A diáklánystílus mindenkinek ismerős lehet, hiszen a divat az elmúlt években többször is felkapta. Volt, hogy csak a masnis blúzok, bukléblézerek tértek vissza. Ám az elmúlt szezonban egyre inkább szivárognak vissza a klasszikus fazonok, melyeknek nagyobb hagyományuk van, mint azt elsőre gondolnánk.

hirdetés

A diáklánystílus vagy angol nevén csak preppy style az amerikai divattörténelem egyik fontos fejezete. A különleges elnevezés a preparatory school, vagyis előkészítő iskola szóból ered. Ezzel már meg is alapoztuk az irányzatot, hiszen a jól hangzó név nagyszerűen meghatározza, hogy milyen ruhadarabokat foglal magába.

A rakott miniszoknyák, fehér blúzok, nyakkendők, kardigánok és térdzoknik eleinte a fiatal lányok iskolai egyenruhái voltak. Az ötvenes években a diáklánystílus összekapcsolódott a sporttal. Megjelentek a vitorlázásra, lovaglásra jellemző ruhadarabok. Ezek összekeveredtek a preppy klasszikus fazonjaival, és egy új, friss elegyet alkotva uralkodó stílussá váltak a felsőbb osztályok számára.

A diáklánystílus az elmúlt években nem volt meghatározó trend, sokkal inkább egy rétegirányzat volt, melyet páran követtek. A klasszikus ruhadarabokat nem volt egyszerű megszerezni, még úgy sem, hogy az amerikai Ralph Lauren márka ennek a stílusnak az emblematikus képviselője.

Tavasszal előkerülnek a klasszikus fazonok: a diáklánystílus újra hódít

A tavaszi divatban kiemelt szerepet kapnak az egyszerű fehér ingek, melyeket díszíthet valami apró fodor, esetleg látványos gallér. Ez az öltözék alapja, erre jöhetnek a rakott vagy vastagabb szövetből készült szoknyák, blézerek, kardigánok vagy egyszerű pulóverek.

A szoknyát leválthatja a bermuda, esetleg egy egyenes szárú répafazon. Bármelyiket is választod, nem lehet vele hibázni.

Kiegészítők tekintetében főként a lapos talpú cipők kerülnek előtérbe, ha preppyről van szó. A túlságosan magas sarkak itt nem rúgnak labdába, inkább a laposabb, vastagabb kialakítás a nyerő.

Ha azt szeretnéd, hogy az egész szerelésedben visszaköszönjön a diáklánystílus, akkor szükséged lesz egy letisztult szabású szövetkabátra vagy pelerinre. Ezt később felválthatja egy nőies kialakítású ballonkabát.

A preppy alapvetően egy roppant nőies irányzat, ami nélkülözi az oversize fazonokat. A szabásvonalak szépen kiemelik a derekat, mégsem mutatnak túl sokat, ezért a kivágott felsőket, túlságosan rövid szoknyákat nem árt elkerülni.

A stílust főként a fekete, fehér váltakozása uralja. Ebbe kerülhet be a piros, illetve a kék. Az utóbbi időben már bővült a színtár, így akár a rózsaszín vagy a narancssárga is megjelenhet egy-egy klasszikus szerelésben.

Mintázatok tekintetében főként a kockás és a tyúklábmintás darabok kerülnek előtérbe.

A kiegészítőket nem kell halmozni, itt a visszafogottság a lényeg. Elég egy letisztult gyöngysor, esetleg arany fülbevaló, a feltűnőbb csecsebecsék most jobb, ha az ékszeres dobozban maradnak.

A diáklánystílus tehát visszatért, ami részben köszönhető a népszerű sorozatoknak is. Hosszú évek után felújított formában tért vissza a Gossip Girl című széria, melyből nagyon könnyen elleshetők az irányzat fő elemei. Ha valóban szeretnél egy kis inspirációt, akkor Blair Waldorf ruhatárát nézd meg alaposabban, hiszen minden, amit visel, tökéletesen passzol a trendhez.

A nőies trend tehát egyre népszerűbb, a szükséges darabokat pedig nem nehéz beszerezni. Az üzletekben rengeteg klasszikus fazonnal találkozhatsz, ám a stílus elemeinek nagy része lehet, hogy már a szekrényedben is megtalálható.

 

Kiemelt kép: ultrasophisticate / Instagram. 

  • Megosztás:
hirdetés