A 2023-as kollekciók bemutatásakor arra is fény derült, hogy milyen újdonságokkal frissül a sminkdivat. Bár a divatbemutatók nem nyújtanak teljes képet a változásokról, a háttérben szorgoskodó sminkmesterek nagyban befolyásolják az irányzatok alakulását. Szuper nőies trendek a kifutóról!

hirdetés

Az idei tavaszi-nyári szezon alapköveit már tavaly ősszel lefektették a nagy divatheteken bemutatott kollekciók. Ilyenkor rendszerint a frizuratrendekről, valamint a sminkelést illető változásokról is átfogóbb képet kap a divatvilág szakembereit és tehetségeit felvonultató közönség, ám a kifutón látottak még csupán egy kis előzetessel, ízelítővel szolgálnak.

A 2023-as sminkdivat jóval sokrétűbb annál, mint amit a kifutóról elcsíphet az ember, az újonnan érkező irányzatok pedig igencsak szerteágazóak. Nézzük, milyen újdonságokra számíthatunk!

Sminkdivat a kifutóról: a cicaszem minden formában menő 2023-ban

Főként a természetes, natúr hatású sminkek uralták a kifutókat, ám több márka bemutatóján erőteljesebb szemkontúrt és cicaszemsminket kaptak a modellek. A szinte alig látható festék, avagy a „no makeup” sminktrend makacsul őrzi népszerűségét, ám egy kis frissülés ezen a területen is érzékelhető. Az úgynevezett glass skin, vagyis üvegbőr – magyarul inkább porcelánbőrnek nevezzük -, a minimalista és a teljesen natúr sminkek alapja lesz idén.

Az üveg simaságáról és tiszta fényéről elnevezett sminkirányzat eredetileg Koreából indult hódító útjára, ahol a ragyogóan hamvas, tökéletesen hidratált, szűk pórusokkal, sima felülettel, és egyenletes színtónussal megáldott bőrkép szinte már elvárás. A K-pop sztárjaitól vette át a K-beauty, majd a világ nagy részén elterjedt röpke pár év leforgása alatt.

 

Ennek a trendnek az érdekessége, hogy nem kizárólag sminkkel, vagyis több réteg alapozóval kell elérni a harmatosnak tűnő porcelánbőrt, mint mondjuk, a kilencvenes években, amikor a legtöbb nő hófehérre sminkelte magát, mindenféle árnyalás nélkül. Az utóbb említett sminkelési módszer nagyon természetellenes eredménnyel szolgált, ráadásul a pórusokban megülő festék inkább egészségtelennek tüntette fel a hámréteget. Az üveghatású bőrképet elsősorban megfelelő tisztítási, ápolási és hidratálási rutinnal lehet elérni, illetve különféle sminkmesteri trükkök bevetésével.

Az arc különböző pontjaira ragyogásfokozó, illetve a pórusokat összébb húzó primert tesznek fel a sminkmesterek, erre jön egy leheletfinom alapozás, amely inkább optikai hatással éri el az egységes, harmatosan friss bőrtónust. Magasfényű highlighterek, valamint fényvisszaverős pigmentek játékával ügyeskedtek a sminkesek, az arckontúr és a pirosító láthatóan háttérbe szorult a divatbemutatókon.

A szemek kiemelését háromféle irányzat uralta a kifutón, az egyik a korallos beütésű rózsapír- vagy a natúr tojáshéjszemfestés, a másik a retró cicaszem újragondolása erős kontúrral, a harmadik pedig a rockos stílusú szirénszem.

Az ajkak hangsúlyozásakor ugyanez a kettősség figyelhető meg a 2023-as sminkdivat palettáján, vagy teljesen natúr, pasztelles festés kerül a szájra, vagy élénk, esetleg erős, mély tónusú rúzs. Az utóbbi esetében az arc szinte teljesen tiszta, finom alapozás teremti meg az egységes tónust, a szemöldök és a szemhéj cseppet sem hivalkodó.

Kiemelt képek: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho, Peter White/Getty Images.

Képgaléria nyitókép: Rosdiana Ciaravolo/Wirelmage/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés