Miután végigzongorázta a nyolcvanas-kilencvenes évek meghatározó trendjeit, a hatvanas és hetvenes évek slágerirányzatait eleveníti fel a divat, és ez a frizura, valamint a smink terén éppúgy megmutatkozik. Ennek betudható, hogy az őszi sikk nőiesebb lesz, mint valaha.

hirdetés

A hatvanas évek derekán óriási változás indult meg a divatban világszerte, ami nem csak lazított a korábbi szigorú öltözködési szabályokon, hanem egyenesen szembe ment a nők iránt támasztott elvárásokkal, ezzel pedig igencsak felbolygatta a közvéleményt.

 

Az új hullámos zenék betörésével a fiatalok lazább stílusra váltottak, bár továbbra is fő szempont maradt a nőiesség, a megjelenést már sokkal karakteresebb trendjegyek alakították, a nők öltözete már nem csupán bájos finomságot sugallt a külvilág felé, hanem azt üzente, hogy magabiztosabbak, erősebbek, játékosabb és szexisebbek, mint a tőlük elvárt, rájuk szabott szerep.

A ’60-as évek divatsziporkái nem tűntek el: ez a frizura és smink most is népszerű

Az új sikk alapján a frizura pajkosabb, a smink pedig kreatívabb lett a hatvanas évek derekán. A feminizmus erősödésével új szépségikonokat kerestek maguknak a nők. A híres brit modell, Twiggy divatba hozta a póklábszerűen kifestett pillákat, és a dupla tusvonalat. Nem ő volt az egyetlen, aki az újdonsült sminkvonalat erősítette, a korszak meghatározó színésznője, Sharon Tate szinte csak ezt a sminket viselte.

 

Mielőtt Vidal Sassoon beindította a bob és a pixie őrületét a hatvanas évek végén, a dús hatású, hajvégi loknikkal feldobott frizura hódítottt. A befelé-kifelé kunkorodó hajvégek a félhosszú fazonokat is feldobták, melyeket az akkori divat szerint laza frufruval viseltek a nők. Nagyon nőies, bájos, lágy hatást garantáltak az efféle hajviseletek, ráadásul a kifelé szárított hajtincsekkel ellentétben, a kusza hullámok sokkal dúsabbnak mutatták a hajtömeget.

Retró frizura és smink: így készítsd el egyszerűen a ’60-as évek két kedvencét

A hatvanas évek sikkjét a mai divat kissé újragondolta, így nem az autentikus, tupírral felpolcolt frizura kap hangsúlyt, hanem egy lágyabb, lazább változata, ami megidézi ugyan a múlt hangulatát, de jól passzol a modern öltözékekhez. Ugyanez mondható el a dupla tusvonalas sminkről: a most divatos finomabb verziója a nappali makeupba éppúgy beilleszthető.

A markáns fekete vonalakat lágy, barnás tónusú szemhéjpúder váltja fel, csak a külső szemzugok mentén kerül fel azonos árnyalatú tus. A szétválasztott pillák trendjét meghagyta a divat, a nehézkes póklábhatás azonban feledésbe vonulhat.

Azt gondolnánk, egy ilyen szemsmink elkészítése sok időt vesz igénybe, de lényegesen lerövidíthető a folyamat, ha van egy szempilla-göndörítő eszközöd. A videóban látható módon sablonként használhatod az íveit, megfelelő ecsettel halvány árnyékot tehetsz fel a mélyítővonalra, ami a mozgó szemhéj és a szemöldök között elhelyezkedő kis ráncocska.

Furcsa módon ez a fajta árnyalás nem szűkíti, hanem hatalmasra nyitja a tekintetet, de csak akkor, ha kellőképpen szellős a smink. A tusvonalat a szemöldök alsó végéhez közelítve kösd össze a mélyítővonal árnyalásával, majd a belső szemzugot is tedd hangsúlyosabbá egy leheletnyi tussal. Ez a szemsmink minden fakszni nélkül, a pirosító, szájrúzs elhagyásával is abszolút jól működik, roppant nőies hatást kelt.

A hajvégi hullámokkal megbolondított dús hatású frizura elkészítését az alábbi videóban láthatod. A formázást törölközőszáraz hajon érdemes elkezdeni. A folyamat meggyorsítható a népszerű air wrap típusú hajformázó készülékkel, amely egy kompakt eszköz, így a segítségével már vizes hajon elkezdheted a frizurakészítést.

Mivel egyszerre szárítja, és a speciális fejnek köszönhetően formázza a hajat, nem kell drasztikus hőhatásnak kitenni a tincseket. Általában a loknik kialakítása többlépcsős folyamat, először meg kell szárítani a hajat, azután jöhet a besütése, majd a fürtök felcsavarása.

A hajvégi hullámok lényege, hogy a dús tartást először meg kell alapozni hajsütővel, a még langyos loknikat pedig érdemes nagy hajcsavarókkal elnyújtani. Félhosszú hajhoz nem a legnagyobb átmérőjű csavarókat kell alkalmazni, a videó alapján meg tudod saccolni, a te frizurádhoz milyen passzol.

 

A fixáláshoz olyan spray-t használj, ami nem nehezíti el a szálakat, hanem meghagyja azok rugalmasságát, miközben jó tartást ad. A betonkeménységű frizura már a múlté, most a lágy, természetes hatású loknikat szorgalmazza a divat.

Ha nincs levegőfújós hajformázó készüléked, az sem jelent hátrányt, körkefével szárítsd be a hajad, majd tekerd fel nagy csavarókra.

 

Kiemelt kép: Getty Images.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés