A tudatos bőrápolásban hatalmas szerepet kapnak a retinoidok, ám azt talán kevesen tudják, hogy mire is jók pontosan ezek a fantasztikus anti-aging hatóanyagok. Nem véletlenül alkalmazzák előszeretettel a ráncok megelőzésére.

hirdetés

A tudatos bőrápolás egyre nagyobb fókuszt kap, rengeteg nő ássa bele magát a különböző hatóanyagok világába annak érdekében, hogy a számára legmegfelelőbb kencékkel, összetevőkkel védje, ápolja és táplálja az arcbőrét. Noha a bőr öregedését nagyon egyszerű kizárólag a genetika számlájára írni, ma már tudjuk, hogy az életmódbeli tényezők, a különböző külső hatások, valamint az arcápolási szokások éppúgy befolyásolják a ráncok felbukkanásának idejét és mértékét. A korai kontúrvesztés, valamint a már meglévő finom barázdák ellen nem csupán botoxkezeléssel és különböző plasztikai beavatkozásokkal lehet tenni, már az is félsiker, ha az ember lánya egy kicsit jobban odafigyel a bőrápolási rutinjára.

Nem egyszerű azonban megtalálni az arany középutat. Nagyon sok krém borítóján vagy dobozán ott tetszeleg a „ráncok ellen” felirat, azonban a csomagolásnak nem érdemes csak úgy bedőlni. Mindig célszerű megvizsgálni, hogy az adott termék milyen hatóanyaggal tesz a barázdák késleltetése és elmélyülése ellen, illetve amellett milyen komponensek szerepelnek. Gyakran nem a hatóanyaggal van a baj, ugyanis megfelelően hasznosul, hanem inkább a plusz-mínusz játékkal. Sok kence hatását lerontják az olyan összetevők, mint az irritáló illatanyagok, vagy egyéb, kockázati tényezőt jelentő adalékok. Azt is figyelembe kell venni, hogy minden arcbőr más, ezáltal más típusú kezelést igényel. Vannak olyan hatóanyagok, amelyek egyeseknél irritációt okoznak, míg másoknál remekül működnek. Másrészről, bár sok kencére ráhúzzák az anti-aging jelzőt, nem minden alapanyag mögött van szakirodalmi háttér vagy kutatás. Miközben némelyek csak közvetetten segíthetik a bőröregedés lassítását, mások hatékonyabban szólnak bele a kontúrvesztés folyamatába.

Noha harmincévesen még nem sokakat foglalkoztat a bőröregedés gondolata, már ilyenkor érdemes elkezdeni egy szuperül felépített anti-aging rutint. Sokan mondják, hogy nem holmi csoda áll az ötvenes életkorban is ragyogó bőr hátterében, hanem a fiatalkorban is rendszeresen használt fényvédő. Az SPF fontosságával szinte mindenki tisztában van, ám nem kell kizárólag a fényvédő kencékre bízni a ráncok elleni harcot. A retinoidok éppen olyan sokat tehetnek a bőr rugalmasságának megőrzéséért.

 

Mik azok a retinoidok?

Valljuk be, a hatóanyagok útvesztőjében egyáltalán nem könnyű eligazodni. Sokan nem is tudják, hogy a squalane és a squalene nem ugyanaz, azonban az egyetlen betűnyi, aprócska különbség nagyon fontos eltérést jelez. Ugyanez igaz a retinoidokra is. Retinoidok, retinol, retinal, retinolsav, most akkor melyik micsoda, és mit kell keresni a szépségápolási kencék hátoldalán?

A retinoidok csoportjába tartozik az összes fentebb felsorolt összetevő, így talán a bőrápolás szempontjából érdemes maguknak a retinoidoknak a mechanizmusát megérteni ahhoz, hogy tudjuk, miért olyan fontosak az anti-aging szépségápolásban. A retinoidok az A-vitamin-származékok csoportjába sorolhatók, amiből már sejthető is, hogy valóban jolly joker szerepet töltenek be az arcápolásban. Számtalan alkalommal fejtegettük már, hogy az A-vitamin milyen szuper hatással van a hámrétegre, nem is kérdés, hogy a különböző származékokról ugyanez mondható el.

De mit is tesznek pontosan az arcbőrrel? A retinoidok erős antioxidáns hatásuknak köszönhetően jelentős befolyással vannak a bőröregedésre, lassítják a ráncok megjelenését és segítik a sejtek megújulását. Elősegítik a kiegyensúlyozott kollagéntermelést, ami nélkülözhetetlen a bőr feszességének megőrzéséhez. Az már csak hab a tortán, hogy nem csupán a rugalmasság fenntartásában jeleskednek, az idő múlásával, valamint a napkárosodás következtében megjelenő pigmentfoltokkal éppúgy elbánnak, sőt, a pattanásokkal és az utánuk maradó hegekkel szintén hatékonyan megküzdenek.

 

Melyiket érdemes választani?

A retionidok családjába tehát több hatóanyag is tartozik, amelyek azért eltérnek egymástól. Ha retinoidként keresi az ember a megfelelő kencét, nemigen jár sikerrel, ugyanis az összetevők között hamarabb lehet a retinollal, a retinolsavval vagy a retinallal találkozni, sőt, a kereső még a HPR-t is feldobhatja a listázott termékek között, ami már teljes gubancot és káoszt okozhat egy bőrápolásban kevésbé jártas ember számára.

A retinoidok között a bőr igényeit figyelembe véve tanácsos válogatni. Vannak erősebb, ezáltal hatékonyabb és gyorsabban működő, valamint gyengédebb s egyúttal kevésbé hatékony verziók a kategóriában. Na persze itt a kevésbé hatékony is hatékony, ezt fontos szem előtt tartani! A különböző bőrtípusok, a ráncok elmélyülésének mértéke nagyban meghatározza, hogy a hámréteg milyen típusú kezelést igényel vagy bír el, semmiképp nem érdemes túlterhelni a bőrt, hiszen annak sokkal rosszabb vége lehet, mintha felbukkan néhány apró barázda vagy pigmentfolt.

Retinol

A retinol talán a legismertebb tagja a retinoidok csoportjának, nem véletlenül. Sokan alkalmazzák anti-aging rutin részeként a retinolt, amely valóban hatékonyan küzd a bőr rugalmasságának megőrzéséért. A retinol nem egy aktív molekula, tehát ahhoz, hogy valóban hatással legyen a sejtekre, elsőként egy átalakuláson kell keresztülmennie. A bőrben lévő enzimek retinolsavvá alakítják, ennek köszönhetően gyengédebben bánik a hámréteggel, mint maga a retinolsav. Éppen ezért ugyanahhoz a hatáshoz magasabb koncentrációra van szükség, ám ebben az esetben is érdemes a bőr igényeit előtérbe helyezni. Soha ne indítsd a bőrápolási rutint egy durva savval vagy retinoidfélével, a hámréteget először csak kisebb területen ismertesd meg az újonnan bevezetett hatóanyaggal. A koncentrációt szigorúan lépésenként emeld a tökéletes eredmény eléréséhez!

Retinal és HPR

Tehát leegyszerűsítve, van a jól ismert retinol, ami azért gyengédebb a retinolsavnál, de nem is olyan hatékony, hiszen a bőrben lévő enzimeknek még át kell alakítania az anti-aging hatáshoz. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, a csoportban még több A-vitamin-származék található, amelyeket előszeretettel alkalmaz a szépségipar. Ilyen például a retinal, ami egyre elterjedtebbé vált az elmúlt időszakban. A retinal gyorsabban hat a retinolhoz képest, azonban ezzel együtt nagyobb eséllyel okoz irritációt.

A HPR egy új generációs retinoid, amely elképesztően gyengéd és nagyon finoman bánik a bőrrel. Ha érzékeny a hámréteged, mindenképpen érdemes ezt az összetevőt keresned a kiszemelt kence hátoldalán, hiszen a hatása éppen olyan szuper, mint bármely más retinoidszármazéké, azonban kíméletesebben harcol a ráncok és a pigmentfoltok ellen.

Összességében a retinodiok tehát abszolút hatékonyan küzdenek a bőröregedés ellen, ám érdemes személyre szabni, hogy melyik típusát választod és illeszted bele a saját anti-aging rutinodba.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés