Extra nőies trend tartja lázban a nőket, a pántos cipő tavasszal és nyáron egyaránt meghódítja a kínálatot. Lapos talpú vagy magas sarkú, egyre megy, sikkes kiegészítése lehet a letisztult, a romantikus és a vintage hatású szetteknek.

hirdetés

Bár a Mary Jane-topánok divatja már nem új keletű, hiszen 2020 óta számos divatház adta meg magát a pántos cipő bűvöletének, idén tavasszal ismét új erőre kapott a vintage irányzat, és a legnépszerűbb lett a cipőstílusok között.

Hazai fronton kissé később gyűrűzött be, de a tavaszi-nyári kínálat láttán már kijelenthető, hogy a szezon kedvenceként tör utat magának a pántos fazon.

Óriási múltra tekint vissza a klasszikus pántos cipő – De ki az a Mary Jane?

Az ötvenes években még csak kislányok viselték a pántos topánokat, leginkább azt a fazont, ami a hatvanas években feltörekvő divat prototípusaként szolgált. Bokánál enyhén magasított, mélyen kivágott és lekerekített orrú dizájn csinos kis pánttal fogta át a lábfejet, valamint pici kockasarokkal rendelkezett.

Korábban, a negyvenes években a nők is hordtak hasonló lábbelit, csak magasabb oszlopsarokkal és fűzős vagy gombos pántokkal megbolondítva.

A hatvanas évek játék babáin szintén elterjedt volt ez a lábbeli, majd ismét visszakerült a női divatba, főként az angol mod szubkultúra és divatirányzat tette világszerte népszerűvé.

Erre rásegített Mary Jane, a Marvel Comics által kiadott amerikai képregényekben szereplő kitalált karakter. Először A csodálatos Pókember című képes történetben tűnt fel 1965-ben, és persze hogy az akkori divatnak megfelelő pántos cipőt viselte a lábán. Innen ered a hasonló fazonú topánok Mary Jane elnevezése, amit idén még sokszor fogunk hallani.

A pántos cipő ragaszkodik a nőiességhez, nem vegyül más stílusokkal

Bár a stílusmixek divatkorszakát éljük, ezért megszoktuk már, hogy a sportos az elegánssal, a nőies a vagánnyal, a retró pedig a modernnel keveredik, a Mary Jane-stílusú lábbelik kapcsán nem árt megjegyezni, hogy nem igazán vegyíthetők más irányzatokkal.

Mivel roppant karakteresek, leginkább a nőies, a minimalista, valamint a romantikus és a múltidéző öltözékekben kaphat helyet.

A francia nők már jó ideje odavannak érte, és roppant sikkesen variálják a pántos fazont.

A lapos talpú és kis sarokkal ellátott darabok egyformán népszerűek, tavaly a Dior is sok hasonló cipellőt alkotott.

A magas, tömbsarkú pántos cipő éppúgy divatos – a Prada inkább az efféle kialakításokra esküszik –, de sokan a kényelmesebb megoldásokat választják a mindennapi öltözékekhez. A Chanel, a Jimmy Choo, a Miu Miu és még számos más divatház szállt fel a nosztalgiavonatra, hogy újragondolják a csinos kis Mary Jane-fazont.

A Prada egyik népszerű cipőfazonja. Kép: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Lehet fényes felületű, dupla pántos, élénk színű, vagy mindenhez jó kis fekete, az biztos, hogy a tavaszi-nyári divat nem tud betelni a Mary Jane-cipellőkkel.

Blézeres, letisztult szettekben tökéletesen alkalmazkodik a komolyabb hangulathoz, miközben virágos nyári ruhácskákkal, fehér blúzokkal kombinálva maga a játékos romantika!

Nőiességéből sosem ad alább a pántos cipő, az biztos, hogy ezt a fazont nagy vétek lenne sportos cuccokkal összeboronálni.

A letisztult francia sikkhez és a diáklánystílushoz éppúgy csodásan passzol, ám nem csak a retró módi áll jól neki, a modern szerelésekkel ugyancsak megtalálja a közös hangot.

Kiemelt kép és cikkfotó: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés