Az otthoni bőrápolás rendkívül fontos, s bár érdemes időnként meglátogatni egy szakembert, a kozmetikus egyedül nem tud csodát tenni. Azonban rengeteget számít, hogy milyen hatóanyagok kerülnek fel az arcbőrre, nem tanácsos megfogni az első arckrémet, ami a drogériában a polc legszélén található. A bőrnek széleskörű ápolásra van szüksége, életkortól függetlenül érdemes hangsúlyt helyezni a ráncmegelőzésre, a hidratálásra és a megfelelő védelem kialakítására, fenntartására. A ceramidok csodás hatással vannak a bőrre, fontos szerepet töltenek be a fiatalos megjelenésének megőrzésében.

hirdetés

Mik a ceramidok és hogyan hatnak a bőrre?

A ceramidok alapvetően megtalálhatók a bőrben, olyan lipidek, amelyek hozzájárulnak a bőr megfelelő védelmének fenntartásához, valamint a kiegyensúlyozott vízháztartás megőrzéséhez. Mennyiségük a kor előrehaladtával csökken, így még időben érdemes nagyobb fókuszt helyezni a pótlásukra. Már a húszas években célszerű bevezetni ezt a hatóanyagot a bőrápolási rutinba. Ráadásul nem csupán az öregedés okozza a mennyiségcsökkenést, a külső tényezők szintén befolyásolhatják a ceramidok szintjét.

Fontos szerepet töltenek be a ráncmegelőzésben, hiányuk látványosan, érezhetően nyomot hagy a bőrképen. Nem csupán a barázdák válnak láthatóbbá és mélyülnek egyre inkább. Ha a ceramidok pótlása elmarad, bőrszárazság, irritáció és viszketés éppúgy jelentkezhet. Mivel gyengül a bőr védekezőképessége, a különböző külső hatások, mint például a szmog, a tűző napsütés, a szeles, hideg időjárás mind-mind lenyomatot hagy majd az arcon.

 

A ceramidok hiánya miatt felborulhat a bőr vízháztartása, a dehidratáltság pedig magával hozza a bőrszárazság problémáját, ennek hatására a már meglévő ráncok elmélyülnek, láthatóbbá válnak. Noha ez a fantasztikus hatóanyag önmagában nem nyújt megoldást minden problémára, széleskörűen orvosolja a bőrképet befolyásoló negatív tüneteket, megfelelő összetevőkkel kombinálva pedig még hatékonyabban működik.

Olyan bőrproblémák esetén, amelyek otthoni sufnituning módszerekkel aligha kezelhetők, mint például a rosacea, vagy az ekcéma, szintén kiváltó ok lehet a bőr csökkent ceramidtartalma. Mindenképpen ajánlott felkeresni egy bőrgyógyászt, aki szakértelmével hatékony segítséggel szolgálhat, gyors megoldást kínálhat a kellemetlen tünetek megszüntetésére. Számos súlyosabb bőrproblémára kifejlesztett kence és kozmetikum tartalmaz ceramidokat, ez pedig cseppet sem véletlen. Enyhítik a viszketést, az irritációt, valamint segítenek visszaállítani a jól működő barrierfunkciót, azaz a bőr védőrétegét.

Az őszi-téli szezonban a hámrétegnek a fűtéssel is meggyűlik a baja, s bármilyen furcsán hangzik, a száraz levegő elleni védekezéshez szüksége lehet némi segítségre. A ceramidok hozzájárulnak a hidratáltság megőrzéséhez, lassítják a bőröregedést, megerősítik és regenerálják a bőrt, fenntartják annak elaszticitását, rugalmasságát. Leginkább a megelőzésben töltenek be fontos szerepet.

 

Ott a helyük a bőrápolási rutinban!

A legtöbb tudatos bőrápoló ismeri a kozmetikában népszerű alapfogalmakat és hatóanyagokat. Ennek ellenére a ceramidok, vagyis a zsírmolekulák kevés szerepet kapnak az otthoni szépségápolásban. A hialuronsav, a különböző hámlasztó összetevők, a retinol és a niacinamide mellett igencsak háttérbe szorulnak. Ennek ellenére nem szabad megfeledkezni róluk, a bőr elképesztően hálás lesz érte, ha a ceramid szerepel az összetevők listáján.

Gyakorlatilag minden bőrtípus esetén bevethetők a ceramidos kozmetikumok, habár a többi összetevő és hatóanyag szintén befolyásolja, hogy az adott kence milyen reakciót vált ki a hámrétegből. Ahogy mindig, úgy ezeknél a termékeknél is igaz, hogy minél előbb helyezkedik el az összetevők listáján a ceramid, annál többet tartalmaz belőle a kozmetikum.

A ceramidok remekül működnek különböző antioxidánsokkal, regeneráló összetevőkkel, ráncmegelőző hatóanyagokkal párosítva, melyek együttesen csodás hatással vannak a bőrre. Az otthon bevethető kémiai hámlasztók mellett szintén megállják a helyüket, legyen szó AHA vagy BHA verzióról, a ceramidokkal fokozhatod a bőr megújulását, regenerálódását.

Egy ceramidos kence vagy lemosó nagyon száraz bőr esetén akár hialuronsavval, glicerinnel is összeboronálható. Arckrémekben, szemkörnyékápolókban, testápolókban egyaránt keresheted ezt a remek összetevőt, de arclemosókban, hidratáló, ráncmegelőző szérumokban vagy éppen ajakbalzsamokban éppúgy felbukkan.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés