Az egyik legerősebb irányzat manapság az úgynevezett quiet luxury, vagyis a csendes luxus, ami a klasszikus, kifinomult stílus képviselője a trendek között. Letisztultságával éri el a luxushatást, vagyis nem feltétlenül igényel drága holmikat.

hirdetés

Ha nem tiszta, mit is takar ez a divatvonal, gondolj csak Katalin hercegné, vagy a francia nők szofisztikált megjelenésére. A hétköznapi öltözékek éppúgy megfelelhetnek a quiet luxury kritériumainak, hiszen ez a stílusirányzat leginkább a klasszikus darabok ízléses kombinálásán alapszik, nincs szükség semmiféle hivalkodó, drága elemre ahhoz, hogy megvalósuljon a kifinomult stílus.

A csendes luxus, ahogy azt az elnevezés is sejteti, nem a fennhéjázásról és a gazdagság fitogtatásáról szól. Finomságának kulcsa, hogy nem tolja arcba a márkalogókat, kerüli a divatkliséket és nem jeleníti meg erősen a felkapott trendjegyeket. Előkelő eleganciát sugároz féktelen csillogás és magamutogatás nélkül, mindezt pedig letisztult fazonokkal, szofisztikált színkombinációkkal, lágy anyagokkal éri el.

Mindegy, hogy klasszikus, kifinomult stílusnak vagy minimalista irányvonalnak hívjuk, esetleg quiet luxury néven emlegetjük, ez a fajta öltözködési mód kortalan és időtálló, és ha úgy vesszük, egy picit a divat felett áll, hiszen alapvető elvei örök érvényűek, nem hatnak rá túlzottan a globális trendek.

A kifinomult stílus nem a drága holmikon múlik: így követheted a quiet luxury irányvonalat

A kifinomult stílus nem a mennyiséget, hanem a minőséget tartja szem előtt. Bár sokan azt gondolják, hogy a minőség egyfajta luxus, amit meg kell fizetni, azok, akik gyakran vásárolnak turkálókból, vintage ruhaüzletekből, vagy kifejezetten az újrahasznosított, finomabb anyagokat keresik, jól tudják, hogy az időtálló alapanyagokból készült ruhákért olykor csak egy picivel kell többet áldozni, mint a tömeggyártással előállított cuccokért, amelyek jobb esetben is maximum két szezont bírnak ki épségben.

 

Selyemkendőket, sőt selyemblúzokat éppúgy ki lehet fogni használtan, jó állapotban, bár tény, hogy még a vállfás használtruha-boltokban is nehéz célirányosan vásárolni. Mivel a szofisztikált sikk egyszerű vonalvezetésű, letisztult alapdarabokból épül fel, tökéletesen alkalmas a kapszulagardrób kialakítására, ami egyben költséghatékonyságot is jelent.

A könnyed anyagok, semleges és lágy színek, visszafogott minták, valamint a minimalista szabásvonalak egyben a pofonegyszerű kombinálhatóságot jelentik. A feltűnő trendjegyektől mentes, visszafogott holmik sokoldalúan kombinálhatók, ami megnöveli a kihasználhatóságukat. Ráadásul a klasszikus fazonok sohasem mennek ki a divatból, nem válnak elavulttá.

A kifinomult mindennapi elegancia egyfajta érett stílus, ami nőies, de mellőzi a dögös elemeket és a túlzó megnyilvánulásokat. Bár nem ellenségei a vibráló színek, főként a lágy összhang megteremtése a cél, ezért érdemes olyan tónusokat összeválogatni a gardróbba, melyek bármilyen variációban jól mutatnak egymással. Világos, semleges árnyalatokkal jó alapot teremthetsz, mert ezekhez minden passzol.

A harmónia megteremtéséhez a kiegészítők is hozzájárulnak, az összeválogatásukkal azonban érdemes a kevesebb több elvét követni. Mindenhez passzoló finom ékszerekben, táskákban, lábbelikben gondolkodj, amelyeket vagy ezerféleképpen váltogathatsz, variálhatsz.

A quiet luxury irányzat elsősorban a lehetőségek halmazát foglalja magába, nem egyetlen stílusvonalat jelöl ki. Lehet sportosan elegáns, nőies, előkelően szofisztikált, franciásan könnyed, vintage hangulatú vagy a preppy sikknek megfelelő az öltözék, a lényeg a lágy harmónia és a kifinomult összkép.

Mindez nem csak méregdrága, márkás holmikkal alapozható meg, hiszen finomabb alapdarabok nem kizárólag divatházakban kaphatók, érdemes esélyt adni a second hand üzleteknek, a ruhacserés boltoknak és a kisebb butikoknak.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés