A szemkörnyékápolók nagy fejlődésen mentek keresztül az elmúlt pár évben, már nem csak hidratálóként kell gondolni rájuk, hiszen komplex gondoskodást nyújtó rendszerek, melyek a ráncok, az elszíneződések és a fáradtság nyomai ellen küzdenek.

hirdetés

A szemek körüli terület gyakran plusztörődést igényel, ami tulajdonképpen az arcápolási rutin finomhangolását jelenti. Sokan megkérdőjelezik a szemkörnyékápolók szükségességét, hiszen való igaz, nagyjából ugyanazokat az anti-aging és hidratáló hatóanyagokat tartalmazzák, mint a ráncok ellen kifejlesztett arcszérumok és krémek.

Csakúgy, mint azok a formulák, melyek a bőröregedés lassítására, illetve a fáradtság nyomainak csökkentésére specializálódtak, antioxidáns, vérkeringés-fokozó, tápláló és nyugtató, valamint a ráncok kialakulását és elmélyülését gátló összetevőkből állnak. Ezek a komponensek segítik a bőr regenerálódását, illetve a sejtek megújulására hatnak. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy a szemkörnyékápolók simán helyettesíthetők bármilyen feszesítő szérummal vagy krémmel.

Ám mivel a szemek alatti bőr jóval vékonyabb, mint az arc többi területén, ráadásul kevesebb faggyúmirigy található a szemkörnyéken, a vízzáró képessége nem funkcionál olyan jól, pláne, ha már a bőröregedés folyamata is előrehaladott fázisban van. Így másfajta gondoskodást igényelhet, mint az arcbőr többi felülete.

Extra hidratálásra, erősítésre szorulhat, és persze az olajosabb, testesebb kencéket is jobban elbírja. Az őszi-téli időszakban különösen oda kell figyelni a szemkörnyékre, a vékonyka hámréteg ugyanis könnyebben kiszárad a hidegben, és ha veszít rugalmasságából, hajlamosabb a gyűrődésre. A sötét karikák ugyan több okból felbukkanhatnak, de a stressz és a fáradtság nyomai szintén hamarabb megmutatkoznak ezen a területen.

Szemkörnyékápolók ráncok megelőzésére, finomítására és a fáradtság nyomai ellen

A szemkörnyékápolók csupán abban különböznek a hasonló hatású arcszérumoktól és krémektől, hogy a vékony bőrfelület sajátosságait figyelembe véve fejlesztették ki őket. Molekulaszerkezetük kisebb, így jobban felszívódnak, ám a legtöbb formula csak felszíni ápolást nyújt. Azok viszont, melyek különféle peptidrendszereket tartalmaznak, mélyebbre hatolnak, és a sejtek megújulására is hatnak.

 

A felszínen ható termékek sem rosszak, ám egészen más feladatot látnak el. Úgy simítják ki a bőrt, hogy feltöltik nedvességgel és lipidekkel, ezáltal a víz tovább bent marad, ami kissé kipárnázza a területet. A K- és C-vitaminos készítmények hatékonyan halványítják a szem alatti sötét karikákat, emellett a mikrokeringést stimuláló koffeines kencék is segítenek felfrissíteni a szemkörnyéket. A keringés javulásával az elszíneződések és a fáradtság jelei csökkennek, sokkal kipihentebbnek tűnik a bőr.

A peptidek nemcsak gyulladáscsökkentésre, ráncok megelőzésére és finomítására, hanem a sejtek regenerálódásának fokozására is alkalmasak, ugyanakkor a vivő peptidek elérik, hogy a hatóanyagok mélyen felszívódjanak és jól hasznosuljanak. Anti-aging céllal érdemes peptidtartalmú szemkörnyékápolót választani.

Kiemelt képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés