A borágóolaj univerzális csodaszer a szépségápolásban, valamiért mégsem vált olyan felkapottá, mint népszerű társai. Nem csak a bőrt, a frizurát is gyönyörűen ragyogóvá varázsolja!

hirdetés

Vannak olyan szépségápolási összetevők, amelyek hatását már mindenki kitéve-betéve ismeri. A C-vitamin, a hialuronsav és a különböző hámlasztó savak fontosságáról már nemigen lehet újat mondani, ám vannak olyan hatóanyagok, amelyeket kevesen ismernek, mégis legalább annyira fontosak a bőr és a haj számára. A borágóolaj is egy a sok közül, s bár a tudatos bőrápolók már biztosan találkoztak vele, sokan még mindig nem ismerik pozitív tulajdonságait.

Korábban már írtunk az olaj alapvető tulajdonságairól. Azonban felmerült bennünk a kérdés, hogy mit tud még a borágó, mi az, amiért egyre többen választják és illesztik be otthoni szépségápolási rutinjukba. Rengeteg arcápoló, hidratáló és öregedésgátló krém összetevőinek listáján szerepel, miközben szérum formájában éppúgy beszerezhető.

 

A borágóolaj mélyen hidratál és lassítja a bőröregedést

Hidratálásban igazi profi

Nem véletlen, hogy a borágóolaj gyakran szerepel a hidratálókrémek összetevőinek listáján. Mélyen hidratálja az arcbőrt, feltölti a kitikkadt hámréteget, éppen ezért a kozmetikaipar előszeretettel alkalmazza. Pozitív tulajdonságát leginkább a benne található gamma-linolénsavnak köszönheti, amely egy igencsak értékes és ritka esszenciális zsírsav. Emellett linolsavat, olajsavat és palmitinsavat is tartalmaz, így széleskörűen táplálja és hidratálja a kiszáradt, igénybe vett arcbőrt.

A hangsúly nem csupán magán a hidratáción van, ugyanis számtalan más növényi olaj elérhető a piacon, amelyeket hasonló tulajdonságokkal marketingelnek a cégek. A borágó mégis kilóg egy kicsit a sorból, van benne valami plusz, ami miatt tényleg érdemes őt választani a többi versenytársával szemben. Amellett, hogy biztosítja a bőr számára nélkülözhetetlen zsírsavakat, a Byrdie által megkérdezett szakértő, Jayne Bird szerint gátolja a leukotriének képződését és elősegíti a ceramid termelődését.

Márpedig azt pontosan tudjuk, hogy a ceramidok igazi jolly jokerek, ha hidratálásról és ráncmegelőzésről van szó. Olyan, a bőrben is megtalálható zsírmolekulákról van szó, amelyek termelődése az idő múlásával, 20-30 éves kor környékén a kollagénhez hasonlóan csökkenni kezd. Éppen ezért nagyon fontos, hogy valamilyen módon biztosítsuk a kiegyensúlyozott jelenlétüket, hiszen részben a ceramidok felelnek a bőr védelméről, illetve a nedvességtartalom megőrzéséről. A borágóolaj ebben tehát szuper segítséget nyújt.

 

A ráncok elleni küzdelemben szintén jeleskedik

A szakértő azt is elárulta, azáltal, hogy javítja a barriert, tehát a bőr védekezőképességét, abszolút hozzájárul ahhoz is, hogy a bőr nedvességtartalma ne illanjon el csak úgy. Ennek köszönhetően pedig a hámréteg teltebb, üdébb és hidratáltabb marad, ami szemmel látható változást eredményez. Ebből adódóan egyértelműen kisimulnak a finom, felszíni ráncok is, a megjelenés sokkal fiatalosabb, frissebb hatást kelt.

Erős antioxidáns-tartalmának köszönhetően késlelteti a barázdák megjelenését, lassítja a redők elmélyülését. Elősegíti a bőr megújulását, flavonoidjaival, vitaminjaival és ásványi anyagaival hatékonyan küzd a szabad gyökök pusztító hatásával szemben. Éppen ezért nem csupán hidratáló hatása miatt célszerű gyakran bevetni, a ráncok elleni küzdelemben éppúgy remek választásnak bizonyul.

Azáltal, hogy serkenti a ceramidok termelődését, a ráncosodás megelőzésében és lassításában is szerepet vállal. Mivel a ceramidok nélkül sérül a bőr védekezőképessége, a káros környezeti hatások durván felgyorsíthatják a bőröregedés folyamatát. Ilyenkor léphet közbe a borágó, hiszen az olaj elősegíti a ceramidok szintjének helyrebillentését, ezáltal javítja a bőr védekezőképességét.

 

A frizura és a köröm is profitál pozitív tulajdonságaiból

A borágóolaj az arcbőr mellett a frizurát és a körmöket is ápolja, hatékonyan javítja állapotukat. Rengeteg olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a tincsek és a köröm egészségéhez. Többek között kimagasló mértékben tartalmaz szilíciumot, vagyis kovasavat, ami a bőr megújításán túl köztudottan szerepet vállal a haj-, illetve körömnövekedés folyamatában.

A borágó elősegíti a frizura hidratációját, nem mellesleg a fejbőrnek úgyszintén jót tesz. Az emberek gyakran hajlamosak elfelejteni, hogy a fejbőr legalább olyan gondos ápolást igényel, mint az arc területe, ugyanis a különböző problémák akadályozhatják a hajhagymák munkáját, ezáltal befolyásolják a tincsek állapotát és a haj egészségét.

Hatékonyan állítja helyre a töredezett, fénytelen szálakat, ragyogást kölcsönöz a megviselt hajzuhatagnak.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés