Általában nem a barázdák megjelenése, hanem azok elmélyülése befolyásolja jobban az arc megjelenését, a mimikai ráncok berögzülése ellen azonban otthoni kezeléssel is sokat tehetsz, a masszázs például nemcsak megelőzésre, hanem finomításra is alkalmas.

hirdetés

Bár az arcon végzett rendszeres masszázs hatása nem ér fel a profi ráncfeltöltések, bőrkezelések eredményességéhez, a gyakori stimulációval megelőzhető a mimikai ráncok elmélyülése, valamint növelhető a bőr rugalmassága.

A már berögzült, mélyebb barázdák is szépen finomíthatók a megfelelő technikákkal, ráadásul ezeket az otthoni kezeléseket nem nehéz elsajátítani és begyakorolni. Így lényegében ingyen, saját kezűleg tehetünk a bőrünk frissebb, üdébb, egységesebb, ruganyosabb felülettel bíró megjelenéséért.

Kétféle olyan ránctípus van, amire különösen jó hatással van a napi rendszerességgel végzett masszázs.

Ezek a mimikai ráncok látványosan halványodnak a masszázs hatására

Az életkor előrehaladtával előbb-utóbb megjelennek a finom felszíni barázdák az arc felületén, ám ez a természetes öregedési fázis önmagában még nem okoz esztétikai problémát. A lágyabb mosolyráncok, a kisebb redők nem igazán szólnak bele az üde megjelenésbe, esetenként szexepilként is működhetnek.

Az arcterületek nagyobb mértékű változása akkor következik be, amikor a mimikai ráncok szigorúbbá, mélyebbé válnak, a kontúrok pedig veszítenek feszességükből és úgymond megereszkednek. Ennek következtében petyhüdtebb lesz az arctónus, sőt, szomorúbbnak, fáradtabbnak tűnhet a megjelenés.

Kép: Getty Images.

 

A ráncok megjelenése törvényszerű, az öregedéssel járó természetes folyamat, ám az életmódbeli és bőrápolási szokásokon is múlik, hogy milyen mértékben változtatják meg a vonásokat. A lefityegő, elmászó vonalak komornak tüntethetik fel viselőjüket, a kisebb barázdák azonban nem szólnak bele a bőr üde, friss küllemébe.

Az idő múlásával csökken az elasztin és a kollagén termelése, amitől rugalmatlanabb lesz a hámréteg, így könnyebben elveszítheti tartását, itt-ott besüppedhet, a mimikai vonalkák pedig elmélyülhetnek, berögzülhetnek. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az öregedő bőr vízmegtartó képessége évről évre romlik, valamint a zsírréteg, ami kipárnázza, szintén megcsappan, nem nehéz kitalálni, hogy mitől veszíti el fokozatosan a ruganyos tartását. A száraz, zsírhiányos bőr gyűrődései jobban be tudnak rögzülni, ezért a megelőzés első és egyik legfontosabb pillére a külső és belső hidratálás.

A bőrápolás folyamán a lipideknek, ceramidoknak szintén nagy szerep juthat, ha a nedvességmegőrző képesség feljavítása a cél. Mivel a mozgató izmok és tartást adó kötőszövetek állapota, valamint a bőrsejtek oxigén- és tápanyagellátása éppúgy hatással van arra, hogy milyen ütemben és mértékben öregedik a bőr, érdemes mindezek karbantartására is fókuszálni az arcbőr ápolásakor.

Kép: Getty Images.

 

Az egészséges, vitaminokban, antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozáson, illetve a megfelelő vízfogyasztáson túl az arcápolási rutinba beültetett masszázs is hozzájárulhat a feszesebb, rugalmasabb, üdébb bőrképhez.

Mimikai ráncok típusai

Hunyorgás, mosolygás, sőt, a szorongó arckifejezés következtében gyakran gyűrődik a bőr, ám ha az izmok kevésbé renyhék, és viszonylag rugalmas a hámréteg, nem rögzülnek be nagyon mélyen, avagy idősebb korban is kevésbé lesznek láthatók.

A mimikai ráncoknak azonban van két típusa, amelyek látványosabban barázdálják az arcot, és elmélyült állapotukban képesek szigorúbbá, komorabbá tenni a megjelenést.

Az egyik a két szemöldök között, az úgynevezett glabella területén függőlegesen elhelyezkedő haragos ránc, amitől nem kelt túl kedves benyomást az arc. Pedig sok esetben a szemek gyakori erőltetése okán jön létre, nem azért, mert az illető gyakran haragos. A hunyorgás nem csak a szemkörnyéki barázdákat mélyítheti el, hiszen a környező izmokat is terheli. Az összehúzódásuk miatt könnyedén elmélyülhetnek a szemöldök közötti ráncok.

 

Hasonlóképpen látványos, ha a nasolabiális redők, más néven nevetőráncok mélyülnek el. A legtöbben ezeket az árkokká süppedő vonalakat töltetik fel hialuronsavval, hogy ne változtassák szomorúvá, fáradttá az arckifejezésüket.

Bár a feltöltés gyorsabb és kétségkívül fiatalosabb eredményt hoz, ha már mély barázdákról van szó, a rendszeres masszázs is képes finomítani a berögzült vonalakat, valamint hatékonyságával eleve megelőzhető a mimikai ráncok „elmérgesedése”.

Csupán a megfelelő masszázstechnikákat kell alkalmazni. A stimulációval ellazíthatod az izmokat, javíthatod a bőrsejtek oxigénellátását és tápanyagfelvételét, így tovább megőrizheted az arcbőröd rugalmasságát.

Kép: Getty Images.

 

Egy-egy mozdulatsor alkalmazása pár percet vesz csupán igénybe, ezáltal könnyű beilleszteni a mindennapi rutinba, de ha épp nincs időd, olyankor sokat segít, ha masszírozó arctisztító kütyüt használsz. A masszázst alkalomadtán arcjógával, gua sha masszázskővel vagy arcrollerrel kombinálhatod, amelyek segítenek karbantartani az izmokat. A jól működő izomzat pozitívan hat a bőrszövet anyagcsere-működésére és méregtelenítő folyamataira, ami késleltetheti a ráncok kialakulását és elmélyülését.

A fentebb látható videó a szemöldök közti mimikai ráncok megelőzésére és finomítására alkalmas, több technikát mutat be a szakember, aki bőrfiatalító masszázsterápiával foglalkozik.

Az alábbi felvételen pedig az orrcimpáktól induló, szájkörnyéki mimikai ráncok elmélyülését blokkoló stimuláló masszázs látható. Többféle mozdulatsort mutat az arcmasszázs szakértője, amelyeket érdemes rendszeresen alkalmazni.

 

Ám azt nem árt szem előtt tartani, hogy a masszázs nem holmi varázspálca, ami azonnali eredményt hoz, és bár látványosan javítja a bőrképet, a már berögzült, elmélyült vonalakat csak finomítani tudja, teljesen nem fogja eltüntetni. Ráadásul önmagában az arcmasszázs alkalmazása édeskevés, ha az életmódbeli szokások és tényezők folyamatosan a bőr rugalmassága ellen dolgoznak.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés