A legtöbb nő számára nem ismeretlen, milyen, amikor egy nyúzott, megviselt ábrázat köszön vissza a tükörből reggelente. A stresszhatások jóformán elkerülhetetlenek a hétköznapok során, mindenki tucatnyi nehézséggel és problémával találja szemben magát, ami nem csak az energiaszint megcsappanásában mutatkozik meg, a bőrön szintén hamar észlelhetővé válnak a nyomok. Ez az otthoni masszázs kifejezetten hasznos lehet mindazok számára, akik hatékonyan szeretnének küzdeni a stressz és a kialvatlanság okozta ráncok ellen.

hirdetés

Azzal mindenki tisztában van, hogy a barázdák megjelenését számos dolog befolyásolja. A genetika abszolút beleszól a bőröregedés folyamatába, de az sem mindegy, hogy milyen káros hatásoknak van kitéve az arcbőr. A tudatos bőrápolás és egészséges étkezés, valamint a megfelelő vitaminok pótlása sokat segíthet, ha valaki késleltetni szeretné a redők, ráncok megjelenését.

Ritkábban esik szó a dolog lelki hátteréről. A stressz elképesztő mértékben befolyásolhatja az öregedés folyamatát, könnyedén fel is gyorsíthatja azt. Az arcon rögtön meglátszódnak a nehéz napok okozta nyomok, a problémás, stresszes időszakok nyúzott, megviselt ábrázatot eredményeznek.

Ezt az otthoni masszázst kifejezetten a stressz okozta ráncok ellen érdemes alkalmazni. Nem vesz el sok időt a hétköznapokból, hatása azonban egyszerűen zseniális! Érdemes beiktatni az arcápolási rutinba, felpezsdíti a vérkeringést és megelőzi a mélyebb barázdák megjelenését. A lépések egyszerűek, könnyen követhetők, akár minden reggel, esetleg lefekvés előtt bevetheted a jól bevált technikát.

 

Tényleg jó a masszázs a stressz okozta ráncok ellen?

Bár a genetikával nem lehet felvenni a harcot, a legtöbb olyan negatív tényező, amely a ráncosodás folyamatának felgyorsulásában szerepet játszik, elkerülhető. Az UV-sugarak ellen lehet védekezni, miközben a vitaminraktárakat szintén fel lehet tölteni. A táplálkozást pikk-pakk át lehet alakítani úgy, hogy az elfogyasztott ételek elősegítsék a fiatalos külső, rugalmas bőr megőrzését.

Egy tudatos arcápolási rutin felépítése sem nagy ördöngösség manapság, az interneten rengeteg tanácsot lehet már olvasni ezzel kapcsolatban. Ráadásul annyiféle hatóanyag beszerezhető már otthoni használatra is, mint égen a csillag. Egy dologgal azonban a legtöbb nő akaratlanul is találkozik, ez pedig nem más, mint a stressz.

Mindenkit érnek kisebb-nagyobb stresszhelyzetek a hétköznapok során, ez már jóformán elkerülhetetlen. Ha folyamatosan fennállnak a stresszelést, szorongást kiváltó problémák, az már bizony az arcon is nyomot hagy. A meglévő bőrproblémák felerősödhetnek, miközben újak éppúgy jelentkezhetnek. A hormonháztartás felborulása miatt sokan küzdenek ilyenkor pattanásokkal, aknéval, de rengeteg nő számára a felgyorsult ráncosodás jelenti a problémát.

Tartós stressz hatására a szervezet kortizolszintje megemelkedik, a kortizol egyensúlyhiánya pedig számos kellemetlen tünetet produkál. Gyakran felborul az alvásciklus, gyengül az immunrendszer, és a bőr védekezési mechanizmusa is megbomlik, rés keletkezik a pajzson, ezáltal a környezeti hatások jobban megviselik a hámréteget.

 

A kollagéntermelés az idő múlásával lassul, a bőr pedig természetes módon veszít rugalmasságából, megjelennek a halvány barázdák. Tartós stresszhelyzetben a folyamat azonban sokkal gyorsabban halad annál, mint amit az öregedés megkíván. A kortizol negatívan befolyásolja a kollagéntermelő folyamatok kiegyensúlyozott működését.

A stressz befolyásolhatja az anyagcsere-folyamatokat is, a szükséges tápanyagok nehezebben jutnak el a bőr rétegeihez. Ennek következtében szintén mélyülnek a már meglévő barázdák, de újabb redők éppúgy megjelenhetnek. A folyamatos stresszelés alvási problémákhoz vezethet, ami szintén visszaköszön az arcbőrön.

Egy kellemes arcmasszázs, a megfelelő pontok stimulálása alaposan felpezsdíti a mikrokeringést, ami rögtön javítja a tápanyagok, valamint az oxigén áramlását. Ennek köszönhetően a bőr rugalmassága hosszabb távon megőrizhető, a nyúzott, megviselt arc helyett egy kisimult, friss ábrázat köszön vissza a tükörből. A megfelelő mozdulatok tehát bizonyos mértékig ellensúlyozhatják a stressz káros hatásait.

Az elfolyt kontúrokat a masszázs önmagában nem tudja helyreállítani, azonban a halvány redőket némileg képes kisimítani, valamint a mélyebb ráncokat is segít megelőzni. Ezen túl garantáltan jóleső érzéssel tölt el, segít relaxálni, kicsit befelé fordulni, ami talán még a stresszes helyzetek kezelésében is segíthet egy kicsikét.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés