A bőrápolás lépései életszakaszonként változnak, harmincéves kor felett már egészen más gondoskodást igényel az arcbőr, mint korábban. A szakértők szerint ezekre kell fokozottan odafigyelni.

hirdetés

A hiányos, hanyag ápolás következtében – amely nem veszi figyelembe a bőr változó igényeit – az évek hamarabb nyomot hagynak a bőrön. A bőrünkkel való törődés ugyanakkor nem választható el az egészségünkre irányuló védelemtől. Az, hogy önpusztító, vagy inkább építő jellegű, aktív életmódot élünk, merőben meghatározza a bőr állapotát, hiszen az étkezésen, belső egyensúly megóvásán is múlik, hogy az idő előrehaladtával mennyire lesz ellenálló a külső környezeti, illetve a belső oxidációs hatásokkal szemben. A védelem összetett dolog, így az életmódon túl a bőrápolás éppúgy fókuszba kerül.

A húszas éveik elején sokan még egyáltalán nem fektetnek nagy hangsúlyt a bőrápolásra, azonban 25 éves kor környékén jellemzően már tudatosan alkalmazzák a különböző hatóanyagokat, kencéket és szérumokat. Harmincéves kor felett kissé átalakulnak az otthoni szépítkezés lépései, ugyanis belép a képbe a ráncok elleni küzdelem.

Bőrápolás 30 felett: ezekre a lépésekre kell fokozottan figyelni

Míg tinédzserkorban sokak számára a pattanások jelentik a legnagyobb kihívást, később a különböző bőrproblémák mellett már a hidratálás, a fényvédelem és a ragyogó, üde bőrfelszín megőrzésén alapulnak az otthoni bőrápolás lépései. Egyesek már a húszas éveikben elkezdenek kísérletezni a különböző hatóanyagokkal és összetevőkkel, hiszen, ahogy egyre bővül a szépségápolással kapcsolatos tudásunk, és egyre inkább megértjük a bőrünk működését, fokozottabb jelentőséget tulajdonítunk a megelőzésnek, a védelemnek, és a természetes regenerálódás megerősítésének.

A harmincadik életév betöltése némileg vízválasztó lehet, ugyanis akik korábban nem foglalkoztak különösebben a bőrük állapotával, nagyobb hajlandóságot mutathatnak egy tudatos rutin kialakítására, míg azok, akik már addig is rászánták az időt a kencézésre, számos terméket lecserélnek az otthoni repertoárban.

Ennek oka, hogy harmincéves kor körül már sokaknál jelentkeznek a finom mimikai ráncok, a bőr ilyenkor már szép lassan veszít rugalmasságából, a kollagéntermelődés lassulni kezd, ami látványos nyomot hagy a hámrétegen. Természetesen jórészt a genetikától és az életmódtól függ, hogy a bőr állapota miként változik az idő múlásával, azonban az otthoni arcápolás lépései jelentősen lassíthatják az öregedés ütemét.

 

Alapos tisztítás és hidratálás

Ez nem csak harmincéves kor felett igaz, már a húszas években fontos szem előtt tartani, hogy az alaprutin két legfontosabb lépése az alapos tisztítás és a mély hidratálás. A sminkmaradványok és a szennyeződések durván eltömítik a pórusokat, az arcbőr nehezen jut levegőhöz. Minden esetben nagyon fontos, hogy csak úgy szabad nyugovóra térni, hogy a hámréteg mindenféle idegen anyagtól megszabadult.

Harminc után már a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy milyen a bőrtípusuk, az arctisztítók között is már eszerint célszerű válogatni. Vannak hidratáló összetevőkkel dúsított verziók, de az érzékeny, problémás bőr számára éppúgy lehet megfelelő lemosót találni. A hidratálás soha nem maradhat ki az arcápolási rutinból, bizonyos kor felett pedig különösen fontossá válik az alapos, mély táplálás.

A bőr vízmegkötő képességének támogatására a hialuronsavas szérumok éppúgy megfelelnek. Megfelelő hidratáltság nélkül az arcbőr teljesen elveszítheti ragyogását, a finom ráncok pedig mélyebbnek tűnnek a telt, üde bőrkép hiányában. A szakértők azonban nem csak ezt a hatóanyagot ajánlják, ugyanis a hialuronsav vetélytársa a PGA, avagy a polyglutamic sav. Ez egy aminosav, ami nem csak ötször hatékonyabban köti meg a vizet, mint a hialuronsav, hanem gátolja a hialuronidáz enzim működését, így a megelőzésben is szerepe van. Ez az enzim okozza a hialuronsav-termelés idő előtti lelassulását, mivel lebontja a molekulákat.

Az idő múlásával a bőr szép lassan veszít nedvességtartalmából, a vízmegtartó képessége pedig ezzel egyidejűleg romlik. Akár száraz, akár zsíros bőrtípusról van szó, érdemes kísérletezni a testesebb krémekkel és arcolajokkal, amelyek hatékonyan táplálják a bőr mélyebb rétegeit is, valamint javítják a hámréteg nedvességmegtartását. A vizes bázisú termékek mellett tehát célszerű a krémes textúrájú, olajos hidratálókat szintúgy bevonni a napi arcápolási rutinba.

A fényvédő a tudatos bőrápolás alapeleme 30 felett

Sokan már a húszas éveikben is gondosan figyelnek arra, hogy a fényvédőt nem csak napozáskor kenik fel az arcukra, mindennap aktívan használják a különböző formulákat. A bőröregedést talán az UV-sugarak káros hatása tudja csak igazán felgyorsítani, így a sejtromboló hatást célszerű hatékonyan kivédeni.

Télen minimum az SPF 30-as, míg nyáron az SPF 50-es fényvédők alkalmazását ajánlják a szakemberek. Smink alá mindenképpen tanácsos felvinni a kencét, de otthon éppúgy be kell építeni a reggeli rutinba, ugyanis az ablakon áttörő sugarak szintén negatívan befolyásolják a bőr állapotát.

Manapság már nem csupán a szimpla fényvédők találhatók meg a boltok polcain, sokan a fényvédővel dúsított hidratálókra esküsznek. Ezekkel két legyet üthetsz egy csapásra, ám a választásnál arra figyelj, hogy milyen mértékű védelemmel látja el a bőrödet az adott termék.

 

A legtöbb nappali arckrém rendelkezik fényvédővel, ám ezek a készítmények önmagukban nem alkalmasak az erős napsugárzás elleni védelem megalapozására. A külön arcra, bőrtípusnak megfelelően kifejlesztett fényvédők használata elengedhetetlen az arckrém felett, különösen a tavaszi időszaktól kezdve.

A bőrsejteket jelentősen roncsoló, úgynevezett kék fény elleni védelem szintén fontossá válik harminc felett. A HEV – High Energy Visible light – a látható tartományba eső, nagy energiájú fény, amit a napfény ugyanúgy tartalmaz, ám nagyobb mennyiségben a különféle kütyük képernyője sugározza. Mivel idővel a bőr természetes ellenálló képessége csökken, a sejtromboló kék fénnyel szemben is sérülékenyebbé, esendőbbé válik, ezért érdemes olyan kencékkel megerősíteni a bőr védelmét, melyek teljes körű oltalmat biztosítanak az UVA- és az UVB-sugárzás, valamint a monitorok, képernyők által is kibocsátott kék fény ellen.

Serkenteni kell a kollagéntermelést

Harmincéves kor felett jelentősen lassulni kezd a kollagén-, illetve elasztintermelődés. Ennélfogva az otthoni bőrápolás fókusza mindenképpen a szintézis folyamatának felgyorsítását takarja. Ahhoz, hogy a ráncok minél később jelenjenek meg, és a bőr ne veszítsen üdítő ragyogásából, célszerű olyan hatóanyagokat beépíteni a napi rutinba, amelyek hozzájárulnak a kollagén szinten tartásához.

A C-vitamin például egy remek antioxidáns, amely hatékonyan járul hozzá a kollagéntermelő folyamatok kiegyensúlyozott működéséhez. Akár egy C-vitaminos kencével vagy szérummal is elősegítheted a ráncok elleni küzdelem sikerességét.

30 felett a hámlasztás nem hiányozhat a bőrápolás lépéseiből

Az idő múlásával egyre nehezebben regenerálódik a bőr. Noha az elhalt hámsejtek önmaguktól leválnak, nem árt egy kicsit rásegíteni a folyamatra. Sokan kifejezetten irtóznak az otthoni hámlasztástól és kizárólag szakemberre bízzák a folyamat elvégzését. Ám manapság már számos kíméletes termék található a boltok polcain, amelyekkel nehéz hatalmas hibát véteni a fürdőszobában.

Természetesen az otthoni kémiai hámlasztók alkalmazásához sem árt némi háttértudás. Egy kis kutakodás után azonban a rendszeres használatuk abszolút hozzájárul a bőröregedés lassításához és az üde, ragyogó bőrkép megőrzéséhez. A különböző peelingek felgyorsítják a sejtregenerációs folyamatokat, hozzájárulnak a bőr megújulásához, ezáltal teltebb, fiatalosabb megjelenést kölcsönöznek az ábrázatnak.

Vezesd be a ráncok elleni hatóanyagokat

Noha harmincévesen a ráncosodás, a bőr tónusvesztése és a kontúrok, vonások megereszkedése még sokak számára nagyon távolinak tűnik, a szakértők egyöntetű véleménye alapján a megelőzés az, amivel a leghatékonyabban lehet küzdeni a bőröregedés ellen. Éppen ezért harmincéves kor felett már célszerű bevezetni olyan hatóanyagokat a napi rutinba, amelyek hatékonyan lassítják az öregedés folyamatát. A C-vitamin mellett a különböző peptidek, ceramidok, valamint a retinol és a niacinamide is abszolút hozzájárul a feszes, rugalmas hámréteg megőrzéséhez.

Az antioxidánsok szerepéről sokan megfeledkeznek, pedig nem csak a táplálkozásban, a bőrápolásban is elengedhetetlenek. A bőr legerősebb védőbástyája az antioxidánsokkal felvértezett immunrendszere, amely kivédi a szabad gyökök sjetromboló hatását, illetve a stressz és a napfény okozta károkat ugyszintén csökkenti. A bőr ellenálló képessége azonban a kor előrehaladtával egyre inkább meggyengül, így a belső oxidációs folyamatok is felgyorsulnak.

Mindez antioxidánsokkal lassítható a leghatékonyabban, amelyek külsőleg-belsőleg alkalmazva egyaránt hatékonyak. Az antioxidánsokban gazdag étrend mellett használj olyan hatóanyagokat, melyek növelik a bőr védekező képességét. Nem csak egyes vitaminok bírnak ilyen tulajdonságokkal, például a kvercetin, illetve a szójaolaj, a CBD- és CBG-olaj, a csipkebogyóolaj, a mangóvaj  is hasznos antioxidánsokat tartalmaz, ugyanígy minimalizálja a ráncok kialakulását felgyorsító oxidáló külső hatásokat a tengeri algák és a zöld tea kivonata, vagy a ferulinsav, a borostyánkősav.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés