A bőrápoló összetevőkkel dúsított alapozók palettája évről évre egyre szélesebb, ezek a kozmetikumok a szép fedésen és a bőrtónus egységesítésén túl még számos más előnnyel bírnak.

hirdetés

Bár az a tény, miszerint az alapozó gyakori használata tönkreteszi a bőrt és még az öregedési folyamatait is felgyorsíthatja, már nem teljesen állja meg a helyét, azt azért túlzás lenne állítani, hogy a kíméletesebb, sokfunkciós formulák egyenértékűek lennének a krémekkel, szérumokkal.

A bőrápoló összetevőkkel felturbózott alapozók nem kapnak helyet a bőrápolási rutinban, előnyük leginkább abban rejlik, hogy képesek csökkenteni a sminkelés okozta bőrproblémákat, és ahelyett, hogy feldúlnák, főként az egyensúly megtartására törekednek.

Milyen előnyökkel bírnak a bőrápoló alapozók? – A legnépszerűbb típusokból válogattunk

A bőrápoló alapozók nem csupán sminktermékek, hanem különféle természetes összetevőkkel gondoskodnak a hámréteg szépségéről és egészséges ragyogásáról. A bőrápolás és a sminkelés ötvözéséből bőrregeneráló, anti-aging és hidratáló formulák egyaránt létrejöttek, így egyre szélesebb a kínálat. Az alapozók esetében a növényi olajokon kívül a szérumokban fellelhető, népszerű hatóanyagok is felbukkannak a komponensek között, ilyen például a hialuronsav, a nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású niacinamid, pórusfinomító és hámlasztó szalicilsav vagy bármilyen antioxidánsokban gazdag növényi kivonat.

Vannak olyan készítmények, amelyek a selymes hatású, súlytalan fedésen kívül a sötét foltokat is halványítják, vagyis nem csupán elrejtik, hanem megfelelő összetevőkkel kezelik azokat.

 

Bár némely formulák már képesek kiküszöbölni azt, hogy az arcra felvitt pigmentek eltömítsék a pórusokat, azért a multifunkciós alapozók önmagukban nem elegendők az egészséges bőrállapot eléréséhez és fenntartásához. Sőt, mi több, ugyanúgy le kell mosni őket, mint bármely más sminkterméket, hiszen megtelepedhet rajtuk a levegőben felgyülemlett szálló por, piszok, és előfordulhat, hogy nem hagyják megfelelően szellőzni a bőrt.

A bőrápoló hatású alapozók zöme nem tartalmaz ásványi olajokat, parabéneket, ftalátokat, sőt, akadnak teljesen olajmentes, szérumtechnológiával előállított formulák, valamint olyanok, amelyek teljesen mellőzik a glutén, SLS- és SLES-összetevőket, emellett széles spektrumú fényvédelemmel rendelkeznek. Bár önmagukban így sem elegendők a teljes védettséghez, hiszen legtöbbjük csupán 15-ös fényvédő faktorral rendelkezik.

Nagy előnyük azonban, hogy nem hagyják kiszáradni a bőrt. Az izzadással és vízzel szemben ellenálló, illetve az egész nap matt fedést biztosító alapozók gyakran kiszárítják a bőrt, különösen télen, míg a bőrápoló összetevőkkel dúsított társaik igyekeznek fenntartani a hámréteg nedvességtartalmának egyensúlyát. Vízmegkötő és barriererősítő komponensekkel nyújtanak védelmet az ártalmas környezeti hatásokkal szemben.

Bár csodát nem tesznek, a bőrápoló alapozók használata lényegesen csökkentheti a gyakori sminkelés bőrkárosító hatását. Ráadásul a legtöbbjük pehelykönnyű fedést nyújt, amely nem képez kukacos vagy maszkszerű textúrát a bőrön, szinte második bőrként simul rá az arcra.

Kiemelt képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés