Már rég elmúltak azok az idők, amikor az UV-sugárzás elleni bőrvédelmet nagyjából a naptej jelentette, ami ragacsos, fehér foltokban olvadozott rajtunk a tűző napon. A fényvédők zöme, ami kifejezetten arcra ajánlott, akár már sminkalapként is jól funkcionál.

hirdetés

A tudatos bőrápolás egyik alappillére a védelem, hiszen hiába kényezteted a bőröd mindenféle tápanyagokkal és hatóanyagokkal, ha nem óvod meg a külső környezeti hatásoktól – sajnos van belőlük bőven – akkor gyakorlatilag egy ördögi kört pörgetsz.

Az UV-sugarak károsítják a bőr szerkezetét, hatásukra szabad gyökök szaporodnak el a hámrétegben, melynek ezáltal csökken a védekezőképessége, felborul a vízháztartása. A napkárosodás nem merül ki a leégésben, akkor is sérül a bőr, ha nem vörösödik, hámlik a felülete. Szárazzá, rugalmatlanná válik, idővel pigmentfoltok keletkeznek rajta, és láthatóan felgyorsul a bőröregedés. Ennek tudatában a fényvédők használata egész évben ajánlott, különösen az arcra kifejlesztett krémek épülnek be a mindennapi rutinba.

A teljes testfelületen alkalmazható napozókrémek, naptejek, spray-k és egyéb kencék többnyire a nyári időszakban válnak hasznossá, amikor egyre kevesebb bőrterületet takarnak a ruhák. Tévhit, hogy a fényvédőkre csupán strandoláskor vagy napozáskor van szükség, magas UV-sugárzás idején akár húszpercnyi szabadban tartózkodás is elég ahhoz, hogy károkat szenvedjen el a fedetlen bőr.

Milyen fényvédők kerüljenek az arcra?

Az arcra kifejlesztett fényvédők esetében is fontos, hogy az UVA- és az UVB-sugarakkal szemben egyaránt védelmet nyújtsanak, ugyanakkor érdemes figyelembe venni a terméken feltüntetett SPF-jelzést, amely azt mutatja, hogy milyen mértékű védelmet nyújt az adott kence. A nyári időszakban magasabb az UV-index, ami azt jelenti, hogy az érzékeny és kevésbé érzékeny bőrűeknek egyaránt fokozottabb védelemre van szüksége a káros napsugarak ellen. A melegebb hónapokban célszerű magasabb faktorszámú készítményre váltani: míg tavasszal elegendő lehet az SPF 30, nyáron mindenképp ajánlott az SPF 50.

 

Csakúgy, mint a nappali krém, a fényvédő naponta az arcra kerül, ezért körültekintően, bőrtípusnak megfelelően kell megválasztani. Fontos, hogy kényelmes, könnyed viseletet biztosítson, és akár sminkelni is lehessen rá anélkül, hogy elcsúszkálna, vagy belobbantaná a mitesszerek, pattanások képződését. Jó, ha nem hagy fehér, zsíros foltokat a bőrön, és nem olvad le az izzadtsággal.

A fényvédők zöme, amelyek kifejezetten arcra, nyakra és dekoltázsra lettek tervezve, könnyen beszívódó, hidratáló formulával rendelkezik, illetve bőrápoló és anti-aging hatóanyagokat is tartalmaznak. Vannak pórusfinomító, matt felületet biztosító termékek, illetve testesebb, kiszáradt és száraz bőrre ajánlott kencék, a többfunkciós megoldások pedig sminkalapnak éppúgy beválnak. A választék roppant széles, de nem árt az összetevőket is figyelni. Mindennapos használat mellett, hosszú távon gondot jelenthetnek a bőrt irritáló parfümök, alkoholfélék, ám, ha az INCI-lista végén helyezkednek el, nem feltétlenül kell aggódnod, mert csak kis mennyiségben vannak jelen a készítményben.

Népszerű fényvédő krémek, amelyek sokaknál beváltak

Az a fényvédő, amely kényelmes, könnyed viseletnek bizonyul az arcbőrön, kincset ér a mindennapi rutinban. A lágyabb textúra nem mindig elég, jó, ha nem képez filmréteget a bőrön, ráadásul maradék nélkül beszívódik, vagyis nem szárad rá az arcra, foltokat képezve. Egyes termékek szembe jutva csípő érzést okoznak, amit sokan ki nem állhatnak, ugyanis előfordul, hogy a szemkörnyék megdörzsölése után is irritáló érzést tapasztal az ember. Ez ugyan nem derül ki az összetevők listájából, de ha ilyenre bukkansz, az már félsiker.

 

Egyes készítményeken fel van tüntetve, hogy matt hatást biztosít, vagy nem komedogén. Az utóbbi például azt jelenti, hogy nem tömíti el a pórusokat, vagyis használata alatt nem szaporodnak meg a mitesszerek, pattanások. Vannak bőrnyugtató, hidratáló, pórusfinomító formulák, sőt, anti-aging hatóanyagokkal gazdagított termékekre szintúgy rálelhetsz a kínálatban.

Válogatásunkban néhány sokak által kedvelt, gyakran vásárolt fényvédő szerepel.

Kiemelt kép és cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés