Nem elég, ha divatos egy holmi, viselni is tudni kell! Ez általában minden ruhadarabra igaz, de az oversize blézer esetében különösen örök érvényű szabály. Nem az számít, hogy mennyire drága vagy sikkes egy kreáció, attól válik igazán stílusos elemmé, ha dekoratívan és ízlésesen épül be az öltözékbe. Nemcsak a hibákra mutatunk rá, hanem egyúttal remek tippeket adunk a túlméretezett zakó viseléséhez.

hirdetés

Az oversize blézer rizikós darab, de szélesítő hatása nem jut érvényre, ha jó fazonpárosítással kerül be az öltözékbe. Töretlen népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy sikkes formában kombinálható, sőt, sokféle stílusban helytáll lezserségével: a sportosan laza, a vagány, a nőies és a retró öltözékeket egyaránt meg lehet bolondítani vele. Ízlésesen alkalmazva változatosabbá, izgalmasabbá teszi a megjelenést, és ehhez nem is kell nagyon túlkomplikálni a dolgokat, szimpla alapdarabokkal éppúgy csinosan mutat.

A túlméretezett fazonok trendje úgymond folytatólagos a divatban, az új szezonban szintén megszaladnak a bő, alakelnyelő szabások. Főként az átmeneti kabátok, pulóverek, ingek és zakók terén sokasodnak meg az egyenes vonalú, széles vállú lebernyegek, melyek nem minden testalkatnak kedveznek speciális jellemzőikkel, viszont a hátrányuk könnyedén előnnyé fordítható, amennyiben karcsúsító, alaknyújtó fazonkombinációkkal lövi össze őket az ember lánya.

Oversize blézer csinosan, nőiesen, sikkesen: nem mindegy, mivel és hogyan viseled

Tavasszal igazán aduász darab az oversize blézer, hiszen rétegesen alá lehet öltözni, melegebb időben pedig az átmeneti kabátkát is kiválthatod vele. Kardigán, farmerdzseki vagy ballonkabát helyett akár zakót is társíthatsz az öltözékedhez, de például nyáron ugyanígy kihasználhatod a túlméretezett holmit. Ruhához, szoknyához, rövidnadrághoz egyaránt jól passzol, csupán a fazonokat kell flottul összelőni.

A három alapszabály

Az első és legfontosabb tudnivaló az oversize blézerrel kapcsolatban, hogy nem szabad funkcionális ruhadarabként tekinteni rá. Avagy, soha ne viseld begombolva, inkább olyankor kapd fel magadra, amikor nem tombolnak az égi elemek, hanem kellemesen békés az idő.

Zárt fazonként tényleg zsákszerűen mutat és nem feltétlenül tagolja jól a testet. Ellenben, ha kigombolod, az egyenes szabásvonalak máris megnyújtják az alakodat, esetleg erre rásegíthetsz egy hosszú gombsoros, egyenes vonalú ingruhával. Tűrd fel lazán a zakó ujját, így nem fogsz olyannak tűnni benne, mintha kétszer nagyobb kreációt vásároltál volna.

Második alapszabály, hogy ne halmozd a bő holmikat. A bő nadrág és az oversize blézer kombinációja derékhangsúlyozó trükkökkel megtámogatva még belefér a pakliba, de ha minden lezser rajtad, úgy fogsz kinézni, mint egy kislány, aki felpróbálta a szülei ruháit. Érdemes kitapasztalni az egyensúlyt, mennyi lazaságot enged meg a szerelésed anélkül, hogy az alakodat rombolná.

A harmadik tipp, amit nem árt megfogadni, hogy ne a felsőtesten tömörüljön minden anyaghalmaz, ettől ugyanis eltolódhatnak a testarányok. Érdemes egyenletesen tagolni a test hosszanti vonalát, és mindig előtérbe helyezni a derék vonalát.

Lehet, hogy egy monokróm, fekete szett alapvetően slankítja a sziluettet, de ha túlméretezett zakót dobsz rá, a derékív így hangsúlytalan marad. Ettől tömbszerű lesz az alak, tehát nem árt egy övet vagy színkontrasztot belevinni az összképbe.

Jó és rossz példákat mutatunk.

Ruhával, szoknyával így igen, így ne!

A hosszú szárú csizma valahogy jó barátja az oversize blézernek, megfelelő színharmóniába ültetve, az alacsony termetű nők számára is előnyös ez a kombináció. Persze, a társfazonok is számítanak. Miniszoknya és bő zakó összeboronálása esetén a bakancs vagy a loafercipő nem mindig szerencsés választás.

Felülre kerül az anyagtöbblet, ami zömökebbnek, robusztusabbnak mutatja a felsőtestet, míg a lábbelik azon munkálkodnak, hogy összenyomják a lábakat. Folytonosabb vonalat mutat ugyanez a szett térd feletti csizmával kombinálva.

Ha mégis egy bakancs, esetleg egy vaskosabb, szélesebb kialakítású csizma mellett döntenél, mindenképp hangsúlyozd ki a derekadat, tegyél övet a túlméretezett zakóra. Ugyanez érvényes, ha rövidnadrággal viseled a bő blézert.

Ugyanígy a derékvonal kiemelésével teheted harmonikussá az öltözékedet, amennyiben hosszú szoknyával vagy ruhával házasítod a laza blézert.

Miniruha esetén nem muszáj megtörni a zakó lezserségét.

A bő ruha bokacsizmával kombinálva összenyomhatja az alakot, pláne, ha a blézer igencsak túlméretezett fajta. Ilyen hatást kelt, ha nincs öv, ami kiemelné a derékívet.

Főként az alacsonyabb termetű nőknél ez a kombináció optikailag megrövidíti a test vonalát és széthúzza a sziluettet.

A bő nadrág jöhet, de nem mindegy, hogyan passzítod a blézerhez

A mamafarmer, az A vonalú nadrág, illetve a trapézfazon is képes harmonikus barátságot kötni a túlméretezett blézerrel, viszont nem árt a törékeny egyensúly megtartására törekedni. Ha túlságosan lezser szabású a nadrág, pluszban még a pulóver is lötyögős, könnyű elveszni a bő lebernyegekben. A trapéznadrág szintén összenyomhatja az alakot, ha térd alatt nagyon kiszélesednek a szárai.

A fenti példa pont a hibákat szemlélteti.

A blézer alatt érdemes egyszerű, alakkövető vagy kevésbé laza felsőt viselni. Hideg napokon ez lehet rövidebb kardigán is, viszont ajánlott magas derekú nadrágfazonnal társítani, a pulóvert pedig lazán betűrni.

A derékvonal hangsúlyozása különösen fontos bő szabások összeboronálása esetén, máskülönben zsákszerű és alakromboló hatású lesz az öltözék.

Az alábbi összeállításban kizárólag hatalmas lebernyegek szerepelnek, így látványosabb, mennyire el tudják tolni a test arányait.

Ennél a szerelésnél nem csak az oversize blézer képviseli a laza fazont, a nadrág is lötyögős, a lábbeli pedig meglehetősen ormótlan. Így sajnos eléggé slampos az összhatás.

Sokkal sikkesebb, ha a magas derekú baggy nadrágot magas sarkú cipővel bolondítod meg.

Sportosan, lazán

A kapucnis pulóver szintén járhat kéz a kézben a blézerrel, sőt, edzőcipővel, tornacsukával éppúgy összeboronálhatod a lezser fazont. Ha így teszel, ne ess túlzásba a nadrágszárak szélességével, válassz egyenes vonalú vagy testhezálló fazont.

Letisztult alapdarabokkal

Az oversize blézer egyszerű alapdarabokkal is jól működik, egyenes szárú farmerral, szimpla pólóval, garbóval is összekombinálhatod.

Akkor is elérheted a sikkes összehatást, ha semleges színekkel építed fel a szetted, ebben az esetben az anyagok, fazonok eltérő tulajdonságaival teremtheted meg az izgalmas összképet.

Csinosan, nőiesen

A fekete-fehér összeállítás még akkor is elegáns, ha alapvetően lezser szabások alkotják. Egy világos tengerészfazonú oversize blézer hosszú, egyenes kabáttal érvényesül a legjobban, a derékban megkötős szövetkabátkák ilyenkor szóba sem jöhetnek.

A széles vállú zakókhoz, melyek takarják a csípő vonalát, érdemes szűkebb szárú nadrágot választani. A balerinacipő bájosságát itt tökéletesen hangsúlyozza a bokavillantó kialakítás, illetve az egész szettben a blézer mintázata, színe dominál, minden más letisztult és egyszerű.

A hosszú szárú csizmák remekül mutatnak nőies rövidnadrágokkal, a bőrhatású darabokat például már tavasz elején elő lehet kapni, mert stílusukat tekintve abszolút kompatibilisek a harisnyákkal.

A monokróm színhasználat ráerősít az öltözék visszafogottságára, a zakóra helyezett derékövvel pedig tovább fokozhatod a csinos megjelenést.

 

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés