A bőrápolás és a sminkelés területén egyaránt szuper gyors fejlődésnek lehetünk szemtanúi, az elmúlt években számos szépségtrend azt éreztette velünk, hogy fordulóponthoz érkezett a szépségápolás, ami idén még szorosabban összefonódik a tudománnyal.

hirdetés

Évről évre érzékelhető, hogy hatalmas változáson megy keresztül a szépségipar, kezdve azokkal a törekvésekkel, melyek a fenntarthatóságot támogatják, egészen a tudományalapú technológiákig. Ma már nem ritka, hogy egy-egy kozmetikai márka mögött dermatológusok, plasztikai sebészek, vegyészek vagy gyógyszerészeti szakemberek, kutatók állnak, akik forradalmi újításokkal, innovációkkal gazdagítják az otthoni bőrápolás és az esztétikai, kozmetológiai bőrkezelések palettáját.

A bőrápolás és a sminkelés terén egyaránt megnőttek a lehetőségeink, hiszen a legtöbb szépségtrend abszolút személyre szabható, sőt, már okoskütyük és szépészeti eszközök, valamint a mikrobiomot helyreállító és sejtterápiás hatóanyagok is segítenek minket abban, hogy kielégítsük bőrünk változó igényeit.

A legtöbb hatóanyag a bőr öngyógyító folyamatait célozza meg, azok serkentésével éri el, hogy csökkenjenek a pigmentfoltok, megszűnjenek a gyulladások, esetleg visszanyerje feszességét, rugalmasságát az öregedő bőrszövet. Elképesztő technológiák látnak napvilágot, a bőr funkciójának javítása pedig lehetővé teszi, hogy ne csak kezeljük, hanem kiküszöböljük a problémákat. A sejtterápiás módszerek már itt vannak velünk, de nemcsak esztétikai bőrkezelésekkel, hanem az otthoni szépségrutinunk részeként is igénybe vehetjük őket.

Mi várható a bőrápolás és a sminkelés terén? – 3 szépségtrend, ami meghatározó lesz idén

Minden évben akad olyan szépségtrend, ami a változás szeleként seper végig a bőrápolás és a sminkelés területén. Idén is számíthatunk ilyen korszakalkotó újításra, méghozzá nem is egyre. Ami azt illeti, még jó pár törekvést fel tudnánk sorolni, amely a szépségápolás egyszerűsítését, és megnövekedett hatékonyságát kínálja számunkra, de most csak hármat ragadunk ki az ígéretes lehetőségek közül.

Exoszómák

A gyógyítás különböző területein már jó ideje vizsgálják és hasznosítják az exoszómák hírvivő szerepét, ám manapság a szépségipar ágazatai is nagy figyelmet szentelnek a működésüknek. A peptidekhez hasonlóan az exoszómák is részt vesznek a sejtek közötti kommunikációban, ám ezek a részecskék képesek arra, hogy a szervezet bizonyos funkcióit jobbá tegyék, serkentő hatást gyakoroljanak egyes folyamatokra.

Kép: Getty Images.

Az exoszómák a sejtekben található kis folyadékkal teli buborékok, amelyeket tulajdonképpen az őket körülölelő plazmamembrán alkot. Ezekben a zsákocskákban lipidek, fehérjék és más összetevők találhatók töredékek formájában, többek között DNS-szerkezetet is tartalmaznak kisebb mennyiségben.

A sejtterápián alapuló exoszómás bőrkezelések során az a cél, hogy rávegyék az elöregedő sejteket a saját funkcióik javítására. A sejtjeink ciklikusan elöregednek, elpusztulnak, majd cserélődnek, megújulnak, azok a sejtek pedig, amelyek már az elöregedés fázisában járnak, egyre kevésbé látják el feladataikat. A bőröregedés folyamata tulajdonképpen a regenerálódás lelassulását jelenti.

Egyre több sejt tétlenkedik, vagy csak ímmel-ámmal végzi a munkáját, a sejtek közötti kommunikáció pedig ugyancsak vacakolni kezd, így nem jut el a hír a kollagéntermelő vagy az immunsejtekig, hogy termeljenek több kollagént, vagy csökkentsék a gyulladásokat. A bőrbe bejuttatott exoszómák úgymond a bőr öngyógyító folyamataira hatnak, vagyis a munkára bírt sejtek végzik el a korábban elhanyagolt feladataikat. Éppen ezért sokféle bőrprobléma esetében alkalmazhatók, leginkább a bőröregedés lassításában játszanak kulcsfontosságú szerepet.

A bőrkezelés során az exoszómákat speciális eljárásokkal, tűvel juttatják a bőr mélyebb rétegeibe. A sejtterápiás kezelések lényege a sejtek közötti kommunikáció, valamint a sejtmegújulás elősegítése, ám ezt a sejtek számára ismerős részecskékkel érik el. A bőr állapota, textúrája, rugalmassága egyaránt javítható az efféle módszerek által.

Fermentált összetevők a kencékben

A bőrgyógyászok úgy vélik, 2024 már a biofermentáción alapuló hatóanyagok éve lesz. A természetes eredetű komponensek fermentálása, vagyis erjesztése nemcsak a krémek, szérumok és egyéb kencék elállhatóságát, hanem hatékonyságát is növelheti. Az erjesztett összetevők úgymond a fenntarthatóság irányába lendíthetik el a kozmetikumokat, ráadásul javíthatják felszívódásukat.

Kép: Getty Images.

 

Japánból és Dél-Koreából indult útjára a trend, és azóta számos növényi kivonat fermentált verziója került felhasználásra a szépségiparban. Ez az eljárás megoldást talált egy régóta fel-felbukkanó gondra. Hiszen nem elegendő, hogy egy kence természetes, szuper komponenseket tartalmaz, a hatékonysága attól is függ, hogy az aktív összetevők miként tudnak a bőrbe jutni, felszívódni és hasznosulni. Minél kisebb molekulákból áll egy hatóanyag, annál inkább képes mélyebbre hatolni a bőr rétegeiben. A fermentálás során a növényi kivonatok molekulatömege megváltozik, kisebb részecskék keletkeznek, így a hatóanyag könnyebben bejut a bőrszövetekbe.

Hibrid sminktermékek

Nemcsak a bőrápolás, hanem a sminkelés területén is erősen jelen van a tudomány, az elmúlt években egyre jobban előtérbe került a bőrvédelmet, a bőrápolást és a bőrképjavító sminkelést ötvöző szépségtrend. A hibrid sminktermékek nem pusztán a bőrhibák elfedésére, palástolására játszanak, hanem bizonyos szintig kezelésbe veszik a problémát.

A trend-előrejelzések szerint 2024-ben a hibrid korrektor kerül a középpontba, ami forradalmasíthatja a sminkelést. Ez a kozmetikum úgy tünteti el a szem alatti sötét karikákat, a foltokat és a bőrhibákat, hogy közben hatóanyagaival javítja a hámréteg textúráját, illetve védi és ápolja, táplálja a bőrt.

Kép: Getty Images.

 

A sminkesek szerint úgy kell elképzelni a professzionális hibrid korrektorokat, mintha második bőrként, észrevétlenül simulnának rá az arcunk felületeire. Hagyják lélegezni a hámréteget, nem ülnek meg a pórusokban, ráncokban, és látszólag leheletfinom fedést adnak, mégis kiegyenlítik a bőrtónust.

A többfunkciós alapozók szintén ezen az elven működnek, olyan hatóanyagokat tartalmaznak, mint egy krém, de sminkként ugyancsak jól működnek. Bár nem váltják ki a hidratálókat, szérumokat a bőrápolásban, segítenek abban, hogy akkor is regenerálódni tudjon a bőröd, amikor sminket viselsz.

Kiemelt kép és cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés