik a sminket, és sokszor nem a legelőnyösebbek. Főleg az alkalmi, éjszakai szemfestésben lódulnak meg nagyon a csillámok és az ezüstös vagy aranyló árnyalatok, ám sokan nem szeretik a hivalkodó makeupokat, mások számára pedig egyszerűen előnytelenek a jeges ragyogású, hűvös metáltónusok.

Bár nem feltétlenül mutatják idősebbnek a megjelenést, érett bőrön már egészen másként hatnak, nagyon jól el kell találni a hideg-meleg fényjátékok arányát ahhoz, hogy ne tűnjön sápadtnak, fáradtnak, megviseltnek az arc.

Az sem mindegy, hová kerül egy kis csillogás, hiszen az apró szemkörnyéki szarkalábakat és barázdákat egyaránt felerősítheti. Ám a fémszínek kortól függetlenül előnytelenné válhatnak a sminkben, amennyiben túlzók vagy optikailag szűkítik a szemrést, esetleg nem passzolnak a bőrtónushoz. Néhány technikával azonban kiküszöbölhetők ezek az előnytelen hatások.

Csillogó fémszínek a sminkben: ezüstös, bronzos csillogással is elérhető az üde megjelenés

A fáradt megjelenéshez pár apró hiba is elég, de ez a két liftinghatású szemsmink kortól függetlenül jól működhet.

A negative space szemfestési módszer nagyon divatos manapság, melynek ötletét a művészetből merítették a szépségtrendek. A kompozícióban maga a szabadon hagyott bőrfelület jelenti a negatív területet, ettől légiesen könnyeddé válik a szemsmink még akkor is, ha erőteljesebb színek kerülnek bele.

A szemöldök irányába haladó, felfelé húzott szemsmink optikai liftinghatással bír, de nem ez az egyetlen előnye. Míg a mélyebb színtónusokkal kevert füstös szemfestés szűkíti a tekintetet, az így feltett bronzos árnyalás nem nehezíti el a szemhéjakat. Az aranyló csillogás remekül harmonizál a meleg tónusokkal, és csak egy kevés kerül fel belőle az alsó pillasor kiemelésére.

Az ezüstös csillám nem mindenki számára szerencsés választás, mert a hideg fényű metálszínek sokaknak nem állnak jól. Érdemes tehát nem önmagában alkalmazni, hanem pusztán kiegészítő elemként beépíteni a sminkbe. Ha továbblapozol, a másik videóban szintén egy negative space eljárással készült alkalmi sminket láthatsz, melynek púderes, lágy, meleg árnyalatú alapjára csak foltokban kerül fel az ezüst csillám.

A divatos fémszínek még sokféle változatban megjelenhetnek a sminkben. Ez a hatvanas éveket megidéző finom, elegáns makeup lágy, meleg tónusokat vonultat fel, így nem mutatja fáradtnak az arcot, pont ellenkezőleg, felélénkíti azt.

A szemhéjra érdemes nude, púderes árnyalatokat felvinni, az ajkakat azonban krémes rózsaárnyalattal lehet kiemelni. A leheletfinom pirosítóban szintén visszaköszönhet a rózsás szín, ettől sokkal üdébb lesz a megjelenés. A folyékony, metálszínű csillámot a nude szemfestésre kell felvinni, ezáltal nem kelt hűvös hatást.

Érettebb bőrön szintén célszerű meleg tónusokkal megalapozni a szemhéj árnyalását. A könnyed rózsapír ellensúlyozza a bíbor erejét, erre pedig a világos, fémes ragyogás is rásegít. Sokkal lazúrosabb így a füstös szemsmink, ezáltal elkerülhető a komor, fáradt megjelenés. Az ajkak selyemfényű ragyogása szépen összecseng a krémes, metálos csillogású szemfestékkel, ezáltal a részletek harmóniája éppúgy megvalósul.

Ennél a bronzos sminknél azt láthatod, hogy a csokoládészínek csodásan passzolnak az óarany, bronzos csillogáshoz.

A fémszínek harsány és finom hatást is kelthetnek a sminkben, ez többnyire a színek használatán és a füstös szemsmink megalapozásán múlik. Ha alapvetően szofisztikált, meleg árnyalatokra épülnek rá a ragyogó szemfestékek, és a rétegezés nagyon lágy színátmenetet eredményez, amelyben minden tónus harmonizál egymással, akkor előnyösebb és elegánsabb lesz a makeup.

Rizikós változatok

A szürke és ezüst szemfestés általában elnehezíti, komorrá teszi a tekintetet, és a fakó bőrtónust még fáradtabbnak mutatja. Itt azonban a meleg fényű alapozás, a selymes rózsapír, illetve az ajkak rózsás árnyalata ellensúlyozza a szürke szemsmink komorságát.

A hideg-meleg fémszínek keverése sok rizikófaktort rejt magában, ebben a ragyogó sminkben azonban jól érvényesülnek együtt a bronzos, ezüstös és rózsaarany árnyalatok. Az arányok eltalálása azonban nagyon fontos, ha megfigyeled, az ezüst csak a szem keretezésére szolgál, nem foglal el nagy területet a szemfestésben, mégis domináns szerepben tündököl.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés