A nyirokkeringés lassulása számos egészségügyi és esztétikai problémához vezethet. Ilyenkor a szervezet méregtelenítési folyamata nem megfelelő, ami a bőrön is megmutatkozik. A nyirokdrenázs egy speciális masszázs, amit otthon is elvégezhetsz.

hirdetés

Ha a nyirokkeringés nem működik zavartalanul, az immunrendszer éppúgy alulteljesít, hiszen a pangó nyirokfolyadékban salakanyagok halmozódhatnak fel. A nyirokáram feladata, hogy összegyűjtse a szövetek közti folyadékot, és elvezesse a nyirokcsomókhoz, amelyek egyfajta szűrőként viselkednek. Ezen a rendszeren fennakadnak a test számára haszontalan anyagok, valamint a fertőző organizmusok, például a baktériumok és vírusok. Így a nyirokfolyadék már megtisztított formában kerül vissza a véráramba.

Bár a nyiroködéma komoly betegségeket jelezhet, amelyek mindenképp orvosi kezelést igényelnek, előfordul, hogy a nyirokáram lassulását a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, vagy az egész napos ülőmunka okozza. Nem véletlen, hogy narancsbőr, petyhüdt bőrkép esetén is a nyirokkeringést igyekeznek serkenteni a szépségklinikákon, hiszen a méreganyagok felhalmozódása azon túl, hogy rombolja az egészséget, jelentősen felgyorsítja a bőröregedés folyamatát.

Nyirokdrenázs otthon, videós segítséggel

A nyirokdrenázs egy speciális masszázs, ami különféle ritmikusan ismétlődő fogástechnikákon alapszik. A célja, hogy segítse a szövetek között rekedt folyadékot a nyirokáramba terelni, hogy eljusson a nyirokcsomókhoz. Ez a masszázstechnika megelőzés céljából is alkalmazható, ha időnként előfordul a végtagok vizesedése, duzzadtsága.

Felpezsdíti a lomha keringést, és aktiválja a nyirokcsomók működését, ezáltal segítséget nyújthat abban is, hogy visszanyerd a bőröd feszességét, simaságát. A nyirokpangás azonban már egy súlyos állapot, amit szakemberre kell bízni. Ha csak esztétikai problémád van, akkor jöhet szóba az otthoni masszázs, amely elősegíti a szervezet méregtelenítését.

 

A drenázst bőrpuhító és feszesítő olajok segítségével végezd. A videóban egy masszázstábla is előkerül, amit testápoló masszástömbökkel is helyettesíthetsz. A lényeg, hogy mindig a lábaktól induljon a stimuláció, a szív felé haladva. Először pulzáló fogásokkal érdemes aktiválni a térdi, az ágyéki, a hónalji és a nyaki nyirokcsomókat.

Bár a bőr állapotát javítja, tévhit, hogy a nyirokmasszázs önmagában fogyaszt. Csupán centikben mérve okoz kerületcsökkenést, hiszen segít elvezetni a szövetekben felhalmozódott folyadékot, valamint hozzájárulhat a könnyebb fogyáshoz – persze, edzéssel, életmód- és étrend-változtatással megtámogatva – úgy, hogy a méreganyagok kitisztulásával az anyagcsere is fokozódhat. Mivel javul a keringés és a szövetek oxigénellátása, simább, ellenállóbb bőrrel számolhatsz.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés