Egy vörös szett kétségtelenül szexi kisugárzást kölcsönöz viselőjének, piros rúzzsal megbolondítva pedig elképesztően sikkes lehet a megjelenés. Ez a felettébb hangsúlyos és vibráló szín gyakorlatilag soha nem megy ki a divatból. Noha első blikkre furcsán hangzik, az általunk viselt összeállításoknak bizony megvan a maga pszichológiája, a piros ruha éppúgy hatással van ránk tudat alatt.

hirdetés

A vörös szoros kapcsolatban áll a vággyal, a vonzerővel, valamint a szerelemmel, így a legtöbb ember ezekre asszociál elsőként, amikor piros holmiban lát valakit. A feltűnő tónust sokan csak ritkán választják, hiszen egy ilyen karakteres öltözet fontos, határozott mondanivalót rejthet maga mögött, ahogy magára a viselőjére szintén befolyással lehet. A karácsonyi, ünnepi időszakban bukkan fel leggyakrabban a piros szín, ilyenkor még azok is bevetik, akik egyébként tartózkodnak a tüzes árnyalattól. Bár ebben az időszakban a szeretetet, szívünk melegét szimbolizálja, ettől ez még egy szenvedélyes, domináns árnyalat, amely akár töménnyé, tolakodóvá is válhat, ha túlzásokba esel vele.

 

A piros ruha pszichológiája több irányból is megközelíthető

Hogyan hat rád, ha pirosba öltözöl?

Egy vörös szettben biztosan rád irányul majd minden fürkésző tekintet az utcán sétálva, azonban nagy eséllyel ebben az esetben nem kellemetlen érzéseket kelt majd benned a szituáció, inkább jólesően reagálsz rá. A piros ruha viselése növelheti az önbizalmat, dinamikussá tehet, energikusnak és bátornak érezheted magad benne. A piros felpiszkálja a vonzerőt, sőt, határozottabb viselkedést vált ki viselőjéből.

Egy jól megválasztott vörös öltözékben a lelkesedés is jelentősen változhat pozitív irányba. Egy vadító piros árnyalatú ruha viselésekor megemelkedhet a vérnyomás és a pulzusszám, ezek alapján tehát a dögös szín élettani hatásai sem elhanyagolhatók.

Mit vált ki másokból?

Erőteljes érzelmi hatásából adódóan sok nő választja ezt a színt a fontos randevúk alkalmával. Ez az árnyalat olyannyira feltűnő, hogy a legtöbb férfi figyelmét a vörös ruhát viselő nőre irányítja. A kutatók számára is elgondolkodtató kérdés a piros ruha pszichológiája. Több próbálkozást tettek az idők során annak céljából, hogy megállapítsák, a nők valóban szándékosan viselnek-e vörös szetteket egy-egy romantikus találkozó alkalmával. A tudomány jelenlegi állása szerint lehet erre irányuló szándékot felfedezni a randevúra készülő nők gondolkodásában.

Romantikus találkozók alkalmával tehát vonzalmat és szenvedélyt válthat ki a másik félből egy piros kreáció viselése, persze, a dolog összetett, hiszen a ruha fazonja szintén beleszól a külső megítélésbe. Ha túlságosan kihívó, a másik fél úgy érezheti, a randipartnere nem túl megbízható személy.

Vannak bizonyos szituációk, amikor ellenérzéseket kelt a másik félben az általad viselt piros darab. Ilyen például egy állásinterjú, melyen számodra ugyan önbizalom-növelő forrást jelenthet a feltűnő kosztüm, a munkáltató mégis túlzóan erőteljesnek, agresszívnak, rámenősnek érezheti a személyiségedet.

Könnyedén ellenszenvet válthat ki másokból egy feltűnő és piros ruha viselése olyan események alkalmával, ahol jobb elvegyülni a tömegben. Nem véletlen az sem, hogy esküvőn nem illendő tetőtől talpig pirosba öltöznie a vendégeknek. Feltűnő mivolta miatt tolakodó viselkedésnek tűnhet, mintha azért teperne az illető, hogy elhappolja az arára irányuló figyelmet. Ezért érdemes átgondolni, hogy milyen hatást válthat ki másokból a csodálatos, vadító szerelés.

 

Karácsonykor igazi trendszín

Karácsonykor még azok a nők is felveszik a szekrény mélyén pihenő piros ruhájukat, esetleg pulcsijukat vagy blúzukat, akik az év során egyébként nemigen hordják a tüzes árnyalatot. A ragyogó vörös abszolút ünnepi árnyalat, igazi trendszínnek minősül az arany, az ezüst és a zöld mellett. Habár inkább a hagyományok, szokások miatt alakult úgy, hogy az ünnepek alkalmával az emberek piros holmikba bújnak, pszichológiai oka is van a merészebb, színesebb öltözködésnek.

A piros melegséget, boldogságot sugároz, ami egyértelműen társítható a karácsony adta életérzéssel. Ennélfogva nem csupán azért célszerű vörös ruhába bújni, mert az jól mutat a szépen feldíszített fa mellett. Az erőteljes tónus a hangulatot szintén befolyásolhatja. Noha nem az számít, hogy milyen holmikban van az ember lánya, a viselt darabok árnyalata tényleg sokat nyom a latban, feldobja az ünnepi időszakot, ha piros cuccokra esik a választás.

Az öltözék jellege azonban ilyenkor egészen más, mint egy csábító, femme fatale stílusú vörös összeállítás esetében. A piros-kék kockás anyagok, a nyugodt zöld mellé rendelt meleg tónusok sokkal inkább harmóniát, szeretetteljes, meghitt hangulatot teremtenek. Bár a vörös szenvedélyes, stimuláló hatású, erőt sugárzó, izgató tónus, karácsony idején az otthon melegét, a biztonságot is jelenti, ezt azonban higgadt színek párosításával éri el.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés