A ferulinsav méltatlanul ritkán kerül szóba, pedig nem új keletű hatóanyag a kozmetikai iparban. Az egyik legerősebb természetes antioxidáns, amit növényekből vonnak ki. Többféle módon segíti a bőr védelmét és regenerációját, sejtszinten lassítja a hámréteg öregedését.

hirdetés

Az ázsiai szépségápolásban a rizs nagy szerepet játszik, kivonatai nem csak a házi készítésű kencékben kapnak helyet. A K-beauty begyűrűzése óta tudjuk, hogy a rizs és a rizskorpa rendkívüli mértékben javítja a bőr állapotát, megerősíti struktúráját, illetve lassítja a bőröregedést. Ezt azonban nem csak az értékes aminosavaknak és ásványi anyagoknak köszönheti, a rizsben ugyanis megtalálható a ferulinsav, amely bivalyerős antioxidáns.

A rizsen kívül a zab és a szőlő is tartalmazza, illetve a spenót, a petrezselyem levelében és különféle magvakban is előfordul. A ferulinsav ránccsökkentő és -megelőző hatása abban rejlik, hogy hatékonyan pusztítja a bőr működését gyengítő szabad gyököket, kivédi az öregedést felgyorsító környezeti ártalmakat, és ami a legjobb, hogy a napkárosodás kockázatát is jelentősen csökkenti.

Ráncok megelőzésére és csökkentésére is jó: a ferulinsav így hat a bőrre

A ferulinsav kiváló antioxidáns, így elsősorban a bőr védekező- és ellenálló képességét erősíti. Hatékonyan lassítja a ráncok, megereszkedések kialakulását, valamint mérsékli a már meglévő barázdák mélységét, ugyanis jelentősen csökkenti a bőrben végbemenő oxidációs folyamatok okozta károkat.

 

A korai ráncok megjelenéséért nagyrészt az UV-sugárzás tehető felelőssé, hiszen hatására zavar keletkezhet a melanin és a kollagén termelésében. A napkárosodás összeadódik az évek során, és elképesztő pusztítást végez a bőrben. Az előállított kollagén hamarabb lebomlik, mielőtt hasznosulna, az elasztin és a kollagén szintézise is belassul, illetve pigmentfoltok keletkezhetnek, sőt, hiperpigmentáció jöhet létre. A hámréteg veszít feszességéből és rugalmasságából, mivel a sejtek jóval komótosabban regenerálódnak, ennek következtében összességében felgyorsul a bőröregedés.

A ferulinsav amellett, hogy semlegesíti az UV-sugárzás hatására keletkező szabad gyököket, és ezzel megakadályozza sejtromboló tevékenységüket, még a kollagénszintézist is képes serkenteni, illetve kivédi a napkárosodás következményeit. Ennek köszönhetően igencsak lassítja a napfény által belobbanó öregedési folyamatokat. A fényvédő anyagok kiegészítéseként szintén gyakran alkalmazzák, bár önmagában a fényvédő hatása nem nyújt elegendő védelmet, szuper erősítést ad a kencékbe rejtve.

Öregedésgátló szérumokban, arc- és testápoló krémekben, antioxidáns-komplexekben, fényvédő hidratáló arckrémekben, napozás utáni testápolókban, szemkörnyékre ajánlott kencékben egyaránt találkozhatsz ezzel a hatóanyaggal, amit előszeretettel elegyítenek más antioxidánsokkal, például C-, E- és A-vitaminnal, a ráncok elleni készítményekben pedig gyakran kerül össze a hialuronsavval.

A rizskorpában is megtalálható a ferulinsav, étrend-kiegészítőkhöz gyakran alkalmazzák a kivonatát.

 

Porállagú összetevőként, önmagában is kapható, kifejezetten ajánlják kozmetikai receptekhez, bőrfiatalító kezelésekhez. Vízben enyhén oldódik, így nem érdemes pontos útmutató nélkül nekiállni például egy ferulinsavas krém kikeveréséhez. Maga a hatóanyag minden bőrtípus számára megfelelő, ám a különféle kozmetikai készítményekben más-más komponensekkel szerepel együtt, ezért azokat éppúgy figyelembe kell venni.

Táplálékkiegészítőként általában őrölt maghéj formájában árulják, emellett egészségügyi termékekben úgyszintén előfordul, illetve a gyógyszeriparban is alkalmazzák.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés