Az egészséges, ragyogó bőr alapja az erős, ellenálló védőréteg. Ha a hámréteg barrier funkciója meggyengül, sokkal védtelenebb lesz a külső káros hatásokkal szemben, könnyebben kiszárad, pattanások, korai ráncok jelentkezhetnek, és lassabb regenerációra lehet számítani. Ám akadnak olyan hatóanyagok, melyekkel segítheted a bőr öngyógyító és védelmi folyamatait, illetve támogathatod a hidrolipid filmréteg helyreállítását.

hirdetés

A bőr a a testünk legnagyobb felületű szerve és egyben a legelső védelmi bástyája, ami fontos feladatokat lát el. Összetett a felépítése, hiszen részt vesz a testhőmérséklet szabályozásában és a folyadékegyensúly fenntartsásában, illetve védi a testet a fizikai behatásokkal szemben. Úgy is mondhatjuk, hogy pajzsként funkciónál, ezért kiemelten fontos a megfelelő gondoskodás.

A nap folyamán rengeteg káros behatás éri kívülről és belülről: az UV-sugárzás, a szél, a stressz, a kialvatlanság, a hőmérsékletingadozás, az egészségtelen táplálkozás, valamint a nem megfelelő ápolás egyaránt negatívan befolyásolhatja, illetve meggyengítheti védekezőképességét.

Az ellenálló védőréteg nélkülözhetetlen

A bőr három rétegből áll: bőralja, irha és felhám. Ezek közül a felhám a legvékonyabb, mégis a legfontosabb, hiszen ez érintkezik közvetlenül a környezettel. A hatóanyagok nagy része itt szívódik fel, gyakran a hámréteg egész állapota ennek a rétegnek az egészségétől függ. Ha károsodik, akkor megjelenhetnek a vízhiányos, száraz területek, az akné vagy az ekcéma.

A hidrolipid filmréteg fontossága

Az erős védőréteg tehát kiemelten fontos, hiszen, ha sérül, már nem képes ellátni a funkcióit. A barrier funkció nem csak az egészséges életmód, hanem a megfelelő bőrápolás is kiemelten fontos. Az epidermisz a bőr külső rétege, mely a védelmi feladatokat látja el. Az itt található lipidek, zsírok, nemcsak szigetelik és kipárnázzák a bőrt, hanem segítenek bent tartani a nedvességet. A lipidek alapvető fontosságúak, hiszen ezek képezik a barrier funkció alapját.

Nélkülük a bőr sok vizet veszít, könnyen kiszárad, és hiába kap megfelelő hidratálást, a pótolt nedvesség egyszerűen elszökik a felsőbb rétegekből. Továbbá lipidekből -zsírból -, és vízből áll össze az epidermiszt borító hidrolipid filmréteg. Ez a bőr saját védekező pajzsa, amiben nem tudnak elszaporodni a baktériumok, és ami a bőr alsó rétegeibe való bejutásukat is meggátolja. A víz elpárolgását, valamint a káros anyagok beszökését úgyszintén megakadályozza, ám, ha sérül, az olyan, mintha senki nem őrizné a tárva-nyitva maradt várkaput, így könnyedén átsétálhat rajta az ellenség.

A hidrolipid fimréteget nagyon könnyű tönkretenni a bőr túltisztításával, szárító, irritáló hatású, alkoholos, vagy túlzottan habzó készítményekkel, illetve a gyakori durva bőrradírozással.

Tudatos bőrápolás

A bőr védőrétege már a tudatosan felépített bőrápolási rutinnal is megvédhető. Fontos a megelőzés, hiszen a bőrproblémákkal már sokkal nehezebb megküzdeni, mint megakadályozni a kialakulásukat. Az elegendő alvással, vízfogyasztással és az omega-3 zsírsavakban bővelkedő ételekkel már sokat tehetünk a barrier funkció megerősítéséért. A cukor is befolyásolja a hámréteget, ezért inkább a zöld leveleseket érdemes előnyben részesíteni, megfelelő fehérjefogyasztással kombinálva.

A túlságosan erős hatóanyagokat jobb kerülni, és a hámlasztást sem szabad túlzásba vinni. A hámlasztó hatású készítmények irritálhatják a bőrt, meggyengíthetik a védőréteget. A különféle illióolajok, az alkohol szintén károsak lehetnek, érzékeny bőrre pedig egyáltalán nem javasolt a használatuk.

A megelőzésnél még fontos megemlíteni a fényvédelmet, ami az arcbőr esetén elégedhetetlen, hiszen a nap káros sugarai roncsolják a sejteket, és sokkal hamarabb megjelennek az öregedés látható jelei.

Ápoló hatóanyagok, amelyek erősítik a bőr védőrétegét

A megfelelő hőmérsékletű víznek úgyszintén nagy a szerepe, ahogyan a gyengéd arclemosók is hozzájárulnak az erős védőréteghez. A hatóanyagokról sem szabad elfeledkezni, a jó összetevőjű kencék feltöltik, megfiatalítják a küllemet.

Ceramidok

A ceramidok természetesen megtalálhatóak a bőrben. Olyan zsírmolekulák, amelyeknek a termelődése folyamatosan csökken. Ezek gondoskodnak a hámréteg védőrétegéről és a nedvességtartalmának megőrzéséről. Ha túlságosan kevés található belőlük az arcbőrben, akkor a bőrfelület szárazzá, irritálttá válhat, meggyengül a külső réteg, és már nem működik megfelelően a barrier funkció.

A ceramidok csökkenését sok minden befolyásolhatja, hozzájárul a száraz levegő, a hideg víz és a szárító hatású kémiai anyagok. Fontos a pótlásuk, ami krémekkel a legegyszerűbb. A kencéket nedves bőrbe érdemes bemasszírozni. Jól működnek más hatóanyagokkal, niacinamiddel, retinollal és linolénsavval kombinálva még hatékonyabb az anti-aging hatásuk.

Niacinamide

A niacinamide számos bőrproblémára jelent megoldást, a B3-vitamin a kozmetikai ipar egyik csúcsösszetevője, ami segít eltüntetni az aknét, halványítja a pigmentfoltokat, és nagyszerű öregedésgátló.

A niacinamide alapvetően gyengéd, ezért minden bőrtípusra ajánlott, nagyon jó a vízmegtartó képessége, ezzel hozzájárul az erős védőréteghez. Csökkenti a vízvesztést, javítja a hidratációt, így az arc sokkal teltebb, ragyogóbb hatást kelt.

Hialuronsav

A hialuronsav természetesen megtalálható a hámrétegben, ám idővel csökken a molekulák aktivitása, ezért szükséges a pótlása. Megköti a vizet, a saját súlyának a többszörösét képes felvenni. Hatékonyan hidratálja a hámréteget, más ápoló kencékkel összevonva sokkal hamarabb láthatóvá válik a pozitív változás.

 

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés